Cinema, evenimente de astăzi, 16 septembrie

* În cadrul programului CineLiteratura, criticul de film Bujor Râpeanu prezintă, de la ora 19:00, în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), „Dumbrava minunată” film muzical fantastic bazat pe o povestire omonimă de Mihail Sadoveanu regizat în 1980 de Gheorghe Naghi ce spune povestea Lizucăi, o fetiţă de 5-6 ani, luată cu forţa din casa bunicilor ei de mama vitregă. Singura consolare a fetiţei este Patrocle, căţelul ei. Într-o zi, Lizuca nu mai suportă viaţa grea plină de umilinţă şi fuge de acasă pentru a se întoarce la casa bunicilor de lângă dumbravă. O prinde noaptea în pădure, adoarme în scorbura unui copac şi visează că dumbrava se transformă într-o lume feerică, plină de vietăţi şi personaje din basm. Dimineaţa e găsită de bunicii săi şi dusă la casa bătrânească. În distribuţie: Draga Olteanu Matei, care a scris şi scenariul, Ernest Maftei, Diana Muscă, Elena Drăgoi, Maria Ploae, Florina Cercel, Aimee Iacobescu, Cezara Dafinescu, Adela Mărculescu, Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu.

* American Independent Film Festival, pentru care vă puteţi cumpăra bilete aici, are programate 4 proiecţii şi o discuţie online.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber rulează două filme documentare:

– de la ora 19:30, „The American Sector”, de Courtney Stephens şi Pacho Velez, ce duce spectatorii într-o călătorie prin diverse regiuni ale Statelor Unite unde fragmente din Zidul Berlinului sunt expuse ca monumente publice, reunind poveştile pe care oamenii le spun despre aceste monolite importate şi surprinzând modul în care artefactele leagă trecutul şi prezentul;

– de la ora 22:30, „The Biggest Little Farm”, de John Chester care relatează propria sa poveste din perioada de opt ani în care, împreună cu Molly Chester, au făcut tranziţia de la viaţa la oraş la mediul rural, pe un teren agricol sterp şi însoţiţi de visul de a face agricultură în armonie cu natura, descoperind, prin îmbrăţişarea oportunităţilor oferite de acesta şi prin perseverenţă, un sistem viu stăpânit de biodiversitate, ce există dincolo de ferma lor sau de imaginaţia noastră.

˟ În Curtea de Onoare a Muzeului Naţional de Artă al României puteţi urmări:

– de la ora 19:30, „Cinema After the Pandemics” o discuţie profesională online cu Ryan Werner, Senior Executive Cinetic Media;

– de la ora 20:00, comedia dramatică „The Climb”, realizată de Michael Angelo Covino şi distinsă cu premiul „Coup de Coeur” al juriului secţiunii Un Certain Regard de la Cannes, în care realizatorul şi co-scenaristul Kyle Marvin îşi spun propria poveste, interpretând pe Kyle şi Mike, cei mai buni prieteni cu o legătură foarte strânsă, până când Mike se culcă cu logodnica lui Kyle, urmând o relaţie tumultuoasă între cei doi bărbaţi, de-a lungul multor ani plini de hohote de râs, durere şi furie.

˟ La Deschis Gastrobar (Splaiul Unirii, nr. 160) rulează, de la ora 21;00, „My Salinger Year”, dramă plină de umor şi emoţie ce a deschis anul acesta Festivalul de la Berlin, realizată de Philippe Falardeau după romanul autobiografic scris de Joanna Smith Rakoff, cu Margaret Qualley în rolul tinerei Joana, care aspiră să devină scriitoare şi îşi găseşte o slujbă într-o agenţie literară unde, însărcinată de şefa sa excentrică să prelucreze corespondenţa lui Salinger, se decide să personalizeze răspunsul sec oferit de agenţie fanilor scriitorului. Rezultatele sunt pline de umor şi emoţionante, iar Joanna, în timp ce foloseşte vocea marelui autor, începe să o descopere pe a ei.

* Festivalul Itinerama vă propune deseară două filme la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 18:30, în sală şi precedat de o discuţie cu Irina Margareta Nistor şi Costin Miu, documentarul biografic „Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin”, de Werner Herzog care dezvăluie poveşti ale unor triburi pierdute, ale unor rătăcitori şi visători în timp ce îşi urmează propria călătorie prin America de Sud, Australia şi Marea Britanie, inspirată de pasiunea pentru viaţa nomadă împărtăşită cu legendarul scriitor şi aventurier Bruce Chatwin, prietenul său ucis de SIDA;

– de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, „Santuario” de Álvaro Longoria, documentar alarmant, edificator şi uimitor prin frumuseţea lui, ce spune povestea unei campanii a organizaţiei Greenpeace vizând conservarea Oceanului Antarctic relatată de doi actori militanţi ecologişti spanioli: Javier Bardem şi Carlos Bardem.

* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), de la ora 20:30, este proiectat filmul biografic „Rocketman” în regia lui Dexter Fletcher, cu Taron Egerton în rolul lui Elton John din viaţa căruia este inspirată această odisee muzicală la confluenţa fanteziei cu realitatea, ce îmbină lumea muzicii, cu cea a celebrităţii şi a modei.

* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:00 rulează „Motherless Brooklyn”, dramă realizată de Edward Norton, care interpretează şi rolul principal, Lionel Essrog, un detectiv particular afectat de sindromul Tourette ce încearcă să dezlege misterul asasinării mentorului şi singurului său prieten, Frank Minna, jucat de Bruce Willis, în New Yorkul anilor ’50.

* Doar astăzi mai pot fi vizionate pe platforma Cinesquare, toate filmele din selecţia Festivalului Película (21 de producţii din 8 ţări din America Latină – Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru şi Uruguay – cărora li se alătură 2 titluri din Spania) cu subtitrare în limba română.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.