Cinema, evenimente online şi offline de astăzi, 1 septembrie

* Până la ora 19:00 pe platforma proiectului COMPAS CULTURAL, pentru care trebuie să vă creaţi un cont de utilizator, este postat filmul „Distanţa dintre mine şi mine”, portret al scriitoarei Nina Cassian realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu şi distins cu Premiul Gopo pentru cel mai bun documentar. De la ora 19:00, are loc o discuţie live cu realizatoarele filmului, pe care o puteţi urmări aici. Moderatori vor fi Adisa Manole și Arintina Bobiţ, două dintre adolescentele participante în proiect, alături de Oana Ghera, mentorul lor în educaţie cinematografică.

* În cadrul programului CineLiteratura, criticul de film Marilena Ileşiu prezintă, de la ora 20:00, în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) drama de război „Duios Anastasia trecea”, realizată în 1979 de regizorul Alexandru Tatos, după nuvela omonimă semnată Dumitru Radu Popescu. Anda Onesa a câştigat în 1980 Premiul pentru Cea mai Bună Actriţă la Festivalul de la Karlovy Vary, pentru rolul titular al acestui film, cel al unei tinere învăţătoare care „luptă pentru afirmarea demnităţii umane terfelite de opresiunea unei tiranii, cât şi de laşitatea oamenilor”, cum nota regizorul Alexandru Tatos în jurnalul său. Din distribuţie mai fac parte: Lucia Boga, Amza Pellea, Gáspár Imola, Alexandru Ispas, Biró Levente, Tarr László. Director imagine: Florin Mihăilescu.

* Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) de astăzi pentru care vă puteţi cumpăra locuri aici:

– la Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber, de la ora 20:30 rulează „There Is No Evil”, dramă realizată de iranianul Mohammad Rasoulof distinsă anul acesta cu Ursul de Aur la Berlinale, ce relatează patru poveşti interconectate despre măsura în care libertatea individuală poate fi exprimată într-un regim tiranic;

– la Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), tot de la ora 20:30, se reia „Boze Cialo / Corpus Christi”, dramă în regia polonezului Jan Komasa, în care Bartosz Bielenia interpretează pe un fost condamnat care, în urma unei revelaţii pe care a avut-o în penitenciar, doreşte să se înscrie la seminar şi să devină preot după ce este eliberat, însă, societatea nu îi permite.

* În grădina Rezidenţei Scena9 (Str. I. L. Caragiale, nr. 32), experimentul audiovizual Possible Sounds of Early Cinema prezintă, de la ora 20:30, „Haiducii”, film mut de aventură în regia lui Horia Igiroşanu, deocamdată unicul lungmetraj românesc inclus în programul celui mai important festival de film de arhivă din lume: „Il Cinema Ritrovato” de la Bologna (1996). Filmul reprezintă al II-lea episod al unei trilogii de aventuri ce anticipează seria de filme locale cu eroi în afara legii din anii ’60-’70; din nefericire, celelalte două filme, „Iancu Jianu” şi „Ciocoii”, nu s-au păstrat. Ambianţa sonoră este concepută şi interpretată live de Dragoş Mărgineanu (n.1988) sound artist, sound & light designer la UNteatru, cu studii în Sound Arts & Design la University of the Arts London şi Arta Sunetului de Film la UNATC „I.L. Caragiale”. Vă puteţi cumpăra bilete aici.

* Cinema în aer liber vă propune, de la ora 20:30, pe Insula Artelor din Parcul Titan drama „Systemsprenger / Copilul-problemă”, de  Nora Fingscheidt, distinsă cu premiul Alfred Bauer la Berlinale 2019, al cărei personaj titular excelent interpretat de Helena Zengel, este Beni, o fată delicată, dar plină de energie, care reuşeşte să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează ca să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleşită de imprevizibilitatea propriei fiice.

* Cinema Elvira Popescu prezintă, de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, comedia romantică „La Belle Époque/ Cei mai frumoşi ani”, de Nicolas Bedos, ce a deschis TIFF 2020, în care Daniel Auteuil interpretează pe Victor, un sextagenar deziluzionat, a cărui viaţă este dată peste cap atunci când Antoine, un antreprenor strălucit jucat de Guillaume Canet, îi propune un nou tip de atracţie care, îmbinând artificii teatrale şi reconstituiri istorice, permite clienţilor să aleagă o perioadă din viaţa lor şi să se întoarcă în timp, Victor alegând să retrăiască săptămâna cea mai marcantă din viaţa sa, când şi-a întâlnit marea dragoste. Fanny Ardant a fost distinsă cu trofeul César 2020 pentru interpretarea rolului din acest film. Vă puteţi cumpăra locurile aici.

* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), tot de la ora 21:00 este proiectată drama de război „Dunkirk” realizată de Christopher Nolan, ce surprinde trupele britanice şi ale aliaţilor înconjurate de inamici pe plaja franceză şi forţate să facă faţă unui asalt aproape imposibil de rezistat, precum şi mobilizarea flotei civile britanice pentru a salva cât mai mulţi dintre oştenii prinşi în această capcană germană. Cu: Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy şi debutantul Fionn Whitehead. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Până Duminică 6 septembrie, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează 5 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare, valabile 24 de ore din momentul achiziţionării lor:

– „La Grande bellezza / Marea frumuseţe”, comedie dramatică de Paolo Sorrentino, un festin vizual incluzând costume de Giorgio Armani şi Laura Biagiotti şi amintind de „La Dolce vita” al lui Fellini, ce urmăreşte personajul interpretat de Toni Servillo, Jep Gambardella, regele autoproclamat al lumii mondene din Roma ajuns acum la 65 de ani, privind lumea opulentă şi decadentă din care a făcut parte, spre finalul marii petreceri;

alegoria italiană „Lazzaro felice / Fericit ca Lazăr” despre sclavia modernă realizată de Alice Rohrwacher şi distinsă cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes;

– „Leto / O vară rock’n’roll”, film biografic de cineastul Kirill Serebrennikov, ce spune povestea tânărului muzician din Leningrad Viktor Tsoi, de la începutul anilor ’80, care vrea să-şi facă un nume în rock, iar întâlnirea cu idolul său, Mike, şi iubita acestuia, frumoasa Nataşa, îi va schimba cursul destinului;

– drama „Pajaros de verano / Păsări călătoare”, realizată de Cristina Gallego şi Ciro Guerra, a cărei acţiune se petrece în Nordul Columbiei, între anii 1960 şi 1980, când se nasc primele carteluri de droguri şi sunt abandonate ritualurile şi credinţele după care tribul Wayuu trăia, membrii acestuia închinându-se noilor zei: lăcomia şi crima;

– „Todos lo saben / Toată lumea ştie”, dramă realizată de cineastul iranian Asghar Farhadi, ce îi are în rolurile principale pe Penélope Cruz, Javier Bardem şi Ricardo Darín şi spune povestea Laurei, care călătoreşte împreună cu copiii săi din Buenos Aires către satul natal din Spania, situat pe domeniul unei podgorii spaniole, pentru a fi alături de sora sa la nunta acesteia, evenimente neaşteptate transformând, însă, această revedere într-o criză ce scoate la suprafaţă un trecut al familiei cunoscut de toţi, dar despre care nimeni nu vorbeşte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.