VIDEO: Profesor Lăcrămioara Bozieru – „Va trebui să treacă timp până se vor așeza lucrurile”

La vremuri în schimbare, școala se schimbă și ea. Despre învățământul hibrid, despre cum s-au pregătit școlile, care au fost reacțiile elevilor, au aflat Alex și Andreea în matinalul „Bună dimineața, București!” de la Lăcrămioara Bozieru, profesoară de Limba Engleză la Liceul Xenopol, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM via Skype.

„Școala trebuia să înceapă. Am un optimism temperat de realitate. Sper ca lucrurile să se desfășoare bine anul acesta. Cred că scenariul hibrid nu va funcționa peste tot. Achiziția de echipamente nu a fost realizată și nu s-au făcut probe ale echipamentelor, ca să ne asigurăm că lucrurile sunt în bună regulă.

Aceste achiziții nu s-au făcut la timp, au fost amânate mult. Directorii sunt victime colaterale, cum sunt și părinții și profesorii și elevii. Va trebui să treacă timp până se vor așeza lucrurile. Îmi păstrez scepticismul vis-à-vis de cum se vor desfășura lucrurile. În momentul acesta, neexistând dotările, e greu de spus cam cum se va proceda”, a explicat profesor Lăcrămioara Bozieru.

Dacă vrei să afli cum s-a realizat școala online la Liceul Xenopol încă din martie, cum a fost prima zi de școală, care au fost reacțiile elevilor și părinților legat de scenarii, cum s-au pregătit în caz de apariția unor îmbolnaviri, ce măsuri s-au luat pentru evitarea îmbolnăvirilor, vezi VIDEO.

„Nu există back-up dacă profesorii se îmbolnăvesc. Nu avem o suplimentare a numărului de cadre didactice, având în vedere posibilitatea ca un cadru didactic să se îmbolnăvească”, punctează Lăcrămioara Bozieru.

Despre prima zi de școală, profesoara a spus: „Toți elevii au purtat mască, lucruile s-au organizat foarte bine la Xenopol. Eu pot să vă spun ce s-a întâmplat la noi la liceu și ce știu de la alte unități de învățământ. Elevii nu au fost ignorați în deciziile luate. Au fost consultați în tot acest proces. S-a păstrat legătura cu ei prin intermediul șefilor de clasă. Au primit formulare legate de opțiunile lor față de scenariul de studiu, iar decizia a fost luată strict prin consultarea lor, a părinților lor. Și profesorii s-au întâlnit în consilii.”

Lăcrămioara Bozieru a mai punctat: „Nici copiii nu pot să fie complet izolați de alți copii, nici nu este bine să se întâmple asta pentru dezvoltarea lor psihică și abilitățile sociale. Școala face toate demersurile pentru a preveni orice astfel de situație, respectiv răspândirea bolii. Mai multe sunt șansele ca ei să se infecteze în afara școlii decât în interiorul ei. Riscul există, mai ales dacă ei nu vor respecta întru totul măsurile igienico-sanitare. Rămâne pericolul ca ei să infecteze pe cineva din familie. Aici trebuie discutat mult cu elevii și explicat de ce trebuie să respecte regulile și în afara școlii.”

Legat de sistemul hibrid de învățământ, doamna profesor a punctat: „Nu va fi ușor, pentru că sunt 15 copii în clasă și cam tot atâția în online. Dar, suntem profesori cu experiență, suntem obișnuiți să avem atenție distributivă. Ca profesor trebuie să gestionezi și o întrebare din clasă și una din online. Să asculți și pe cei care se găsesc cu tine și pe cei din online.

În momentul în care utlizezi mai multă tehnologie în clasă e mai simplu. Depinde mult și de ora pe care o predai. Formarea profesorilor trebuie să fie sever modificată, în sensul introducerii acestei noțiuni de predare și de lucru online.

Învățământul online e mult mai ofertant și sub forma resurselor și a aplicațiilor. Cred că formarea profesorilor trebuie să fie reașezată, să încorporeze acest aspect. Și programa pentru învățământul online trebuie ajustată. Metodica trebuie ajustată.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.