„Rivalele. Coco Chanel și Elsa Schiaparelli” – o carte despre eleganță și nu numai

Dacă vă plac luptele între persoane inteligente și ambițioase și nu vă temeți să dați la o parte niște draperii albastre, atunci romanul ”Rivalele. Coco Chanel și Elsa Schiapareli” scris de Jeanne Mackin și apărut la editura Corint în traducere românească este lectura potrivită ce poate fi mai palpitantă decât o seară la club.

Și de ce am amintit de draperii albastre? Pentru că albastru este cuvântul dar si culoarea cu care începe povestea pe care Jeanne Mackin o readuce la viață.

”Intre cele trei culori primare, albastru este cea care sugerează cel mai bine paradoxul: este culoarea dorului și a tristeții, dar și a bucuriei și a împlinirii. Când ești pe vapor, noaptea, apa albastră se contopește cu cerul albastru, așa că albastru este culoarea locurilor fără granițe, nemărginite. Dacă arunci sare în foc, flăcările vor deveni albastre. Sarea presărată pe o rană reînnoiește durerea, o intensifică. Atunci când îi vedeam pe alții îmbrățișându-se și sărutându-se, simțeam cum mi se pune sare pe rană, ardeam, deveneam o flacără albastră. Albastru reprezintă cel mai bine contradicțiile inimii, nevoia de a fi iubiți și prețuiți, care coexistă cu dorința de a fi liberi. Albastru, culoarea rochiei create de Worth, pe care micuța Elsa Schiaparelli a găsit-o în podul casei părintești, aflate într-o piață din Roma, culoarea pe care o aveau copertele romanelor de câțiva sfanți pe care Coco Chanel le-a descoperit în podul orfelinatului.”

De fapt fiecare dintre aceste două femei puternice, avea povestea ei de viață, mai palpitantă ca un roman. Însă povestea lor comună, a rivalității lor legendare avea să înceapă la Paris unde Coco Chanel și Elsa Schiaparelli se războiesc de multă vreme pentru titlul de cea mai bună, cea mai inspirată, dar și cea mai influentă creatoare de modă din Franța. Rivalitatea dintre cele două este legendară, iar strategiile sunt, uneori, înspăimântătoare. Coco și Elsa sunt cum nu se poate mai diferite fie că este vorba despre opțiunile politice, fie despre stil. Ținutele imaginate de Chanel sunt clasice, elegante, practice, în vreme ce Schiaparelli mizează pe îndrăzneală și nonconformism. Când americanca Lily Sutter, o tânără văduvă care visează să devină pictoriță, este angajată la buticul Elsei, lucrurile se precipită. Fără voia ei, inocenta Lily se vede implicată în lupta dintre cele două creatoare de modă și nu știe căreia să îi ia partea. Concurența devine tot mai încrâncenată, iar atmosfera, tot mai sumbră căci amenințarea războiului plutește în aer.

În vreme ce Hitler și naziștii devin din ce în ce mai puternici, iar omenirea se pregătește de război, Elsa Schiaparelli și Coco Chanel, duc propria bătălie. Jeanne Mackin îl însoțește pe cititor într-o călătorie captivantă, plină de descrieri atât de vii ale hainelor despre care se vorbește. Cum vor trece amândouă prin acest iad deschis in fata intregii Europe? Cât va continua rivalitatea lor si, mai ales, cum se va sfârși? Ei bine, toate acestea rămâne să le aflați singuri atunci când veți citi cartea pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.