SĂNĂTATE: Premiu de excelență pentru o echipă medicală a Spitalului Militar Central

Echipa medicală a Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a fost recompensată cu Premiul special al “Romanian Healthcare Awards 2020”, eveniment dedicat recunoașterii inovației și excelenței din domeniul sănătății,

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, iar Romania ocupa un nedorit loc fruntas in topul tarilor cu nivel ridicat al mortalitatii prin boli cardiovasculare. Daca mortalitatea in infarctul miocardic acut a scazut in ultimii ani datorita programului de angioplastie primara in STEMI, insuficienta cardiaca, valvulopatiile, bolile vasculare periferice si accidentul vascular cerebral continua sa aiba mortalitate crescuta. Mai multi factori de risc pot explica acest fenomen: numarul mare de fumatori, prevalenta crescuta a dislipidemiei necontrolate terapeutic, prevalenta in crestere a hipertensiunii arteriale (45%) demonstratata in recentul studiu epidemiologic SEPHAR III, cu rate de control terapeutic mai reduse fata de media europeana, prevalenta crescuta a diabetului zaharat, demonstrata in ultimii ani de un studiu epidemiologic desfasurat de comunitatea medicala a specialistilor in diabet si nutritie, dubla fata de prevalenta cunoscuta anterior si raportata la Organizatia Mondiala a Sanatatii (peste 10%), cresterea alarmanta a obezitatii la toate grupele de varsta, inclusiv la copii, si nu in ultimul rand, imbatranirea populatiei. Toti acesti factori implicati in patogenia bolii vasculare aterosclerotice explica de ce nu exista inca o scadere evidenta a mortalitatii cardiovasculare. La acesti factori se adauga absenta unui program national de screening si preventie primara.

Pe baza acestor date, am identificat posibilitatea de diversificare a paletei de serviii medicale oferite de specialiștii Centrului, astfel încât, cu toate restricțiile impuse de evoluția fenomenului pandemic al virusului SARS-CoV-2 să putem trata, în condiții de maximă siguranță, toată paleta de afecțiuni cardiovsculare, cuprinsă în cadrul Programelor naționale de sănătate.

În acest an, activitatea Centrului s-a axat pe următoarele priorități:

• Dezvoltarea capabilităților Laboratorului de explorari functionale invazive, cu cele două compartimente ale lui. Astfel, în cadrul Compartimentului Angiografie si cateterism cardiac a fost tratat un număr crescut de pacienţi cu urgenţe coronariene (STEMI, NSTEMI, angina instabila), s-au realizat proceduri hibride moderne (TAVI, EVAR), s-au achizitionat echipamente necesare pentru evaluarea şi tratarea afectărilor coronariene complicate (FFR, rotablaţie) şi s-au realizat proceduri angiografice diagnostice şi terapeutice de complexitate înaltă în diferite patologii grave (interventii in urgente neuro vasculare, embolizari de tumori, embolizari in hemoragii). Compartimentul electrofiziologie cardiaca și implant de dispozitive a fost complet renovat şi dotat cu echipamente de ultimă generaţie, a realizat intervenţii în premieră – ablaţii de fibrilaţie atrială prin două metode distincte (crioablaţie şi prin radiofrecvenţă), s-a inaugurat laboratorul de Tilt-test, s-au implantat un număr crescut de dispozitive cardiace, atât în situaţii de urgenţă cât şi pentru cazurile complexe programate (pace-makere, ICD-uri, CRT-uri)

• La nivelul secţiei de chirurgie cardiovasculară s-a realizat acordarea serviciilor medicale chirurgicale de urgență pentru pacienții cu afecţiuni cardiace şi vasculare acute, ameninţătoare de viață, atât pentru pacienții diagnosticați COVID 19, cât și pentru cei non-Covid. In paralel, s-a urmărit dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare hibride, proceduri care combină chirurgia endovasculară cu chirurgia deschisă, permiţând efectuarea diagnosticului angiografic simultan cu terapia edovasculară şi chirurgicală, pacientul fiind supus unei singure anestezii. Acest tip de interventii, prin caracterul lor minim invaziv, efectuate la bolnavi cu risc înalt chirurgical, minimizeaza riscul intra şi post-operator, scurtează durata de spitalizare, inclusiv cea de şedere în terapie intensivă, limitează transfuzia de sânge şi ameliorează calitatea vieţii pacientului.

• Eficientizarea activității secțiilor de cardiologie, astfel încât, la nivelul acestora, să putem oferi, pentru cazurile non-COVID, servicii medicale de specialitate atât pentru urgențele medicale, cât și pentru pacienții cronici. A fost continuat programul de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale – tehnică inovatoare, realizată în premieră naţională, adresată pacienţilor coronarieni aflaţi în afara resurselor chirurgicale şi intervenţionale. Totodată, specialiștii noştri cardiologi au făcut parte din echipele medicale multidisciplinare care au acordat asistență medicală de specialitate pentru pacienții COVID internați în Secția Terapie intensivă a Spitalului Militar ROL 2, pacienți care aveau asociat afecțiunii COVID 19 comorbidități multiple sau complicaţii cardiovasculare.

• In cadrul secţiei ATI cardiovascular (ATI 2) s-a realizat acordarea asistenței medicale de specialitate pentru pacienții diagnosticați cu COVID 19 sau cu suspiciune mare privind existența acestei afecțiuni, pacienți aflați în stare critică, care necesitau fie intervenție chirurgicală de urgență, fie stabilizarea și monitorizarea funcțiilor vitale. În acest sens, echipa Secției ATI 2 și-a asumat responsabilitatea îngrijirii acestor pacienți, atât în blocul operator destinat COVID 19, cât și în postoperator.

• Elaborarea, în parteneriat cu certSIGN a proiectului Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate, proiect ce va realiza o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2, o statistică ce arată evoluția pe zile, informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.

Pe toată durata derulării proiectului s-a observat creșterea adresabilității la nivelul tuturor structurilor noastre ceea ce arată că eforturile corpului medical dar și ale managementului Spitalului Militar Central prin investiția în aparatură medicală, echipamente și dispozitive medicale de ultimă generație şi prin creșterea gradului de perfecționare a personalului medical, a condus la o îmbunătăţire semnificativă a gradului de satisfacție a pacientului și la o scădere importantă a mortalității prin boli cardiovasculare. Odată cu aceasta s-a putut observa şi o creştere a indicelui de complexitate a cazurilor tratate în cadrul Centrului, corelarea celor două aspecte fiind un marker semnificativ pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical.

În ceea ce privește gradul de satificație al pacientului indiferent de severitatea patologiei, reliefat în evoluția ICM-ului şi în creșterea numărului de pacienți spitalizaţi şi din ambulatoriu, datele pot fi găsite accesând http://www.scumc.ro/despre-noi/evaluarea-activitatii-pe-anul-2013/raport-de-activitate-pentru-anul-2019/. Scopul nostru este de a continua crearea acelui set de caracteristici distincte care sa individualizeze serviciile medicale oferite de Centru in peisajul medical local si national, precum si imbunatatirea activitatii medicale la nivelul standardelor si normativelor nationale, in efortul de a furniza pacientilor nostri serviciile cele mai adecvate calitativ, in conditii de eficienta si eficacitate si siguranta.

În ceea ce privește concurența pe piața serviciilor medicale cardiologice și de chirurgie cardiovasculară este o luptă acerbă, mai ales în ceea ce privește obținerea finațărilor necesare derularii activității, iar absenţa resurselor va pune mereu sub semnul întrebării dezvoltarea unui proiect sustenabil pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. Competiţia pentru resurse are şi un aspect pozitiv, generând o căutarea a soluţiilor pentru oferirea in cadrul pachetului de servicii medicale disponbile în Centru a unor elemente care sa ne diferentieze in lumea medicala prin crearea unui concept de tip „unique selling point”.

Pe baza criteriilor de performață înregistrate, Centrul a beneficat de suportul managementului SUUMC pentru amenajarea și reparația cladirilor în care ne desfășurăm activitatea, dotarea cu aparatură de ultimă generație (angiografe, aparate de investigație imagistică de înaltă performanță, aparate de electrofizologie, truse de operație, aparate de ventilație mecanică ecografe cu module de investigare cardiacă și periferică etc.), cursuri de perfecționare a colectivelor medicale implicate în tratarea patologiei cardiovasculare și nu numai, așa cum am prezentat mai sus. La rândul său Centrul a contribuit semnificativ la bugetul spitalui, activitatea sa fiind dintre cele cu cea mai buna eficienţă economică.

Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al SUUMC a fost prima unitate monospecialitate (bolile cardiovasculare) din România, fondată sub conducerea domnului Academician Profesor universitar dr. Vasile Cândea. Principiul său vizionar de terapie integrată a problematicii bolilor cardiovasculare a devenit recomandare în practica medicală fiind impus de ghidurile de bună practică ale Societaţii Europene de Cardiologie începand cu anul 2010, când s-a impus necesitatea abordării patologiei cardiovasculare de către o echipă complexă, aşa numita “heart team”. Acesta abordare colectivă de tip HEART TEAM în managemetul pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, la nivelul instituţiei noastre este o abordare inovativă prin soluţiile existente în prezent, dar cu o tradiţie îndelungată, ce îi dă funcţionalitatea. Ea a generat beneficii atât la nivelul spitalului, cât mai ales, la nivelul pacientului.

Trebuie sa precizam si faptul ca, SUUMC are una dintre cele mai active prezenţe în zona social-media, comparativ cu toate spitalele de stat darşi private, iar realizările şi evenimentele din cadrul Centrului au fost întotdeauna puse în valoare, dar şi în discuţie, atât prin mijloacele mass-media clasice dar şi pe internet, unde interactivitatea şi feed-back-ul primit sunt cele mai prompte. Deasemenea, campaniile noastre de educație pentru sănătate și prevenție a bolilor cardiovasculare constituie variante bune de obținere a unui feedback din partea beneficiarilor activității noastre, iar dialogul permanent dintre aceștia și specialiștii noștri ne-a determinat să ne modelam activitatea astfel încât să putem onora solicitările lor.

General maior medic Conferențiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu,

Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

Romanian Healthcare Awards 2020 este prima și cea mai amplă competiție cu juriu international, dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor din România, eveniment de recunoaștere a inovației și a excelenței din domeniul sănătății, care își propune să identifice și să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reușitele individuale și de echipă.

Fotografii realizate de Daniel Iancu și Daniela Gheorghe

Sursa: Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.