Cinema, evenimente online şi offline de astăzi, 27 august

* De astăzi până pe 2 septembrie se desfăşoară cea de-a XVI- ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIIFF), prima exclusiv în aer liber pentru care vă puteţi cumpăra locuri aici. Programul primei seri cuprinde:

– deschiderea oficială, de la ora 19:30, la Cinema Muzeul Ţăranului ce include proiecţia filmului de fantezie italian „Pinocchio” adaptarea live-action de Matteo Garrone cu Roberto Benigni, Federico Ielapi, Rocco Papaleo, a poveştii clasice, bazată pe cartea din 1883, „Aventurile lui Pinocchio”, scrisă de Carlo Collodi;

– de la ora 20:30, la Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), rulează „Sorry we missed you / În absenţa dvs.”, dramă scrisă de Paul Laverty şi regizată de Ken Loach în care Kris Hitchen interpretează pe Ricky, care, deşi lurează ca şi soţia sa, este excedat de datorii şi crede că a dat peste o şansă formidabilă când i se iveşte ocazia să fie curier şi şofer pe propria sa maşină, însă trebuie să dea socoteală firmei de transport care îi repartizează cursele şi îi controlează munca şi, în final, viaţa sa şi pe cea a familiei.

* La Event Park Snagov (Lagoo Snagov), de la ora 20:30 este proiectat, în regim de Drive-in Cinema, filmul SF „Interstellar: Călătorind prin univers” de Christopher Nolan cu Wes Bentley, Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, despre un grup de exploratori care, în contextul în care existenţa omenirii pe Terra este ameninţată, depăşeşte limitele spaţiului şi cucereşte imensele distanţe ale unei călătorii interstelare. De acum înainte, nimic nu va mai fi la fel. Locuri pentru această proiecţie pot fi cumpărate aici.

* Cinema în aer liber vă propune, tot de la ora 20:30, pe Insula Artelor din Parcul Titan, comedia dramatică macedoneană câştigătoare a două premii la Berlinale 2019, desemnată de Parlamentul European câştigătoare a LUX Film Prize pe 2019 „Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija / Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija”, satiră balcanică feministă de Teona Strugar Mitevska despre emanciparea femeii şi câştigarea controlului asupra propriei vieţi într-o societate patriarhală.

* Programul CINEVARA continuă în grădina Rezidenţei Scena9 (Str. I. L. Caragiale, nr. 32) cu proiecţia, de la ora 21:00, a mult premiatului film senegalez „Touki Bouki”, regizat de Djibril Diop Mambéty ce prezintă povestea a doi îndrăgostiţi care locuiesc într-o suburbie săracă a Dakarului, însă visează să emigreze în Franţa, la Paris. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:00 rulează comedia SF de acţiune „Shazam!”, în care adolescentul Billy Batson se poate transforma, graţie atingerii magice a unui vrăjitor într-un ditamai supereroul întrupat de Zachary Levi. Însă unul cu suflet de copil, aşa că profită de puterile sale distrându-se! Însă va trebui să înveţe rapid să îşi stăpânească puterile pentru a face faţă confruntării cu forţele distrugătoare ale dr. Thaddeus Sivana jucat de Mark Strong. Vă puteţi rezerva locurile aici.

 

* Programul de proiecţii al celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania îl găsiţi aici. Urmând acest link vă puteţi procura şi bilete la producţiile pe care alegeţi să le vizionaţi. Majoritatea filmelor din programul OWR 13 pot fi vizionate, de asemenea, online pe platforma Eventbook şi pe site-ul Festivalului, până pe 30 august. Lista celor postate poate fi consultată aici.

 

* Festivalul de Film şi Istorii Râşnov #12.2 postează, până pe 29 august, 10 filme din secţiunea competiţională şi încă 2 pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare. Comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresă de email, întrucât pentru vizualizarea streamului fiecare cumpărător trebuie să fie logat în contul Eventbook cu care a făcut achiziţia biletului. Vizualizarea se poate face exclusiv pe teritoriul României.

– „Colombia in My Arms”, producţie Finlanda 2020 regizată de Jenni Kivistö şi Jussi Rastas ce are ca personaje principale pe Ernesto şi gherila, fermierii de coca sărăciţi, un aristocrat misterios şi un pasionat politician de dreapta, toate atârnând în echilibru, în timp ce pacea face primii paşi în Columbia.

– „Lady Time” realizat de regizoarea-antropolog finlandeză Elina Talvensaari când se mută în apartamentul Liisei după ce aceasta moare, singură şi fără ca nimeni să îşi amintească de ea. Apartamentul îi rămâne cu toate obiectele sale personale, de la cărţi la fotografii, iar Elina decide să întregească bucată cu bucată povestea acestei necunoscute misterioase cu care îşi împarte casa, intrigată de intimitatea în care pătrunde şi de posibilitatea uitării absolute.

– „Kim Il Sung’s Children”, de sud coreeanul Deog-Young Kim, ce spune povestea unora dintre cei 100.000 de copii rămaşi orfani în urma Războiului din Coreea (1950-1953) care ajung în România, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia şi Bulgaria.

– „Para no volver / Never Going Back”, producţie Mexic 2019 regizată de Janette A. López despre Explorer, o fetiţă de 8 ani care a plecat din Honduras în miez de noapte, fără să ştie unde, a lăsat totul în urmă şi nu s-a temut niciodată în căutarea unei vieţi mai sigure şi mai bune, a păstrării inocenţei sale şi a surorii ei.

– „Nostalgia dictaturii”, documentar realizat de Marius Th. Barna, după un scenariu de Bogdan Ficeac, ce prezintă nostalgia după fostul regim, care, la câteva decenii de la prăbuşirea sistemului comunist, a ajuns la proporţii de neimaginat în aproape toate fostele ţări comuniste europene. În paralel cu opiniile şi motivaţiile cetăţenilor obişnuiţi, trăitori în spaţiul fost comunist, filmul conţine explicaţii ale cercetătorilor din diverse domenii (sociologi, psihologi, politologi, etologi etc.) referitoare la motivaţiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal. Printre cei intervievaţi se numără: Cristian Pârvulescu, Vasile Ernu, Marius Oprea, Mihaela Miroiu, Dorel Vişan, Ada Milea.

– „Sankara’s Orphans” de Géraldine Berger, în care imaginile de arhivă, înroşite, şterse, încearcă să recompună o tinereţe revoluţionară, împreună cu amintirile unora dintre cei 600 de orfani şi copii din sate din Burkina-Faso trimişi în Cuba în 1986 cu misiunea de a învăţa o meserie cu care, la întoarcere, să îşi ajute propria ţară şi să o dezvolte. Însă asasinarea preşedintelui Thomas Sankara din 1987, lichidarea Revoluţiei de către Blaise Compaoré şi sfârşitul Războiului Rece le-a prescris o soartă incertă.

– „Serenade to the Wind” de Sanela Bajric din Croaţia, despre compozitorul Aldo Finzi care nu a primit niciodată premiul câştigat la Scala din Milano în anul 1937 întrucât era evreu, dar după 75 de ani, Teatrul Donizetti din Bergamo prezintă premiera mondială a operei sale „La Serenata al Vento”.

– „Servitude” de Renato Barbieri, ce prezintă mărturia uneia dintre cele mai grave şi urgente boli ale Braziliei: sclavia contemporană din regiunea Amazonului, aşa cum o cunosc în prezent aboliţioniştii şi cei aflaţi în sclavie.

– „Sleeping in Ruins”, producţie Irak 2019 regizată de Horen Ghareeb şi Hardi Qadir Ibrahim ce urmăreşte viaţa de zi cu zi a câtorva locuitori din Mosul, martori atât ai ocupării oraşului de către ISIS, cât şi ai războiului de eliberare de sub administrarea acestei organizaţii teroriste.

– „The Borovsk Effect”, de cineastele ruse Julia Grebennikova şi Polina Zavadskaya, despre Borovsk, un oraş straniu, un loc al memoriei tuturor victimelor represiunilor politice din secolul al XIV-lea până în prezent, care pare să îl vrăjească şi pe Vladimir Ovchinnikov, artistul naiv de 80 de ani care devine cunoscut în Rusia când începe să picteze zidurile caselor şi să le transforme în adevărate memoriale.

– „City On The Run”, de Jotja Bessems care descoperă o istorie suprimată a familiei sale într-un oraş de frontieră din South Limburg în acest film despre o istorie uitată şi un memorial eşuat, cu mii de olandezi pe fugă şi cu zona rurală inundată de strămutaţi.

– „Hédi Fried: min oro”, producţie Suedia 2017 regizată de Birgitta Öhman şi Håkan Pieniowski este portretul personajului titular, psiholog şi scriitoare născută la Sighetu Marmaţiei, care, după ce s-a salvat din lagărele Auschwitz şi Bergen-Belsen, a emigrat în Suedia în iulie 1945. Are speranţă pentru viitor şi crede cu tărie şi încăpăţânare că ceva similar Holocaustului nu se va mai întâmpla niciodată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.