Se reiau spectacolele în sălile de teatru. Diseară, prima reprezentație

Sursa foto: Teatrul Bulandra

Prima sală se deschide chiar astăzi, 13 septembrie! Sperăm să nu fie cu ghinion, ci din contră.

Deşi guvernul a anunţat că sălile de teatru se pot deschide începând cu 1 septembrie, acest lucru nu a fost posibil deoarece trebuiau puse la punct o serie de lucruri, conform normelor prevăzute în ordinul comun semnat de ministrul Culturii și cel al Sănătății. Sunt puncte care lasă loc de interpetare sau crează chiar nemulțumiri în rândul directorilor de teatru.

Ordinul prevede ca distanţa dintre spectatori să fie de un scaun, adică un loc liber între două scaune ocupate, iar gradul maxim de ocupare să fie 50%, dar nu mai mult de 500 de locuri, în funcţie de capacitatea sălii.

Însă dispunerea publicului pe modelul tablă de șah nu permite membrilor aceleiași familii să stea pe scaune alăturate, ceea ce e o ”anomalie”, a spus Ion Caramitru, managerul Teatrului Naţional Bucureşti, în interviul acordat București FM. ”Doar un părinte poate sta lângă unul sau maxim doi minori, de până în 12 ani. Poţi veni la teatru cu copilul, dar nu cu soţia. Dacă pentru spectacolele în aer liber s-a acceptat această chestiune, aici nu se acceptă”.

Și directoarea Teatrului Nottara are obiecții asupra acestui aspect. Marinela Țepuș a mai precizat, în emisiunea Spectacol@București.ro, că spectatorii nu își mai pot alege locurile în sală în momentul achiziționării biletului. ”Aşezarea pe locuri e în funcţie de cum intră în sală, pornind de la locurile din faţa scenei, de la locul cel mai îndepărtat către capătul culoarului de acces. Adică, primii veniţi, primii serviţi. Nu mai putem să numerotăm locurile, ca până acum, din păcate. Nu se mai pot alege locuri în sală, şi ăsta e un impediment”.

George Mihăiță, managerul Teatrului de Comedie, are însă și o altă explicație, în ton cu teatrul pe care îl conduce. ”Poate s-au gândit că am stat prea mult împreună în această perioadă de izolare, și o mică distanță, de un scaun, era necesară”, ne-a spus în glumă actorul, în interviul telefonic.

Ocuparea sălii în proporție de maxim 50% înseamnă, în cifre, pentru unele teatre peste 100 de bilete disponibile pentru o reprezentație, iar pentru altele doar câteva zeci.

Dacă TNB, la Sala Mare, poate primi aproximativ 460 de spectatori, având 929 de locuri, la polul opus, se află Teatru Mic, unde au acces doar 38 de spectatori, la o reprezentație în sala din Constantin Mille, și doar 27, la Sala Gabroveni.

La Teatrul Bulandra se va juca deocamdată doar la Sala Liviu Ciulei, iar numărul locurilor disponibile a fost calculat pentru fiecare spectacol în parte, existând o mică variație datorată scenografiei respectivei montări, a anunțat Vlad Zamfirescu, directorul interimar.

Și aici, și în Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara, și în sala Radu Beligan, de la Teatrul de Comedie, sau în Sala Majestic a Teatrului Odeon, vor putea intra, totusi, în jur de 150 de spectatori, respectând algoritmului din actualul ordin.

Teatrul Odeon era pregătit să își primească publicul chiar din momentul în care s-a reluat activitatea în aer liber, a precizat directorul Cristian Șofron Atunci s-a pus în discuție folosirea sălii, având plafon retractabil, dar ulterior, varianta nu a mai fost acceptată.

Regimul normativ pentru spectatori este, în mare parte, cel aplicat și pentru evenimente în aer liber, adică verificarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor, obligativitatea de a purta mască din momentul intrării în teatru și pe tot parcursul derulării spectacolului, păstrarea distanței de 1,5 metri în zonele de acces.

”La teatru și la cinematograf e mai sigur decât la restaurant sau în alte spații publice. Spectatorul are mască, intră în sală și se așază pe locul său, nu se plimbă. Nu poate lua virusul nici de la actori, pentru că se păstrează o distanță de 3 metri între scenă și primul rând de locuri. Și nici nu ar avea de ce să dea virusul, pentru că poartă mască”, consideră regizorul Gelu Colceag, managerul Teatrului Mic.

CE SE VA JUCA

Teatrul Mic este primul care deschide stagiunea 2020-2021 la interior, cu spectacolul „Romeo şi Julieta”, pe 13 septembrie, la sala Constantin Mille, iar pe 18 şi 19 septembrie este programată premiera spectacolului „Cântăreaţa cheală”, la sala din Gabroveni.

Teatrul Naţional Bucureşti a anunţat redeschiderea stagiunii pe 16 septembrie, cu „Noii infractori”, la Sala Mare. Următoarele reprezentații vor fi:  „Micul infern” de Mircea Ştefănescu şi „Allegro, ma non troppo” de Ion Minulescu (la Sala Mare), „Bârfe, zvonuri şi minciuni” de Neil Simon (la Sala Studio), „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” după un roman de Mark Haddon, „Figuranta” de Andreas Petrescu, „A fost odată în România” şi „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu  (la Sala Pictura).

Teatrul Nottara își așteaptă publicul la sediul său din Bulevardul Magheru începând cu 18 septembrie. Primul spectacol va fi „Oglinda neagră”, la Sala Horia Lovinescu, urmat de ”Thailanda”, pe 20 septembrie.

Teatrul Bulandra  a programat, la Sala Liviu Ciulei, în deschiderea noii stagiuni spectacolele ”Pisica pe acoperișul fierbinte”, pe 19 septembrie, și ”Artă” pe 20 septembrie.

Teatrul de Comedie își deschide stagiunea cu premiera „Doi pe o bancă”. Spectacolul va fi prezentat pe 25, 26 şi 27 septembrie, la Sala Radu Beligan.

Teatrul Odeon va marca aceast moment prin două premiere, ”Kilometrul Zero” și ”Who Am I?”. Prima reprezentație va fi duminică, 27 septembrie.

Teatrul Evreiesc de Stat începe noua stagiune cu premiera ”Cele mai frumoase zile ale tinereții mele”. Primele reprezentații sunt pe 30 septembrie și 1 octombrie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.