25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate în România

Foto: Alina Bogoi

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente anunţă punerea pe piaţă a Euthyrox 100 mcg din import paralel, pentru atenuarea lipsei medicamentului folosit de pacienţii cu boli tiroidiene. O cantitate de aproximativ 25.000 de cutii a 50 de comprimate vor fi importate paralel în România în următoarea perioadă.  Primele cantităţi urmeaza sa fie distribuite începând de astăzi în farmacii. Medicamentele importate paralel nu sunt compensate în România, spre deosebire de alte state europene, prin urmare Euthyrox din import paralel va putea fi achiziţionat din farmacii doar la preţ cu amănuntul, nedecontat de stat.

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente a explicat ca aceste cantități vor asigura necesarul pe 3 luni a 12.500 de pacienți sau pe o lună a 37,500 de pacienți.

Reprezentantii Asociatiei atrag atentia ca formula importata paralel este cu lactoza, forma comercializata in ultimul an in Romania fiind fara lactoza.

Intr-o informare pentru pacienti, aflata pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului se precizeaza ca pacienții cu intoleranță la unele categorii de glucide, inclusiv lactoză, trebuie să se adreseze medicului înainte de administrarea Euthyrox formula care conține lactoză. Substanta activa este aceiasi, iar studiile clinice au confirmat că excipienții nu modifică cantitatea de substanță activă care ajunge în sânge și nici rapiditatea cu care ajunge aceasta la organul țintă. In aceiasi informare se mentioneaza ca pacientii pot reactiona diferit, iar in cazul in care apar simptome precum oboseala neobisnuita, constipatie sau transpiratie, batai rapide ale inimii, palpitatii, agitatie, este bine ca pacientii sa se adreseze cat mai repede medicului.

Aceste manifestari pot indica dereglari la nivelul hormonilor tiroidieni. Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente mai anunta ca o fișă de informare a pacientului va însoți fiecare cutie de Euthyrox 100 mcg ce va fi eliberată din farmacii către beneficiari. Pacienții vor administra în același mod ambele formule dar cei cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femeile gravide, copiii și vârstnicii trebuie să acorde o atenție deosebită la schimbarea de pe o formulă pe alta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.