Klaus Iohannis face un apel către candidați: Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării!

Foto: captura video

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să iniţieze o campanie de comunicare şi informare cu privire la procedurile care trebuie respectate pe durata campaniei electorale pentru alegerile locale, dar şi în ziua votului, în vederea prevenirii infecţiilor cu noul coronavirus. Șeful statului a făcut și un apel responsabilitate.

”Peste 2 zile debutează campania electorală pentru alegerile locale din luna septembrie. E pentru prima data când în România campania şi alegerile se vor desfăşura în perioada pandemiei. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă. Campania şi scrutinul propriu-zis trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie. Acest lucru e posibil dacă vom respecta un set de reguli şi măsuri. Există precedente. Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie, fără ca acest lucru să fi avut un impact negativ asupra numărului de infectări. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri sunt respectate de cetăţeni, riscul poate fi redus la minim. Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să facă o campanie de informare astfel ca toată lumea să ştie ce e permis şi ce nu e permis pe perioada campaniei şi în ziua votului. Fac un apel la responsabilitate şi aici mă adresez candidaţilor la locale, precum şi echipei de campanie. Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării. Nimic nu e mai important ca sănătatea”, a afirmat preşedintele. Klaus Iohannis a adăugat că orice încălcare a regulilor va trebui drastic sancţionată.

De asemenea, șeful statului a atras atenția asupra necesității acestor alegeri.

”Dragi români, e important ca voi să decideţi cine va conduce comunitatea locală în următorii patru ani. Vreau să subliniez că e esenţial să facem tot ce ţine de noi, autorităţi şi cetăţeni pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive ale acestei pandemii, nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor”, a mai spus președintele.

În ceea ce privește moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că aceasta nu va trece de Parlament.

”Această moţiune de cenzură e prima de la Revoluţie încoace care se depune în sesiune extraordinară, cam în bătaie de joc din partea PSD şi da, e adevărat, eu nu îmi doresc să treacă această moţiune. Suntem în pandemie, în criză economică şi oricum avem alegeri peste câteva săptămâni. Deci ce rost are o astfel de moţiune? Nu cred că PSD vrea să preia guvernarea. Eu cred că PSD vrea pur şi simplu să arunce ţara în aer şi asta mi se pare grav. Sper să nu treacă în Parlament această moţiune de cenzură. E total neavenită, izvorâtă din cinismul PSD. Avem de-a face cu o moţiune populist-electoralistă, total neavenită şi pusă într-un moment în care aveam nevoie de orice, numai de instabilitate politică nu”, a mai declarat șeful statului.

Declarația vine în contextul în care, astăzi, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat pe Facebook că moţiunea de cenzură va fi votată în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului luni, pe 31 august.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.