Săptămâna europeană a mobilităţii
Articol de bucurestifm, 16 septembrie 2020, 10:36
Săptămâna europeană a mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, între 16 şi 22 septembrie, se încearcă găsirea de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană.
Tema din 2020 a Săptămânii europene a mobilităţii este „Mobilitate cu zero emisii pentru toţi”. Aceasta reflectă obiectivele ambiţioase ale unui continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, aşa cum a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Prin tema din 2020 se doreşte, totodată, să se evidenţieze importanţa accesibilităţii la un transport cu zero emisii de carbon, precum şi promovarea unui cadru de acţiune cuprinzător, care să implice toată lumea. În ciuda diferenţelor climatice, geografice şi socio-economice din zonele urbane europene, pot fi luate măsuri care să promoveze un mediu urban neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon.
În acest sens, organizatorii Săptămânii europene a mobilităţii încurajează cetăţenii, dar şi autorităţile locale, să ia măsuri pentru atingerea obiectivului pe termen lung al unui continent neutru din punct de vedere climatic, conform sursei citate.
În 2020, la Săptămâna europeană a mobilităţii participă 1.531 de oraşe din ţările europene, dar nu numai. Din România participă 8 oraşe, potrivit https://mobilityweek.eu/.
Săptămâna europeană a mobilităţii a fost lansată la 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind în prezent susţinută de Direcţia Generală Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene.
Din 2002, de când a fost lansată campania, impactul a fost major, atât în Europa, cât şi în lume, foarte mult oraşe alăturându-se campaniei şi un număr mare de măsuri permanente – în special cu privire la infrastructura pentru ciclism, plimbări, de reducere a traficului etc – fiind implementate, se arată pe site-ul http://ec.europa.eu/.
O serie de studii arată că persoanele care se deplasează prin modalităţi active de transport, cum ar fi plimbatul sau ciclismul, nu numai că sunt mai productive la muncă, dar îşi iau şi mai puţine zile de concediu medical şi se îmbolnăvesc mai puţin, mai scrie sursa menţionată mai sus.