Cinema… acasă şi în grădină. Week-end no. 24.1

ACASĂ

* Festivalul de Film şi Istorii Râşnov transmite astăzi, de la ora 20:00, ultimul concert al ediţiei #12.2, cel susţinut în Grădina Cetăţii Râşnov de Adrian Despot, Cezar Popescu şi Ţapinarii, pe platforma Eventbook, unde doar astăzi mai sunt postate 10 filme din secţiunea competiţională şi încă 2, şi tot acolo găsiţi şi biletele necesare. Comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresă de email, întrucât pentru vizualizarea streamului fiecare cumpărător trebuie să fie logat în contul Eventbook cu care a făcut achiziţia biletului. Vizualizarea se poate face exclusiv pe teritoriul României.

– „Colombia in My Arms”, producţie Finlanda 2020 regizată de Jenni Kivistö şi Jussi Rastas ce are ca personaje principale pe Ernesto şi gherila, fermierii de coca sărăciţi, un aristocrat misterios şi un pasionat politician de dreapta, toate atârnând în echilibru, în timp ce pacea face primii paşi în Columbia.

– „Lady Time” realizat de regizoarea-antropolog finlandeză Elina Talvensaari când se mută în apartamentul Liisei după ce aceasta moare, singură şi fără ca nimeni să îşi amintească de ea. Apartamentul îi rămâne cu toate obiectele sale personale, de la cărţi la fotografii, iar Elina decide să întregească bucată cu bucată povestea acestei necunoscute misterioase cu care îşi împarte casa, intrigată de intimitatea în care pătrunde şi de posibilitatea uitării absolute.

– „Kim Il Sung’s Children”, de sud coreeanul Deog-Young Kim, ce spune povestea unora dintre cei 100.000 de copii rămaşi orfani în urma Războiului din Coreea (1950-1953) care ajung în România, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia şi Bulgaria.

– „Para no volver / Never Going Back”, producţie Mexic 2019 regizată de Janette A. López despre Explorer, o fetiţă de 8 ani care a plecat din Honduras în miez de noapte, fără să ştie unde, a lăsat totul în urmă şi nu s-a temut niciodată în căutarea unei vieţi mai sigure şi mai bune, a păstrării inocenţei sale şi a surorii ei.

– „Nostalgia dictaturii”, documentar realizat de Marius Th. Barna, după un scenariu de Bogdan Ficeac, ce prezintă nostalgia după fostul regim, care, la câteva decenii de la prăbuşirea sistemului comunist, a ajuns la proporţii de neimaginat în aproape toate fostele ţări comuniste europene. În paralel cu opiniile şi motivaţiile cetăţenilor obişnuiţi, trăitori în spaţiul fost comunist, filmul conţine explicaţii ale cercetătorilor din diverse domenii (sociologi, psihologi, politologi, etologi etc.) referitoare la motivaţiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal. Printre cei intervievaţi se numără: Cristian Pârvulescu, Vasile Ernu, Marius Oprea, Mihaela Miroiu, Dorel Vişan, Ada Milea.

– „Sankara’s Orphans” de Géraldine Berger, în care imaginile de arhivă, înroşite, şterse, încearcă să recompună o tinereţe revoluţionară, împreună cu amintirile unora dintre cei 600 de orfani şi copii din sate din Burkina-Faso trimişi în Cuba în 1986 cu misiunea de a învăţa o meserie cu care, la întoarcere, să îşi ajute propria ţară şi să o dezvolte. Însă asasinarea preşedintelui Thomas Sankara din 1987, lichidarea Revoluţiei de către Blaise Compaoré şi sfârşitul Războiului Rece le-a prescris o soartă incertă.

– „Serenade to the Wind” de Sanela Bajric din Croaţia, despre compozitorul Aldo Finzi care nu a primit niciodată premiul câştigat la Scala din Milano în anul 1937 întrucât era evreu, dar după 75 de ani, Teatrul Donizetti din Bergamo prezintă premiera mondială a operei sale „La Serenata al Vento”.

– „Servitude” de Renato Barbieri, ce prezintă mărturia uneia dintre cele mai grave şi urgente boli ale Braziliei: sclavia contemporană din regiunea Amazonului, aşa cum o cunosc în prezent aboliţioniştii şi cei aflaţi în sclavie.

– „Sleeping in Ruins”, producţie Irak 2019 regizată de Horen Ghareeb şi Hardi Qadir Ibrahim ce urmăreşte viaţa de zi cu zi a câtorva locuitori din Mosul, martori atât ai ocupării oraşului de către ISIS, cât şi ai războiului de eliberare de sub administrarea acestei organizaţii teroriste.

– „The Borovsk Effect”, de cineastele ruse Julia Grebennikova şi Polina Zavadskaya, despre Borovsk, un oraş straniu, un loc al memoriei tuturor victimelor represiunilor politice din secolul al XIV-lea până în prezent, care pare să îl vrăjească şi pe Vladimir Ovchinnikov, artistul naiv de 80 de ani care devine cunoscut în Rusia când începe să picteze zidurile caselor şi să le transforme în adevărate memoriale.

– „City On The Run”, de Jotja Bessems care descoperă o istorie suprimată a familiei sale într-un oraş de frontieră din South Limburg în acest film despre o istorie uitată şi un memorial eşuat, cu mii de olandezi pe fugă şi cu zona rurală inundată de strămutaţi.

– „Hédi Fried: min oro”, producţie Suedia 2017 regizată de Birgitta Öhman şi Håkan Pieniowski este portretul personajului titular, psiholog şi scriitoare născută la Sighetu Marmaţiei, care, după ce s-a salvat din lagărele Auschwitz şi Bergen-Belsen, a emigrat în Suedia în iulie 1945. Are speranţă pentru viitor şi crede cu tărie şi încăpăţânare că ceva similar Holocaustului nu se va mai întâmpla niciodată.

* Şi în acest week-end Cinemateca Online, organizată de Arhiva Naţională de Filme, vă propune 6 filme româneşti, ce pot fi vizionate în intervalul orar 14:00-24:00, pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare.

˟ Astăzi puteţi viziona:

– parodia muzicală „Secretul armei…secrete” realizată de Alexandru Tatos în 1989 ca un basm cinematografic în care un împărat se războieşte cu pretendenţii la mâna fiicei sale, îndeosebi cu Zmeul, pentru a facilita căsătoria prinţesei cu Voinicul, pretendentul care-i cucerise inima; cu: Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Carmen Galin, Mitică Popescu, Horaţiu Mălăele, Dem Rădulescu, Manuela Hărăbor, Emilia Dobrin, Aristide Teică, Coca Bloos;

– drama psihologică „Întunecare”, adaptare după romanul omonim al lui Cezar Petrescu regizată în 1986 de Alexandru Tatos, cu: Ion Caramitru, George Constantin, Remus Mărgineanu, Tania Filip, Emilia Dobrin Besoiu, Vladimir Găitan, Dan Condurache, Florin Zamfirescu;

– „Nu vreau să mă însor”, comedie muzicală regizată de Manole Marcus având în distribuţie pe Liliana Tomescu, Nae Roman, Vasile Tomazian, Geo Barton, Ştefan Tapalagă, Irina Petrescu, Maria Dumitrache, Cristea Avram, Coca Andronescu, Toma Caragiu;

– filmul de acţiune „Ediţie specială” realizat de Mircea Daneliuc în 1978, cu Ştefan Iordache în rolul principal, cel al ziaristului Matei Olaru martor la arestarea unei tinere ilegaliste comuniste în 1939, interpretată de Ioana Crăciunescu, trimis apoi de poliţie să se infiltreze în cercurile comuniste la convingerile cărora va adera, fapt care-l va costa în final viaţa.

˟ Mâine, Duminică 30 august, pe lângă comediile muzicale „Secretul armei…secrete” şi „Nu vreau să mă însor”, mai sunt postate două filme:

– „Secvenţe”, dramă realizată de Alexandru Tatos în 1982, compusă din 3 episoade independente având ca liant echipa de filmare şi implicit atmosfera şi problemele specifice muncii depuse de aceasta la realizarea unui film, iar în distribuţie pe: Geo Barton, Ion Vâlcu, Emilia Dobrin-Besoiu, Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Dragoş Pâslaru, Ioana Manolescu, George Paul Avram, Luminiţa Gheorghiu, Alexandru Tatos, Florin Mihăilescu, Horea Murgu;

– drama biografică de război „Ecaterina Teodoroiu”, în regia lui Dinu Cocea, cu un scenariu scris de Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă ce descrie faptele de arme din timpul primului Război Mondial ale eroinei interpretată de Stela Furcovici, începând cu participarea pe front în cadrul unui spital de campanie, continuând apoi ca sublocotenent al unui pluton şi sfârşind cu moartea ei în luptele de la Mărăşeşti.

* Până Duminică 30 august, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează 5 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare, valabile 24 de ore din momentul achiziţionării lor:

– comedia dramatică „Un beau soleil intérieur / Lumina dinăuntru” realizată de Claire Denis, în care Juliette Binoche o interpretează pe Isabelle, artistă din Paris, mamă divorţată care caută acea iubire la care toţi visează, Gérard Depardieu jucând pe unul dintre proştii săi sfătuitori;

– „L’atelier / Atelierul”, dramă realizată de Laurent Cantet, în care Marïna Fois interpretează pe o scriitoare celebră ce organizează un atelier de vară la care participă un grup de tineri din sudul Franţei, din care face parte şi Antoine, un tânăr conflictual şi talentat jucat de Matthieu Lucci;

– drama „Les fantômes d’Ismaël / Fantomele lui Ismael” realizată de Arnaud Desplechin cu Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, despre un cineast a cărui viaţă este dată peste cap de reapariţia unei iubiri pierdute chiar înainte de începerea filmărilor pentru noul său lungmetraj;

– „Leto / O vară rock’n’roll”, film biografic de cineastul Kirill Serebrennikov, ce spune povestea tânărului muzician din Leningra Viktor Tsoi, de la începutul anilor ’80, care vrea să-şi facă un nume în rock, iar întâlnirea cu idolul său, Mike, şi iubita acestuia, frumoasa Nataşa, îi va schimba cursul destinului;

– drama „Fukushima, mon amour / Salutări de la Fukushima”, realizată în 2016 de Doris Dörrie, în care Rosalie Thomass interpretează pe Marie, o tânără din Germania ce călătoreşte în regiunea Fukushima pentru a oferi ajutor persoanelor rămase fără locuinţe după cutremurul din 2011, urmat de Tzunami şi accidentul nuclear de la centrala din zonă; întâlnirea ei cu Satomi, gheişa în vârstă jucată de Kaori Momoi, îi descoperă propriile nesiguranţe dar şi că ele două nu sunt pe atât de diferite pe cât credeau.

* Tot până pe 30 august Forumul Cultural Austriac vă oferă spre vizionare online filmul „Villa Empain“, primul documentar al regizoarei Katharina Kastner care construieşte vizual, din elemente disparate şi aparent neînsemnate, ambianţa uneia dintre capodoperele europene ale arhitecturii deco-moderniste, Villa Empain din Bruxelles.

* Festivalul Animest invită iubitorii de film de pretutindeni într-o călătorie virtuală prin lumea celor mai bune scurtmetraje de animaţie din istoria sa. Gratuit pe www.animest.ro este disponibil acum filmul „Melt Down” de Amy Xu, o poveste suprarealistă şi umoristică despre un copil care nu vrea să iasă afară. Această producţie a Institutului Pratt din 2018 a fost prezentată în ediţia din acelaşi an a Animest.

* Majoritatea filmelor din programul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania pot fi vizionate, de asemenea, online pe platforma Eventbook şi pe site-ul, până pe 30 august. Lista celor postate acolo poate fi consultată aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.