Cinema, evenimente online şi offline de astăzi, 11 septembrie
Articol de , 11 septembrie 2020, 11:45
CINEMA
* Cinema în aer liber vă propune, de la ora 20:00, pe Insula Artelor din Parcul Titan, thrillerul dramatic „Les misérables / Mizerabilii”, premiat la Cannes, cu care cineastul francez de culoare Ladj Ly debutează în lungmetraj. Inspirat din revoltele anului 2005 din Paris, declanşate de moartea a doi tineri în timpul unui raid al forţelor de ordine, acest film-protest prezintă o perspectivă provocatoare a sărăciei şi violenţelor de la periferia Parisului, acţiunea fiind plasată în cartierul Montfermeil, suburbia muncitorească în care se desfăşoară şi povestea prezentată de Victor Hugo în romanul său cu acelaşi titlu, dar care este şi locul în care Ladj Ly a crescut şi sursă de inspiraţie în carieră.
* La Event Park Snagov (Lagoo Snagov), de la ora 20:00 este proiectat, în regim de Drive-in Cinema, „Parazit”, thriller comic şi dramatic de Bong Joon-Ho despre două familii şi două lumi total opuse a căror întâlnire duce la situaţii incontrolabile. Locuri pentru această proiecţie pot fi cumpărate aici.
* Acelaşi film rulează, de la ora 20:15, şi la Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber, pentru care vă puteţi cumpăra biletele de aici .
* Festivalul Película a programat, de la ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu din curtea Institutului Francez proiecţia comediei dramatice „Alelí / Casa de vacanţă”, al doilea film regizat de Leticia Jorge (Uruguay), plin de momente intense, despre o familie ce porneşte într-un weekend în care fiecare se va izbi de celălalt, la propriu şi la figurat. Toate filmele din selecţia festivalului (21 de producţii din 8 ţări din America Latină – Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru şi Uruguay – cărora li se alătură 2 titluri din Spania) pot fi vizionate, cu subtitrare în limba română, pe platforma Cinesquare până pe 16 septembrie.
* La Cinema sub clar de lună, din spaţiul alăturat Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu) pentru care vă puteţi rezerva bilete aici, de la ora 20:30 rulează drama „Madre / Mama”, realizată de Rodrigo Sorogoyen, despre Elena care începe, în sfârşit, să fie ea însăşi după ce în urmă cu un deceniu şi-a pierdut fiul de şase ani, când întâlneşte un adolescent care îi aduce aminte de acesta. Cei doi vor începe o relaţie cu urmări neaşteptate.
* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 20:30, este proiectată drama de război „1917: Speranţă şi moarte”, distinsă premiile Globul de Aur pentru cea mai bună dramă şi cea mai bună regie (Sam Mendes) şi cu premiile Oscar pentru excelenta imagine semnată de Roger Deakins, pentru efecte vizuale şi mixajul de sunet. Dean-Charles Chapman şi George MacKay interpretează pe doi tineri soldaţi dintr-un regiment britanic care primesc misiunea sinucigaşă să parcurgă „no man’s land”-ul lăsat în urmă de nemţii aparent în retragere şi să transmită un mesaj comandantului unui alt regiment britanic să oprească atacul pe care-l pregătea, salvând astfel viaţa a 1600 de confraţi gata să cadă într-o capcană mortală.
* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:00 rulează comedia „Open Season: Scared Silly / Năzdrăvanii din pădure. Speriosul sperioşilor”, film de animaţie regizat de David Feiss ce prezintă noile aventuri… de speriat prin care trec Boog, Elliot şi toată gaşca lor veselă, provocate de legenda unui vârcolac furios ce ameninţă buna dispoziţie dintr-o tabără de vară din pădure. Vă puteţi rezerva locurile aici.
* Cinemateca Online, organizată de Arhiva Naţională de Filme, vă propune, până Duminică 13 septembrie, 4 filme româneşti, ce pot fi vizionate în intervalul orar 14:00-24:00, pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare.
Astăzi sunt postate 3 dintre acestea:
– „Mai presus de orice”, conceput iniţial ca un documentar despre catastrofalul cutremur din 4 martie 1977, acest film de Dan Piţa şi Nicolae Mărgineanu oprit de cenzura comunistă să mai apară pe ecrane, a intrat în zona ficţiunii, la scenariu colaborând şi Iosif Demian;
– filmul poliţist „Lovind o pasăre de pradă”, scris de Petre Sălcudeanu şi regizat în 1983 de Iosif Demian, despre detectivul „Bunicul” şi ajutorul său Panaitescu, care reuşesc să elucideze un caz ciudat, în care nişte escroci îi înscenează unui doctor un accident de circulaţie pentru a obţine de la acesta bani prin şantaj;
– „Cine mă strigă?” film social din 1980 scris de Rodica Padina şi regizat de Letiţia Popa, în care Mărioara Sterian interpretează pe Ina Albu, o tânără de 19 ani marcată de viaţa într-o familie dezorganizată, condamnată pentru imoralitate, urmând să execute pedeapsa la locul de muncă.
* Până la ora 19:00 pe platforma proiectului COMPAS CULTURAL, pentru care trebuie să vă creaţi un cont de utilizator, este postat mult premiatul film „Călătoria fantastică a Maronei” animaţie de Anca Damian, basm modern despre dragoste necondiţionată şi sacrificiu. De la ora 19:00, are loc o discuţie live cu realizatoarea filmului, pe care o puteţi urmări aici. Moderatori vor fi Ilinca Antonache şi Arintina Bobiţ, două dintre adolescentele participante în proiect, alături de Oana Ghera, mentorul lor în educaţie cinematografică.
* Până Duminică 13 septembrie, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează 5 drame pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare, valabile 24 de ore din momentul achiziţionării lor:
– „Min lilla syster / Slăbănoaga de soră-mea” realizată de Sanna Lenken ce spune cu căldură, profunzime şi într-un ton comic o poveste despre gelozie, iubire şi trădare în care Rebecka Josephson o interpretează pe Stella, o tânără ajunsă la adolescenţă care descoperă că sora mai mare şi modelul ei în viaţă, Katja, jucată de Amy Deasismont, ascunde o tulburare de alimentaţie, o boală care ameninţă să le destrame familia;
– „Systemsprenger / Copilul-problemă”, de Nora Fingscheidt, distinsă cu premiul Alfred Bauer la Berlinale 2019, al cărei personaj titular excelent interpretat de Helena Zengel, este Beni, o fată delicată, dar plină de energie, care reuşeşte să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează ca să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleşită de imprevizibilitatea propriei fiice;
– „Estiu 1993 / Vara lui 1993”, realizată de Carla Simón şi distinsă cu 2 premii la Berlinale în 2017, ce are ca personaj principal pe Frida, o fetiţă de şase ani adoptată de unchiul ei Esteve şi mătuşa Marga cu o fiică de trei ani, care descoperă noul său mediu, o veche fermă într-o zonă montană, aproape de o pădure densă, cu alte cuvinte cel mai idilic loc de şedere, dacă Fridei nu i-ar fi atât de greu să gestioneze moartea părinţilor ei şi dezrădăcinarea;
– „Capharnaüm / Capernaum – Haos şi speranţă”, realizată de Nadine Labaki în Liban şi distinsă cu premiul juriului Festivalului de la Cannes, ce spune povestea unui băiat care îşi dă în judecată părinţii neglijenţi, după ce se vede obligat să fugă de ei, ajungând să-şi poarte singur de grijă, până când găseşte adăpost în şubreda casă a refugiatei etiopiene Rahil şi a bebeluşului ei, Yonas;
– Amanda realizată de Mikhaël Hers premiată cu trofeul ”Magic Lantern” în secţiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneţia, în care Vincent Lacoste interpretează pe David, care trebuie să renunţe la viaţa boemă în Parisul zilelor noastre, după ce sora sa moare într-un atentat terorist, iar el o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani jucată de Isaure Multrier.
* Sub genericul Contemporáneos, Institutul Cervantes difuzează gratuit pe platforma Vimeo, de astăzi de la ora 21:00 până Duminică 13 septembrie la aceeaşi oră, filmul documentar „El mar nos mira de lejos”, în regia lui Manuel Muñoz Rivas (2017), despre un loc solitar de lângă mare, unde călătorii au ajuns în căutarea de urme ale ruinelor unui oraş îngropate sub dunele de nisip sau a unei utopii pierdute.