Cinema, evenimente de astăzi, 24 septembrie
Articol de , 24 septembrie 2020, 13:03
* La Cinema(teca) Union, pentru care găsiţi bilete aici, puteţi viziona:
– de la ora 15:00, „Totul nu va fi bine”, documentar de Adrian Pîrvu şi Helena Maksyom, despre un regizor pe jumătate nevăzător, născut în 1986, a cărui mamă pune boala acestuia pe seama accidentului nuclear de la Cernobîl, care îşi lasă în urmă viaţa din România şi porneşte într-o călătorie din dorinţa de a găsi şi alţi oameni afectaţi de acelaşi dezastru;
– de la ora 17:30, drama „Fragii sălbatici”, realizată în 1957 de cineastul suedez Ingmar Bergman, cu: Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand;
– de la ora 20:00, comedia dramatică „Military Wives / Soţii de militari”, inspirată dintr-o poveste adevărată şi regizată de Peter Cattaneo, are în fruntea distribuţiei pe Kristin Scott Thomas şi Sharon Horgan, care interpretează pe două femei cu parteneri de viaţă detaşaţi pe frontul de lupta din Afganistan, şi organizează pe alte neveste în aceeaşi situaţie într-un cor, trezindu-se foarte repede în mijlocul unei mişcări globale extraordinare şi a unui curent mediatic impresionant.
* În paralel cu proiecţiile la sală, Arhiva Naţională de Filme organizează în continuare Cinemateca Online, ce postează astăzi 3 filme româneşti, în intervalul orar 14:00-24:00, pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare:
– „Comedie fantastică”, film SF de Ion Popescu-Gopo, cu: Dem Rădulescu, Cornel Coman, Vasilica Tastaman, George Mihăiţă, Martha Hertzeg, Jorj Voicu, Horea Popescu, Rodica Popescu, Coca Andronescu, Haralambie Boroş, Horia Căciulescu;
– drama „Felix şi Otilia”, regizată de Iulian Mihu, al cărei scenariu este scris de Ioan Grigorescu după romanul lui George Călinescu, „Enigma Otiliei” din 1938, rolurile principale fiind interpretate de Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Sergiu Nicolaescu, Clody Bertola şi Gheorghe Dinică;
– „Zidul”, dramă cu care a debutat în lungmetraj de ficţiune regizorul Constantin Vaeni, cu Gabriel Oseciuc în rolul Victor, fiul unui muncitor ucis în timpul unei greve care acceptă să fie zidit într-o cameră abil camuflată unde să tipărească ziarul comunist „România liberă” după căderea ultimei tipografii legale, păstrând legătura cu ai săi printr-un sistem ingenios.
* Festivalul Filmului Francez, vă propune deseară 3 producţii.
˟ Două sunt proiectate la Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 18:30, în sală, „Delphine et Carole, insoumuses / Delphine şi Carole, muze nesupuse” documentar despre prietenia dintre actriţa franceză Delphine Seyrig şi cineasta elveţiană Carole Roussopoulos, despre activităţile de promovare a filmelor realizate de femei şi lupta lor pentru creşterea vizibilităţii acestora, realizat de Callisto McNulty, care va participa la o discuţie online alături de Joachim Lepastier;
– de la ora 21:00, în curtea Institutului Francez, „Tu mérites un amour / Meriţi o iubire”, dramedie romantică realizată de Hafsia Herzi, care interpretează şi rolul principal Lila, ce gestionează cu greu despărţirea de Rémi, bărbatul pe care îl iubea mai presus de orice şi care i-a fost infidel.
˟ La Cinema Sub Clar De Lună (Calea Victoriei, nr. 192A), de la ora 20:30 rulează „Camille”, dramă biografică realizată de Boris Lojkine, ce spune povestea reală a fotojurnalistei Camille Lepage, ucisă în Africa Centrală în 2014, interpretată în film de Nina Meurisse.
* A 5-a ediţie a festivalului de film de(spre) artă, Bucharest Art Film Festival (BAFF) se desfăşoară de astăzi pe durata a 3 seri la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia. Focusul este pe Israel, Ambasada acestei ţări în România fiind co-organizatoare, iar proiecţiile sunt dedicate unor personalităţi artistice şi cultuale israeliene. În deschiderea festivalului este proiectat deseară, de la ora 19:30, documentarul „Shai K.”, regizat anul trecut de Ari Davidovich, care prezintă povestea nespusă a lui Shaike Ophir, cunoscut şi sub numele de „Charlie Chaplin izraelian”.
* La Cinema Muzeul Ţăranului, pentru care vă puteţi cumpăra biletele de aici, de la ora 20:00, are loc o proiecţie specială cu documentarul „Grădina Sovietică”, în prezenţa autorului, Dragoş Turea, care, în acest film, în timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale din Republica Moldova, descoperă un experiment ştiinţific secret: planul lui Nikita Hruşciov de a transforma Moldova în grădina Sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultura locală. Proiecţia este urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
* KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr îşi continuă cea de-a 12-a ediţie a sa cu proiecţia, de la ora 20:30, la Opera Comică pentru Copii, a fenomenului cinematografic intitulat „Forrest Gump”, în care Tom Hanks face un rol de excepţie pentru care a fost distins cu un Oscar, interpretând personajul titular, un om obişnuit a cărui inocenţă dezarmantă ajunge să întrupeze o generaţie. Această producţie a primit alte 5 premii Oscar, între care pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor – Robert Zemeckis.
* La Cinema Drive in din Militari Shopping (Bd. Iuliu Maniu, nr. 560A), de la ora 21:00 puteţi viziona filmul de acţiune „Tomb Raider Începutul”, reboot pentru celebra serie ce are ca personaj principal pe Lara Croft, fiica independentă a unui aventurier foarte excentric interpretată acum de Alicia Vikander, care promite să fie un cocktail ameţitor de aventură şi mister ce-i poate satisface pe fanii popularei francize de jocuri video. Vă puteţi rezerva locurile aici.