Cinema, Muzică și Expoziţii, evenimente de astăzi, 15 septembrie

CINEMA

* În cadrul programului CineLiteratura, criticul de film Irina Margareta Nistor prezintă, de la ora 19:00, în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) drama romantică „Adela”, ecranizare de Mircea Veroiu a romanului omonim al scriitorului Garabet Ibrăileanu, una dintre cele mai tulburătoare poveşti de dragoste din literatura română. Scris sub forma unor fragmente din jurnalul doctorului Emil Codrescu, romanul ilustrează dragostea acestui bărbat trecut de vârsta de 40 de ani, pentru tânăra Adela, pe care o ştie de când ea era copil. Între cei doi se înfiripă o idilă imposibilă, iubirea rămânând neconsumată. Graţie unei distribuţii excelente, din care fac parte George Motoi, Marina Procopie şi Valeria Seciu, Mircea Veroiu reuşeşte să transpună cinematografic relaţiile complexe ale romanului. Filmul a fost distins în 1985 cu marele premiu al Festivalului de la San Remo.

* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 20:30, în cadrul programului Seara Filmului de Dans este proiectat „Rhythm Is It”, documentar vibrant de Thomas Grube şi Enrique Sánchez Lansch despre primul proiect educaţional de anvergură al Orchestrei Filarmonicii din Berlin, sub îndrumarea coregrafului britanic Royston Maldoom: 250 de copii şi tineri din medii sociale şi geografice diferite care îi studiază coregrafia pentru un spectacol mult lăudat cu compoziţia lui Stravinsky „Le Sacre du Printemps” în Treptow Arena.

* În a doua zi a celei de-a 4-a ediţie a American Independent Film Festival, pentru care vă puteţi cumpăra bilete aici, sunt programate 2 proiecţii, de la ora 20:00:

– în Curtea de Onoare a Muzeului Naţional de Artă al României, „Sound of Metal”, dramă realizată de Darius Marder în care Riz Ahmed interpretează pe Ruben, un fost dependent de droguri şi toboşar de heavy metal, care-şi pierde în mod neaşteptat auzul şi în urma acestei schimbări radicale, se zbate între provocările noii sale condiţii şi amintirea vieţii pline de sunete pe care a lăsat-o în urmă;

– la Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber, comedie dramatică de Kirill Mikhanovsky despre şoferul de transport medical Vic care îşi riscă slujba pentru a-şi transporta bunicul rus şi prietenii lui emigranţi la o înmormântare, şi trage în această călătorie clienţi precum Tracy, o tânără femeie cu scleroză laterală, plimbarea lor colectivă devenind un portret hilar, plin de compasiune, în care visul american şi dezamăgirea se împletesc; filmul este însoţit de o sesiune de Q&A via Skype cu regizorul.

* Festivalul Itinerama vă propune, de la ora 19:30, la Teatrul de Vară Herăstrău avanpremiera cu comedia dramatică „Babyteeth: Prima iubire”, debutul regizoarei australiene Shannon Murphy cu Eliza Scanlen în rolul principal. Câştigător al Trofeului Transilvania acordat de juriu la TIFF 2020 „pentru bucuria vieţii spusă prin experienţa trecerii noastre dincolo”, filmul a fost şi favoritul publicului.

* Toate filmele din selecţia Festivalului Película (21 de producţii din 8 ţări din America Latină – Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru şi Uruguay – cărora li se alătură 2 titluri din Spania) pot fi vizionate, cu subtitrare în limba română, pe platforma Cinesquare până pe 16 septembrie. La EL PATIO (terasa Institutului Cervantes), de la ora 20:30 are loc o ultimă proiecţie suplimentară în aer liber, cea cu comedia dramatică argentiniană „Planta permanente”, de Ezequiel Radusky, cu Liliana Juárez în rolul Lila, o femeie de serviciu într‑o clădire a municipalităţii din provincie de peste 30 de ani şi o figură importantă în societatea structurată cu grijă, datorită unei cantine neoficiale pentru angajaţi, pe care o conduce împreună cu prietena ei, Marcela, interpretată de Rosario Bléfari.

* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:00 rulează drama „The Goldfinch: Iluzia Libertăţii”, ecranizarea regizată de John Crowley a romanului best-seller „Sticletele” scris de Donna Tartt care a câştigat premiul Pulitzer şi medalia de excelenţă Andrew Carnegie pentru ficţiune, cu Ansel Elgort în rolul lui Theodore „Theo” Decker, care avea 13 ani când mama lui a pierit în urma unui atentat cu bombă din Muzeul de Artă Metropolitan. Tragedia l-a împins pe un drum încărcat cu durere şi vinovăţie, redescoperire, căinţă şi chiar iubire. Prin toate acestea, de-a lungul anilor, a păstrat o singură speranţă tangibilă: capodopera „Sticletele”un tablou uimitor cu o pasăre legată de cuşca sa. Vă puteţi rezerva locurile aici.

MUZICĂ

* În a doua seară de Folk @ Q, pentru care accesul se face de la ora 18:30, la terasa Quantic Club (Şos. Grozăveşti, nr. 82), cântă: Cristian Buică şi Horaţiu Medveşan, care lansează cu această ocazie albumul „Îndrăzneşte”, precum şi Emeric Imre.

* Celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu, vă invită de la ora 20:45, la terasa Berăriei H pentru o seară de Jazz Ambiental.

EXPOZIŢII

* Expoziţia „Trecut-au anii, 1990 vs 2020”, organizată de Asociaţia „Bucureştiul meu drag”, este vernisată, de la ora 18:30, pe gardul Palatului Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, în prezenţa directorului acestei instituţii, Adrian Majuru. Evenimentul poate fi urmărit şi pe Facebook. Expoziţia poate fi vizionată până pe 15 octombrie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.