Cinema şi Muzică, evenimente de astăzi, 14 septembrie

CINEMA

* În această săptămână se desfăşoară a 4-a ediţie a American Independent Film Festival, una dintre cele mai bogate în premiere absolute pe marele ecran în România pentru care vă puteţi cumpăra bilete aici. Programul primei seri cuprinde 2 proiecţii, desfăşurate în condiţii de pandemie, ce încep de la ora 20:00 astfel:

– în Curtea de Onoare a Muzeului Naţional de Artă al României, „Honey Boy”, dramă realizată după un scenariu, bazat pe propria experienţă, de Shia LaBeouf, care şi joacă în acest film distins cu Premiul Special al Juriului la Sundance 2019, regizat de Alma Har’el ce aduce la viaţă copilăria furtunoasă a unui tânăr actor, dar şi primii săi ani de maturitate, în care se străduieşte să se împace cu tatăl său şi să-şi rezolve problemele de sănătate mentală;

– la Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber, drama romantică „Waves”, realizată de Trey Edward Shults, o poveste intimă despre capacitatea oamenilor de a ierta ce urmăreşte călătoria emoţionantă a unei familii afro-americane suburbane – aflată sub figura unui tată bine intenţionat, dar impunător – care traversează o perioadă dificilă în urma unei tragedii.

* Revine în forţă, înlocuind HipTrip, Itinerama – primul festival de film din Europa centrală şi de sud-est dedicat filmelor a căror acţiune este centrată în jurul unor repere precum „călătorie”, „explorare”, „cunoaştere de sine” şi „depăşirea limitelor”. Deseară, de la ora 19:30, la Teatrul de Vară Herăstrău puteţi viziona „A l’abordage” comedie de Guillaume Brac, precedată de o discuţie cu Irina Margareta Nistor, moderată de Andreea Pietroşel (30 de minute).

* Toate filmele din selecţia Festivalului Película (21 de producţii din 8 ţări din America Latină – Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru şi Uruguay – cărora li se alătură 2 titluri din Spania) pot fi vizionate, cu subtitrare în limba română, pe platforma Cinesquare până pe 16 septembrie. Proiecţiile în aer liber se prelungesc cu încă două ce au loc, de la ora 20:30, la EL PATIO (terasa Institutului Cervantes). Cea de astă-seară vă propune drama „La camarista / Camerista” (Mexic, 2018), realizată de Lila Avilés cu Gabriela Cartol şi Teresa Sánchez, despre Eve, o tânără cameristă dintr-un hotel luxos din Mexico City, care se confruntă cu monotonia zilelor lungi de muncă examinând în tăcere lucrurile uitate şi făcându-şi prieteni care îi alimentează visul recent descoperit de a duce o viaţă mai bună. Filmul a câştigat Premiul pentru debut la Premiile Ariel (Mexic, 2019) şi Premiul Juriului la Película 4.

* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 20:30, în cadrul programului Seara Filmului Românesc este proiectat thriller-ul „Urma”, debutul în lungmetraj al lui Dorian Boguţă în care Teodor Corban interpretează pe un poliţist ce anchetează dispariţia misterioasă a unui pianist celebru, jucat de Marin Grigore. Pe parcurs descoperă destinul zbuciumat al artistului, relaţiile sale bizare şi deciziile care au declanşat un vârtej de evenimente surprinzătoare. După proiecţie, câţiva membri ai echipei de producţie a filmului vor avea o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan.

* Cinema Elvira Popescu, pentru care biletele pot fi cumpărate bilete aici, prezintă în avanpremieră, două filme:

– de la ora 19:00, în cinematograf, documentarul „Acasă”, de Radu Ciorniciuc despre Delta Văcăreşti ca un fantastic teatru de război dintre civilizaţie şi natură, care pentru pentru familia Enache e un paradis în care cei nouă copii au crescut după ce natura şi-a reintrat în drepturi şi a năpădit rămăşiţele unui grandios proiect urban ceaușist abandonat în 1989.

– de la ora 20:30, în curtea Institutului Francez, comedia romantică „La Belle Époque/ Cei mai frumoşi ani”, de Nicolas Bedos, în care Daniel Auteuil interpretează pe Victor, un sextagenar deziluzionat, a cărui viaţă este dată peste cap atunci când Antoine, un antreprenor strălucit jucat de Guillaume Canet, îi propune un nou tip de atracţie care, îmbinând artificii teatrale şi reconstituiri istorice, permite clienţilor să aleagă o perioadă din viaţa lor şi să se întoarcă în timp, Victor alegând să retrăiască săptămâna cea mai marcantă din viaţa sa, când şi-a întâlnit marea dragoste; Fanny Ardant a fost distinsă cu trofeul César 2020 pentru interpretarea rolului din acest film.

* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:00 rulează „Deadpool”, thriller de aventuri SF regizat de Tim Miller (X) al cărui personaj titular, supranumit „mercenarul cu gură mare” şi interpretat de Ryan Reynolds, obţine, în urma unui experiment militar, invulnerabilitate la puteri telepatice şi telekinezice, rezistenţă la droguri şi toxine, precum şi prelungirea vieţii graţie puterilor de refacere ale organismului său. Acestea vin, însă, şi cu unele inconveniente: instabilitatea psihică şi un fizic desfigurat. Vă puteţi rezerva locurile aici.

* Până Duminică 20 septembrie, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează 5 filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare, valabile 24 de ore din momentul achiziţionării lor:

– comedia dramatică „The Square / Pătratul” de Ruben Östlund, distinsă cu Palme d’Or şi încă un premiu tehnic la Cannes, în care Claes Bang interpretează pe Christian, un respectat curator al muzeului de artă contemporană din Palatul Regal, divorţat şi tată a 2 copii, care susţine cauzele considerate bune, dar nu se ridică totdeauna la înălţimea propriilor idealuri;

– „La piel que habito / Pielea în care trăiesc”, thriller dramatic de Pedro Almodóvar, în care Antonio Banderas interpretează un eminent specialist în chirurgie plastică, doctorul Robert Ledgard, care, de când soţia i-a murit în incendiul unui accident, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, ce i-ar fi putut salva nevasta, şi pe care, lipsit de scrupule, îl testează pe un cobai uman, cu ajutorul credincioasei sale menajere;

– drama fantastică „Holy Motors / Motoare sfinte” de Leos Carax, care şi joacă alături de Denis Lavant, Eva Mendez, Kylie Minogue şi Michel Piccoli în acest film ce prezintă o zi din viaţa Domnului Oscar, un personaj misterios care sare de la un rol la altul precum un hitman de la o lovitură la alta, sfintele motoare din titlu fiind … camerele de filmat;

– „Despre oameni şi oi”, de Grímur Hákonarson, ce prezintă drama a doi fraţi dintr-o vale izolată din Islanda, care, deşi trăiesc unul lângă celălalt, împărţind stilul de viaţă şi pământul cu turme de oi de rasă pură, nu şi-au mai vorbit de patru decenii, fiind obligaţi acum să îşi salveze împreună animalele ca urmare a unei boli incurabile ce le afectează;

– comedia dramatică „Perfetti sconosciuti / Complet străini”, realizată de Paolo Genovese cu cei mai buni actori italieni ai genului.

MUZICĂ

* De astăzi până joi 17 septembrie la terasa Quantic Club (Şos. Grozăveşti, nr. 82), se desfăşoară Folk @ Q pentru care accesul se face de la ora 18:30. Astă-seară cântă: Dana Florian, Ovidiu Mihăilescu şi Andrei Păunescu.

* Emeric Imre susţine un recital, de la ora 20:45, la terasa Berăriei H.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.