GalaHOP 2020 și-a anunțat câștigătorii

Aseară, s-a încheiat ediția cu numărul 23 a Galei Tânărului Actor – HOP.

Evenimentul s-a desfășurat, timp de patru seri (3-6 septembrie), la Sala Amfiteatru a Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Și chiar dacă ”regizorul” nevăzut al acestei ediții a fost pandemia, cu regulile sale de distanțare, emoțiile de pe scenă, dar și din sală, au fost la fel de puternice.

Talentul și munca tinerilor actori au fost răsplătite cu aplauze și premii.

”În ochii mei şi al multora care v-au văzut în aceste zile, aţi luat premiu cu toţii, chiar şi cei care nu au fost selecţionaţi” le-a spus directorul artistic al Galei, Gigi Căciuleanu.

Anul acesta au participat la preselecție 75 de tineri actori și au intrat în etapa finală 24. Ei au fost provocați, prin tema ediției,”DansActorul ca fenomen al teatrului actual”, să prezinte prin rostire și mișcare scenică, un moment artistic pornind de la unul sau mai multe texte ale lui Shakespeare, alese de Gigi Căciuleanu.

Din păcate, seara de decernare a premiilor a fost una bucuriei reținute, fără îmbrățișări de felicitare, fără buchete de flori, fără o poză de grup și, mai ales, fără acel moment special, acel show pe care îl pregăteau tinerii actori pentru a închide Gala.

 

”Trăim timpuri în care trebuie să facem faţă şi să fim eroi. Sunteţi nişte eroi. Aşa cum Hamlet este un erou într-o piesă, noi suntem, voiţi/nevoiţi, eroi ai acestor vremuri, remarca directorul galei.

Au fost acordate următoarele premii:

Premiul „Ştefan Iordache”, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor – HOP, a fost acordat actriţei Bianca Temneanu, în vârstă de 28 de ani, absolventă în 2020 a Universității Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. habil. dr. Miklos Bacs.  Bianca Temneanu a participat la secţiunea Grup,  în spectacolele „Pe lună” şi „Unu pe doi”.

Acest premiu se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea individual, iar din anul 2013, organizatorii au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea individual i-a fost acordat Georgianei Vişan, absolventă UNATC, promoţia 2013, la clasa lui Adrian Titieni. Momentul prezentat de ea s-a întitulat „Dialog cu D”. Adrian Batista (membru al juriului), a mărturisit că i-a fost dificil să aleagă o singură câștigătoare ..

Premiul pentru cel mai bun actor la secţiunea individual  i-a revenit lui Iulian Trăistaru, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Miklos Bacs, promoţia 2020. El a fost prezent în cadrul galei atât la secţiunea Individual, cu momentul „Hotar”, cât şi la secţiunea Grup, în spectacolele „Pe lună” şi „Conflictual”.

Premiul „Cornel Todea” pentru cea mai bună trupă de actori, distincţie susţinută începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea, a fost acordat trupei compuse din tinerele Ana Baciu şi Bianca Temneanu, pentru spectacolul „Unu pe doi”.

 

Premiul „Sică Alexandrescu”, premiul special al juriului, a fost câştigat de actorul Dragoş Ioniţă, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020. El a prezentat la secţiunea Individual spectacolul „Shakespeare & GENDER”.

 

Din juriul acestei ediții au făcut parte: regizorii Andrei şi Andreea Grosu, actriţa Ioana Bogăţan, regizorul şi producătorul TV Adrian Batista, producătorul TV Silvia Ghiaţă şi criticul de teatru Ileana Lucaciu.

Și anul acesta au fost acordate două premii speciale, găzduite de Gala Tânărului Actor.

Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr, i-a fost acordat Iuliei Popa, absolventă a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, la clasa George Ivaşcu şi Marian Râlea, promoţia 2011. Ea a prezentat la secţiunea individual momentul „Waves”.

 

Premiul „1/10 pentru Film la TIFF”, acordat începând cu ediţia 2014 de regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu, i-a revenit actorului Alexandru Ionescu, absolvent UNATC la clasa lui Ştefan Velniciuc, promoţia 2018.

Gala a fost transmisă online, așa cum se procedează în fiecare an, iar cei de acasă au putut vota după închiderea concursului, pe site-ul https://galahop.uniter.ro/. Aici puteți găsi în continuare inregistrarile dar și detalii despre participanți.

Publicul a decis următorii câștigători: Cea mai bună actriţă a fost aleasă Ileana Ursu, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020. Ea a prezentat la secţiunea Individual momentul „Eu sunt Iuda!”.

Cel mai bun actor a fost desemnat Dragoş Ioniţă, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la clasa lui Miklos Bacs, promoţia 2020.

Iar la categoria Cea mai bună trupă de actori, câştigători au fost: Alexandru Ionescu, Robert Iosif şi Alexandru Petcu dansactori în spectacolul „Dictum Meum Pactum”, coordonat de Teodora Velescu.

Prezentatorul Galei HOP a fost actorul Lari Giorgescu.

Gala Tânărului Actor – HOP este un program permanent al UNITER, singular în peisajul festivalier autohton şi are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.

Fotografii preluate de pe site-ul galahop.uniter.ro, autor Andrei Gîndac.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.