Ascultă Radio București FM Live

Noi măsuri de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor

Noi măsuri de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor
Foto: arhiva

Articol de bucurestifm, 1 septembrie 2020, 15:17

Autorităţile au stabilit noi măsuri de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor, în contextul în care, începând de marţi, sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile din interiorul clădirilor.

„Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a emis Ordinul pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor, din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor”, se precizează într-un comunicat al MEEMA.

Astfel, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică se face un triaj observaţional al clienţilor, iar accesul clienţilor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis.

La intrare, pe mese şi la grupurile sanitare vor exista dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor.

De asemenea, operatorii economici trebuie să stabilească circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienţi în unităţile de alimentaţie publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (exemplu: înspre şi dinspre toaletă). Se vor utiliza semnalizări pentru a direcţiona clienţii pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulaţia, menţinând în acelaşi timp distanţa fizică între clienţi de 1,5 metri.

Portul măştii de către clienţi este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică şi se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă.

Consumul de produse stând în picioare este interzis, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii, la fel ca şi cel de alimente/băuturi la scaunele situate la bar. Şi activităţile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică sunt interzise.

În unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas şi va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire.

Numărul maxim de clienţi de clienţi la o masă este de 6, excepţie de la această regulă făcând-o membrii de familie. Între mesele alăturate trebuie respectată distanţa, iar acestea vor fi amplasate pe principiul „o masă ocupată, una liberă”, în cazul unităţilor de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, sau, după caz, respectarea distanţei de minimum 2 m între ocupanţii scaunelor meselor alăturate, în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.

În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor normei, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică.

Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire în registrul întocmit cu respectarea prevederilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă), astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului.

Excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi.

Personalul va purta mască la servirea mesei şi îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire şi va asigura curăţarea şi dezinfecţia cu produse biocide avizate/autorizate a tuturor spaţiilor/suprafeţelor unde au acces clienţii, precum şi a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei;

Norma mai prevede asigurarea unei protecţii suplimentare a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spaţiile de servire şi consum, limitând accesul clienţilor la produse şi preparate acestea fiind servite de personal care asistă servirea produselor din vitrine sau bufete.

Mesele vor fi dezinfectate după fiecare client/grup cu produse biocide avizate/autorizate, care necesită un timp minim de contact şi se recomandă aerisirea cât mai frecventă a incintelor, prin deschiderea ferestrelor şi/sau uşilor, cu folosirea sistemelor de aer condiţionat în caz de caniculă. Se asigură un program de întreţinere a echipamentelor de climatizare în concordanţă cu recomandările producătorului. Se asigură curăţarea şi schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer condiţionat, precum şi curăţarea frecventă a filtrelor de la sistemele de ventilaţie din lifturi, în locaţiile unde accesul către unitatea de alimentaţie publică presupune folosirea acestuia.

„Precizăm că reluarea activităţilor în restaurantele şi cafenelele aflate în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul celor din hoteluri, pensiuni sau alte unităţi de cazare, este permisă în judeţele/municipiul Bucureşti unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”, se precizează în comunicat.

Operatorii economici au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă. Măsura se stabileşte pentru unităţile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci nu este permisă.

Bucureștiul donează și repară, cu ajutorul unui instrument online de recreare a comunităților
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 09:17

Bucureștiul donează și repară, cu ajutorul unui instrument online de recreare a comunităților

Capitala României a devenit centrul unei inițiative care promovează economia circulară și sustenabilitatea urbană. Evenimentul–dezbatere...

Bucureștiul donează și repară, cu ajutorul unui instrument online de recreare a comunităților
Prognoza meteo
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:41

Prognoza meteo

In Capitala cerul va fi variabil apoi se va innora treptat iar seara trecator va ploua. Vantul va sufla moderat iar temperatura maxima va fi de 9.....

Prognoza meteo
Cu un prim 11 compus din titulari și rezerve, campioana României „se împiedică” în Moldova: gol la ultima fază marcat de FC Botoșani în duelul cu FCSB, într-un meci „restanță” din Superligă
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 22:14

Cu un prim 11 compus din titulari și rezerve, campioana României „se împiedică” în Moldova: gol la ultima fază marcat de FC Botoșani în duelul cu FCSB, într-un meci „restanță” din Superligă

FC Botoșani și FCSB și-au dat întâlnire într-un duel restanță din runda a patra din Superligă, cu moldovenii în ipostaza de gazde ale...

Cu un prim 11 compus din titulari și rezerve, campioana României „se împiedică” în Moldova: gol la ultima fază marcat de FC Botoșani în duelul cu FCSB, într-un meci „restanță” din Superligă
Sector 6 – Lucrările de amenajare a Insulei Lacului Morii încep în curând
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 21:25

Sector 6 – Lucrările de amenajare a Insulei Lacului Morii încep în curând

Lucrările de amenajare a Insulei Lacului Morii vor începe curând.  Autorizaţia de construire a fost emisă, transmite edilul Ciprian Ciucu....

Sector 6 – Lucrările de amenajare a Insulei Lacului Morii încep în curând
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 21:15

Vreme instabilã

La noapte, Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimã se va situa în jurul valorii de -2 grade. Vineri, Vremea...

Vreme instabilã
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1