Sute de adeverințe în 3 zile! Este aberant!

arhiva

Astăzi este termenul limită până la care trebuie să se stabilească și să se comunice clar cum se vor desfășura cursurile în noul an școlar.

Consiliile de Administrație vor stabili și vor prezenta comitetelor pentru situații de urgență, direcțiilor de sănătate publică și inspectoratelor scenariul pe care îl au în vedere.

Pe lângă acest scenariu, mai este un aspect pe care luăm în calcul și anume adeverințele eliberate de medicul de familie. Anul acesta mai este nevoie de încă una pentru copiii cu boli cronice sau pentru cei care au în familie persoane din categorii de risc și ar urma să facă școală online.

Invitata #BucureștiFM a fost astăzi doamna doctor Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Adelina Tocitu: Care este exact problema cu aceste adeverințe la începutul acestui an școlar ?

Sandra Alexiu: Ceea ce spuneți dumneavoastră de adeverință aceea de boli cronice este o nouă aberație inventată de Ministerul Sănătățîi și cel al Educației, care acum spun să dai adeverințe copiilor dacă au pe cineva în familie pe care îl poți pune în pericol dacă au anumite boli cornice.

Asta înseamnă să încălcăm legea pacientului, pentru că noi nu avem voie să dăm date confidențiale unui terț fără acordul acestuia. Ce înseamnă asta? Că noi va trebui să chemăm la cabinet bunicul care are boala respectivă ca să își dea acordul ca noi să îi dăm adeverință copilului, pentru ca acest copil să se ducă la școală cu adeverință că bunicul are o problemă.

Adelina Tocitu: Ce se poate face în acest caz, care este poziția medicului de familie în această situație?

Sandra Alexiu: Soluția ar fi fost ca atunci când se iau astfel de decizii aberante să fie întrebati și practicienii sau niște juriști care să știe să citească niște legi. Noi ne străduim de șase luni se ținem oamenii la distanță, să nu se aglomereze, să nu vină să facă aglomerație în cabinet și acum ne trezim, cu două zile înainte să înceapă școala, cu 3-400 de oameni care vor veni să ia niște hârtiuțe.

Adelina Tocitu: Câți copii are un medic de familie, în medie? Știu că este o întrebare care nu poate avea un răspuns concret pentru că numărul pacienților pe care îl are un medic de familie cu siguranță variază.

Sandra Alexiu: Sunt diferențe foarte mari, adică sunt medici care au liste de pacienții din toate grupele de vârstă, dar sunt și medici care au numai copii. Eu, care am o listă echilibrată, am cam 300 de copii de vârstă  școlară pe listă. Colegii din București care au doar liste de copii ajung și la 3.000 de copii pe listă. Asta înseamnă că trebuie să dea în două, trei zile 3.000 de avize. Vă dați seama că asta este pur și simplu aberant! În momentul în care ne-am întâlnit cu domnul ministru, în urmă cu două seri, dânsul a spus să lucrăm sâmbătă și duminică și să facem față.

Adelina Tocitu: Suntem în fața unui nou an școlar, iar astăzi vom afla în ce manieră se vor desfășura cursurile. Sigur Bucureștiul se încadrează în scenariul galben. Pe de altă parte, va urma o perioadă de colectivitate, avem acest virus, avem această pandemie dar mai avem și gripă și în fiecare început de toamnă vorbim despre sezonul gripal și despre vaccine. Cu siguranță medicul de familie va primi telefoane din partea părinților în momentul în care apar primele simptome, iar unele simptome de COVID-19 coincid cu simptomele de gripă. Ce facem, ce le transmiteți părinților?

Sandra Alexiu: Aș vrea să le spun părinților că nu se pot feri de boală cu adeverințe! Cel mai important lucru ca să previi o boală este să te ferești și să respecți regulile. În cazul în care discutăm de COVID, regulile sunt foarte clare. Sunt masca, igiena și distanța.

În cazul gripei se aplică absolut aceleași reguli, dar din fericire pentru gripă avem teste rapide și avem vaccin. Ca să ne putem proteja de gripă trebuie să ne vaccinăm. Atenție, vaccinul se face începând cu vârsta de 6 luni până la orice vârstă! Este disponibil la medicii de familie, va fi disponibil probabil de la sfârșitul lunii septembrie pentru cei care se găsesc în grupele de risc, iar pentru ceilalți se va găsi în farmacii.

Sfătuiesc cu foarte mare drag pe toți părinții să-și vaccineze copii, să se vaccineze pe ei, să se vaccineze bunicii pentru ca astfel e mult mai sigur că-și pot feri rudele de boală decât cu niste adeverințe despre care discutăm acum.

Adelina Tocitu: Și ca să lămurim problema adeverințelor despre care vorbeam un pic mai devreme: în cazul în care primiți telefoane din partea pacienților dumneavoastră pentru aceste adeverințe, despre care vorbim acum pentru prima dată, ce le spuneți?

Sandra Alexiu: Primim deja telefoane, de o săptămână ne asaltează cu telefoanele. Ce să le spunem? Am mesaje din partea profesorilor care spun, de exemplu, citez: „Este impetuos necesară această adeverință!”

Ce poți să-i spui unui părinte care este amenințat că nu îi este primit copilul în clasă dacă nu îi dai adeverință? Uneori este nevoie să vină cu ea fizic, deci nu e suficient să o emiți și să o trimiți pe mail sau să îi faci o poză și să o trimiți pe WhatsApp. Trebuie să vină după ea, să o aducă în original cu ștampilă și semnătură.

Este o perioada aglomerată pentru noi, dar nu este deloc ușor nici pentru părinți să treacă prin acest calvar în fiecare an. Adică nu e doar pentru noi o perioadă grea, este și pentru părinți în egală măsură!

E la fel de neplăcut să fie aglomerat în fața dispensarelor! Gândiți-vă, oamenii ăștia sunt la serviciu în orele de zi. Când, cine vine după adeverință? Cum să obținem acordul bunicilor? Cum să facem toate lucrurile astea în două zile?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.