UPDATE: Alegeri locale 2020 – București

UPDATE 21.00: În Capitală, prezența la urne este de 36,90%. Au votat peste 671.000 de bucureșteni. La nivel național, s-au prezentat la vot 46% dintre alegători.

UPDATE 20.00: Prezența la vot, în Capitală, este de 34,82%. Peste 634.000  de bucureșteni au votat până la această oră. La nivel național, s-au prezentat la urne 44,54% dintre alegători.

 

 

 

 

UPDATE 19.00: Peste 578.000 de bucureșteni s-au prezentat la urne, adică 31,81% din totalul alegătorilor din oraș. În Bucureşti, prezenţa la vot  este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 27,66%. La nivel național, prezența la urne este de  41,43%.

UPDATE 18.30: Administratorul unei direcții care gestiona două panouri video amplasate în Sectorul 5 și pe care ar fi rulat clipuri electorale a fost amendat de polițiști cu suma de 1.000 de lei. Potrivit Poliției Capitalei, de la începutul procesului de votare au fost semnalate 40 de situații ca posibile incidente – 10 dintre ele nu se confirmă, iar alte 24 sunt în verificare.

UPDATE 18.00: Până la această oră, în București au votat 28,95% dintre alegători.  Peste 526.000 de persoane s-au prezentat la secțiile de votare. La nivel național, prezența este de 38,16%.

 

 

 

 

UPDATE 17.00: Prezența la vot, în Capitală, este de 26,24%. Peste 477.000 de bucureșteni au votat până la această oră. În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 22,2%. La nivel național, s-au prezentat la urne 34,52% dintre alegători.

UPDATE 16.00: Peste 430.000 de bucureșteni s-au prezentat la urne până la această oră, adică 23, 69% dintre alegători. La nivel național, prezența este de 30, 89%.

 

 

 

 

 

 

Vezi ce au declarat liderii politici la ieșirea de la urne AICI > https://www.bucurestifm.ro/2020/09/27/ce-au-declarat-liderii-politici-la-iesirea-de-la-urne/

UPDATE 15.00: Peste 380.000 de bucureșteni au votat până la această oră, adică 21, 15% din totalul alegătorilor din Capitală. La nivel național, prezența este de 27, 44%.

Update, ora 14.00: Peste 334 de mii de bucureșteni s-au prezentat la urne pana la ora 14. Adica 18,36 la suta din totalul alegătorilor din Capitala.

UPDATE 13:00 – 3.620.037 de români au votat până la această oră, adică 19,78%. În Capitală, 279.865 de persoane s-au prezentat la secțiile de votare (15,38%).

Update, ora 12: Peste 220 mii de bucuresteni s-au prezentat la urne pana la ora 12.
Adica 12,09 la suta din totalul alegatorilor din Capitala.

Update, ora 11: Peste 162 de mii de bucuresteni s-au prezentat la urne pana la ora 11.
Adica aproximativ 9 la suta din totalul alegatorilor din Capitala.

UPDATE 10:00 – Până la această oră, 1.387.597 de români au votat. În Capitală, prezența la vot este 6,06%. Mai exact, 110.267 de bucureșteni s-au prezentat la urne.

UPDATE 09:00 – La nivel național, prezența la vot este de 4,26%. În București, au votat 65.739 de oameni, adică 3,61% din totalul alegătorilor din oraș.

UPDATE 08:00 – Până la această oră, la nivel național, au votat 347.517 persoane, adică 1,93% din totalul alegătorilor. În București, au votat 30.542 de oameni (1,67%).

Pentru a afla la secție de votare sunteți arondat, puteți accesa site-ul www.registrulelectoral.ro.
———————————————

Românii își aleg astăzi edilii locali.
Secțiile de votare sunt deschise între orele 07:00 și 21:00.
Pentru aceste alegeri locale au fost organizate 18794 de secții de votare în întreaga țară.
În București sunt 1275 de secții de vot.

La aceste alegeri pot vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.

Nu pot vota persoanele puse sub interdicție sau cărora le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.
La alegerile de duminică mai pot vota cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reședința în țara noastră.

Dreptul de vot se exercitã numai în comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorialã a municipiului în care alegãtorul îsi are domiciliul sau resedinta.
Alegãtorii voteazã numai la sectia de votare la care este arondatã strada sau localitatea de domiciliu sau resedintã.

Cetãtenii români pot vota în baza unuia dintre urmãtoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.
Elevii din scolile militare pot vota în baza carnetului de serviciu militar.
Cetãtenii Uniunii Europene pot vota în baza oricãrui document valabil care le atestã identitatea.

Ceii care au actul de identitate expirat, furat sau deteriorat pot solicita unul nou chiar în ziua alegerilor.
Dacă actul dvs de identitate a expirat, puteti solicita unul nou la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor în a cărui rază domiciliati!
Birourile vor fi deschise duminicã, 27 septembrie, pe tot parcursul zilei între orele 07:00 și 21:00.
Cartea de identitate se eliberează pe baza unei cereri scrise şi a documentelor cu care se face dovada stării civile, cetăţeniei şi domiciliului.
Contravaloarea producerii şi eliberării cărţii de identitate este de 7 lei.
Taxa se achită la ghișeul biroului de evidență a persoanelor, pe ghiseul.ro sau dupa caz, in functie de sector- la primarie, la posta sau la directiile de impozite si taxe locale.
In situația in care nu pot fi prezentate anumite documente se va elibera o carte de identitate provizorie, caz în care sunt necesare 3 fotografii si o taxa de 1 leu, achitată în acelaşi mod ca şi în cazul cărţilor de identitate.

Ministerul de Interne a instituit zone speciale de interventie in sute de localitati din tara în care au fost incidente în campania electorala.
Chestorul sef de politie Bogdan Despescu a anunţat că au fost distribuite buletinele de vot şi materialele de protecţie în secţiile de votare.
El a ţinut să precizeze că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cereri privind acordarea de vize de reşedinţă decât în mod obişnuit.
Chestorul Bogdan Despescu a atras atenţia că se vor impune sanctiuni daca se va constata incalcarea legii

Pentru ziua votului au fost dispuse de cãtre autoritãtile competente o serie de mãsuri speciale de protectie în contextul pandemiei de COVID-19:

* Conform regulilor de protectie sanitarã, se vor stabili circuite separate de intrare si de iesire în sediul sectiei de votare si în localul de vot, dacã spatiile destinate sectiilor de vot permit acest lucru.

* Accesul în localul de vot se va face esalonat, astfel încât în sala unde se voteazã sã nu fie prezenti, în acelasi timp, mai mult de 5 alegãtori si sã se respecte distantarea de minimum 1 metru între persoane.

* Alegãtorii sunt obligati sã îsi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul sectiei de votare si localul de vot, dar si la iesire. În fiecare sectie vor fi puse la dispozitie flacoane cu dezinfectant.

* De asemenea, la intrarea în sectie, alegãtorilor li se va mãsura temperatura.

* În cazul în care un alegãtor este febril sau prezintã simptome respiratorii evidente se va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot si se vor lua mãsuri pentru ca acesta sã petreacã cât mai putin timp în interiorul sectiei. Dupã finalizarea procedurilor de votare, alegãtorul va fi condus în afara sediului sectiei de votare, iar cabina de vot va fi dezinfectatã.

* Toti participanþii la procesul electoral trebuie sã poarte masca de protectie, astfel încât sã acopere nasul si gura, pe toatã perioada în care se aflã în sediul sectiei de votare si în localul de vot.

* Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, alegãtorul va fi instruit cu privire la modul de pozitionare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.

* Dacã acest lucru nu este posibil, aceastã procedurã va fi realizatã de operatorul de calculator, care ulterior îsi va dezinfecta mâinile.

* În vederea identificãrii, alegãtorul îsi va îndepãrta masca pentru scurt timp, pãstrând o distantã de minimum un metru si jumãtate fatã de operatorul de calculator.

* Buletinele de vot, stampila cu menþiunea VOTAT si pixurile ce vor fi utilizate de cãtre alegãtori pentru semnare în lista electoralã trebuie dispuse astfel încât alegãtorul sã le poatã prelua singur, fãrã a avea contact direct cu membrii biroului electoral al sectiei de votare.

* Dupã exercitarea dreptului de vot, alegãtorul îsi va aplica singur, la indicatia si sub supravegherea membrilor biroului electoral al sectiei de votare, timbrul autocolant ori stampila cu mentiunea VOTAT, dupã caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.

* Regulile de protecþie sanitarã trebuie respectate si în cazul exercitãrii dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.

Persoanele care nu respectã mãsurile de protectie sanitarã stabilite pentru ziua votului pot primi amendã cuprinsã între 500 si 2.500 lei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.