Ascultă Radio București FM Live

Cinema, evenimente de astăzi, 18 septembrie

Cinema, evenimente de astăzi, 18 septembrie

Articol de , 18 septembrie 2020, 15:55

* Seara se anunţă plină pentru cinefili întrucât, pe lângă multe alte oferte, are loc, pentru al 11-lea an, Noaptea Albă a Filmului Românesc ce vine cu producţii recente, unele în avanpremieră, invitaţi speciali şi discuţii. Puteţi încerca să obţineţi bilete aici.

˟ De la ora 18:00 puteţi viziona:

– la Teatrul Apollo 111 din Palatul Universul (str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25), drama poliţistă „Heidi”, realizată de Cătălin Mitulescu cu Gheorghe Visu, Cătălina Mihai, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu;

– la Cinem(teca) Union, „Apa ca un bivol negru”, documentar realizat în 1970, în timpul celor mai catastrofale inundaţii din istoria recentă a României de Andrei Cătălin Băleanu, Dan Piţa, Micea Veroiu, Petre Bokor, proiectat într-o versiune restaurată, la 50 de ani de la evenimente.

˟ De la ora 18:30, la Cinema Elvira Popescu, în sală rulează documentarul „Acasă”, de Radu Ciorniciuc despre Delta Văcăreşti ca un fantastic teatru de război dintre civilizaţie şi natură, care pentru familia Enache e un paradis în care cei nouă copii au crescut după ce natura şi-a reintrat în drepturi şi a năpădit rămăşiţele unui grandios proiect urban ceauşist abandonat în 1989.

˟ De la ora 19:45 sunt proiectate:

– în curtea UNteatru, scurtmetrajele „Bucureştiul văzut de sus” de Andrei Răuţu, „Contraindicaţii” de Lucia Chicos, „Despre ce naiba să scriu?” de Matei Monoranu, „Corigent” de George ve Ganaeaard şi „El iubeşte ochii mei” de Enxhi Rista;

– la Galateca (Str. C.A. Rosetti, nr. 2-4), „Totul nu va fi bine”, documentar de Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom, despre un regizor pe jumătate nevăzător, născut în 1986, a cărui mamă pune boala acestuia pe seama accidentului nuclear de la Cernobîl, care îşi lasă în urmă viaţa din România şi porneşte într-o călătorie din dorinţa de a găsi şi alţi oameni afectaţi de acelaşi dezastru;

– la Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber, „Început”, dramă realizată de Răzvan Săvescu, cu Ioana Flora, Constantin Lupescu, Iulia Lumânare, ce are ca personaj principal pe Ana, care are cancer şi în loc să respecte tratamentele complicate pe care le recomandă doctorii, ea şi soţul ei, Filip, preferă să lase în urmă agitaţia oraşului şi se mută într-o cabană izolată de la munte.

˟ De la ora 18:00 puteţi viziona:

– la Cinema sub clar de lună (Calea Victoriei, nr. 192A), „Malmkrog”, dramă istorică foarte lungă realizată de Cristi Puiu inspirat din lucrarea „Trois Entretiens” scrisă de Vladimir Soloviov la începutul secolului XX, povestea fiind mutată în acest film-piesă de teatru, din Rusia în spaţiul multicultural de influenţă austriacă din preajma Sibiului, mai exact în satul Mălâncrav, al cărui nume german se regăseşte în titlul producţiei; cu: Frédéric Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, Marina Palii, István Teglas;

– la Cinem(teca) Union, varianta restaurată în format digital 4K a filmului „Balanţa”, co-producţie româno-franceză regizată de Lucian Pintilie ce a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes, şi care prezintă povestea unei tinere profesoare şi a unui medic dintr-un spital local, care încearcă să facă faţă ultimelor zile ale comunismului şi luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri; cu: Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Dorel Vişan, Mariana Mihuţ, Gheorghe Visu, Magda Catone, Dorina Lazăr, Florin Călinescu.

˟ De la ora 20:30 rulează două documentare:

– la Cinema Elvira Popescu, în sală, „Profu” de Alex Brendea ce ne prezintă pe Dorin Ioniţă, un profesor de matematică din Bistriţa care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditaţii în propriul apartament, unde, de-a lungul unui an şcolar, face efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învăţătură, oferindu-le nu doar lecţii de matematică, ci şi lecţii de viaţă;

– la Teatrul Apollo 111 din Palatul Universul, „Casa cu păpuşi”, de Tudor Platon, ce vă propune o incursiune într-un univers special: vacanţa anuală a unor femei de 70 de ani, petrecută într-o vilă de pe Valea Oltului, departe de bărbaţi şi de lumea dezlănţuită, unde împletesc pofta de viaţă cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile, pentru a întreţine iluzia că pentru ele timpul nu a trecut şi că sunt aceleaşi tinere, frumoase şi îndrăgostite din urmă cu 50 de ani.

˟ De la ora 21:30 sunt proiectate:

– la Galateca, „Maria, Regina României”, film istoric în regia lui Alexis Sweet Cahill, care prezintă o poveste bazată pe fapte reale, ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria, interpretată de Roxana Lupu, care merge la Paris pentru a-i înfrunta pe cei mai puternici lideri ai lumii ce participă la Conferinţa de Pace din 1919 şi să-i determine să susţină existenţa României Mari;

– în curtea UNteatru, mult premiatul film „Călătoria fantastică a Maronei” animaţie de Anca Damian, basm modern despre dragoste necondiţionată şi sacrificiu;

– la Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber, drama „Şi poate mai trăiesc şi azi”, cel mai recent film realizat de Tudor Cristian Jurgiu, avându-i în distribuţie doar pe Nicoleta Hancu şi Bogdan Nechifor, ce transmite în final ideea că numai când el devine Făt-Frumos, ea devine în sfârşit Prinţesa lui.

˟ De la ora 22:00, la Teatrul Apollo 111 din Palatul Universul puteţi viziona autoportretul comico-dramatic „Ivana cea Groaznică”, realizat de Ivana Mladenović, actriţă-regizoare din Serbia ce lucrează în România, care şi joacă rolul principal din această poveste neconvenţională despre oameni şi locuri, despre apartenenţă şi dor, spusă cu umor şi tandreţe.

˟ De la ora 22:30 rulează:

– la Cinem(teca) Union, cel mai recent film regizat de Nicolae Mărgineau, „Cardinalul”, bazat pe un scenariu de Bogdan Adrian Toma, ce prezintă o parte din viaţa episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, interpretat de Radu Botar, pornind cu câteva scene de la Marea Unire şi continuând cu perioada încercării convertirii sale forţate de către securişti în penitenciarul Sighet;

– la Cinema Elvira Popescu, în curtea Institutului Francez, „Lemn”, documentar de  Monica Lăzurean-Gorgan ce îl are în centrul său pe Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier şi director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, care reuşeşte să urmărească maşinaţiunile comerţului internaţional cu lemn cu scopul principal de a promova o schimbare în conştiinţa societăţii politice şi civile şi să ducă la un nou cod de conduită pentru economia globală şi consumatorii din lumea întreagă.

˟ De la ora 23:00 la Amfiteatru de pe Teatrul Naţional Bucureşti este proiectat documentarul „30 de ani şi 15 minute” de antreprenorul Ştefan Mandachi, care a construit 1 metru simbolic de autostradă inutilă pe terenul lui şi caută în acest film răspunsul la întrebarea „Cine sunt cei vinovaţi pentru lipsa autostrăzilor în România?”.

˟ De la ora 23:15, la Cinema Muzeul Ţăranului în aer liber puteţi viziona cel mai recent lungmetraj realizat de Radu Jude, „Tipografic majuscul”, ce pune în legătură, prin montaj, povestea lui Mugur Călinescu, adolescentul interpretat de Şerban Lazarovici, care în 1981 a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, reconstituită de co-scenarista Gianina Cărbunariu din dosarul tânărului de la Securitate, cu povestea oficială a României din aceeaşi perioadă aşa cum apare ea în imaginile din arhiva Televiziunii Naţionale.

* American Independent Film Festival, are programate 2 proiecţii.

˟ În Curtea de Onoare a Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 20:00 se reia drama fantasy „Wendy”, o reinterpretare liberă a basmului Peter Pan semnată de Benh Zeitlin, unul dintre cei mai originali şi mai creativi tineri cineaşti ai momentului, cu o distribuţie plină de copii care îşi fac debutul în actorie şi filmată la poalele unui vulcan activ din Caraibe. Personajul titular este o fată care trebuie să se lupte pentru a salva familia ei, libertatea sa şi spiritul vesel al tinereţii de la pericolul mortal al… maturizării. Proiecţia este însoţită de o sesiune de Q&A cu regizorul via Skype, moderat de Ionuţ Mareş.

˟ La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:00 rulează „The Hateful Eight / Cei 8 odioşi” comedie dramatică realizată în stilul său caracteristic de Quentin Tarantino, cu: Walton Goggins, Tim Roth, Samuel L. Jackson, Michael Madsen, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh. Acţiunea se petrece în plină iarnă în Wyoming, unde un vânător de recompense şi prizonierul său îşi găsesc adăpost într-o cabană locuită de un grup de personaje nefaste.

* Programul de astăzi al celei de-a V-a ediţii a singurului festival de filme documentare muzicale din Bucureşti, DokStation, pentru care vă puteţi rezerva locurile aici, cuprinde 2 proiecţii la Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7):

– de la ora 20:00, „Once Aurora”, de Benjamin Langeland şi Stian Servoss, despre cum viaţa cantautoarei norvegiene Aurora Aksnes s-a schimbat total: de la tânăra retrasă şi oarecum excentrică, născută şi crescută într-un mic orăşel din Norvegia rurală unde a fost descoperită la vârsta de 16 ani, când o înregistrare video cu ea interpretând o compoziţie proprie a devenit virală, până la vedeta pop Aurora, cu admiratori în toată lumea, devenită în scurt timp după aceea;

– de la ora 21:30, „Underground Inc”, de Shaun Katz care documentează ascensiunea şi declinul scenei de rock alternativ din Statele Unite, după succesul formaţiei Nirvana, datorită exceselor şi lăcomiei.

* KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr îşi continuă cea de-a 12-a ediţii a sa cu proiecţia, de la ora 20:30, la Opera Comică pentru Copii, a comediei muzicală „Mary Poppins” regizată în 1964 de Robert Stevenson, cu Julie Andrews în rolul titular, zâna bun care îi cucereşte pe năzbâtioşii copii ai glacialului bancher Banks cu verva ei molipsitoare.

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman