”Recuperarea. Ce urmează după dependențe” – o carte despre curajul de a înfrunta proprii demoni
Articol de cristina.toma, 11 septembrie 2020, 10:21
Este imposibil să nu fi cunoscut niciodată pe cineva care avea sau avusese o dependență, fie că se lupta cu ea, fie că încerca să scape ori aceasta aproape că îi distrusese viața. Oricum istoria este plină de astfel de povești -nunele doar contabilizate în statistici și niciodată spuse în detaliu iar altele individuale devenite celebre datorită notorietății protagoniștilor lor. Despre unii știm că au reușit până la urmă să scape de aceste dependențe și să își continue viața și cariera.
Dar cum au fost aceste vieți de după dependență fie ea de stupefiante, jocuri de noroc, cumpărături fără rost dar si alte feluri de dependențe?
Dacă ați avut vreodată astfel de curiozități atunci cartea ”Recuperarea. Ce urmează după dependență” scrisă de Leslie Jamison este lectura pe care nu trebuie să o ratați.
Cu amestecul profund personal și perfect dozat de memorii, istorie culturală, critică literară și reportaj, ”Recuperarea…” ne dă peste cap ideile despre povestea tradițională a dependenței, arătând că recuperarea poate fi la fel de electrizantă ca dezastrul în sine.
Leslie Jamison scoate la lumină cu pricepere poveștile despre dependență – ale ei si ale altora – și analizează ce vrem să facă aceste narațiuni și ce se intâmplă când ne dezamăgesc. Pe tot parcursul cărtii, autoarea, oferă o perspectivă fascinantă asupra istoriei mai ample a recuperării, dar și a influenței moștenirii culturale și clasei sociale asupra modului în care impărțim dependenții în infractori sau bolnavi.
La baza cărții stă conversația continuă a autoarei cu genii literare și artistice ale căror vieți și opere au fost marcate de alcoolism și de dependența de diverse substanțe, printre care John Berryman, Jean Rhys, Billie Holiday, Raymond Carver, Denis Johnson si David Foster Wallace, precum și cu personalități sclipitoare, dar mai puțin cunoscute, ca George Cain, pierdut în obscuritate, dar scos din nou la scenă în acest volum.
Prin relatarea neînfrumusețată a propriului supliciu, Recuperarea devine si o carte despre un alt fel de dependență, respectiv despre felul în care dorințele noastre ne fac pe toți un „robinet stricat” prin care curge nevoia, după cum spune autoarea. Vorbește despre singurătatea specifică experienței umane – despre setea de iubire care ne devorează și, în același timp, ne modelează.
Despre această carte Andrew Solomon a afirmat că este un adevărat ”Studiu tolstoian al condiției umane”.
Se pot spune multe despre cartea lui Leslie Jamison – ”Recuperarea. Ce urmează după dependențe” dar eu vă mai spun doar atât: deși nu este un roman de aventuri nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.