Cornelia Popa Stavri, Secretar General Federația Sindicatelor Libere din Învățământ: ”Trebuie să asigurăm învățarea”

Dacă funcționează sistemul de învățământ online, ce spun profesorii, dar și alte detalii despre noul sistem educațional au aflat Andreea și Alex în matinalul ”Bună dimineața, București!” de la Cornelia Popa Stavri, Secretar General Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.

”Considerăm că provocările abia au început. Nu este doar o reticență a profesorilor, dar și una a părinților vis-à-vis de online, întrucât eficiența acestui tip de învățământ e relativă, nu duce către performanță. În acest moment, infrastructura nu e una optimă pentru a recurge la online cu tot ce înseamnă acest tip de învățare. Preferăm să mergem cu școala mai departe, ca elevii să nu piardă contactul cu școala în aceste momente de pandemie. Sperăm să se grăbească achizițiile astfel încât și ultimul elev din această țară să aibă acces la acest tip”, spune Secretarul General al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Dacă vrei să afli ce presupune un sistem de învățare online bine pus la punct, care sunt nemulțumirile profesorilor, care este diferența dintre gimanziu și liceu, care sunt soluțiile pentru ca sistemul online să funcționeze vezi VIDEO!

”Ne gândim la asigurarea protecției datelor cu caracter personal. Sunt deja mulți părinți care solicită să nu apară figura copilului în timpul activității didactice. Există un feed-back scris și unul vizual. Te uiți în ochii copilului și îți dai seama dacă ce ai predat a fost înțeles sau nu. Din acest motiv nici părinții și nici profesorii nu își doresc o generalizare a învățământulul online. În această perioadă a existat și există o legătura strânsă cu părinții. Mai ușor merg lucrurile la liceu. Ceilalți elevi trebuie însoțiți de persoane adulte din familie. Există o problema cu monitorizarea prezenței la ore. Iar dependența de prezența unui adult la ore creează neplăceri. Trebuie să asigurăm învățarea, să existe o atragere a copiilor spre învățare”, puncteaza Cornelia Popa Stavri.

”Noi considerăm că ar trebui început de la programa școlară. Ar trebui restructurată, competențele revizuite. Trebuie redescoperite și aprofundate metodele de predare specifice, dar și sitemul de evaluare foarte bine pus la punct. Trebuie multă formare pe acest domeniu”, explică Secretarul General al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Cât despre funcționalitatea tehnică, Cornelia Popa Savri spune: ”Contrar așteptărilor, Capitala nu stă foarte bine și nu stă bine la accesul la Internet în fiecare clasă. Nu ne-am fi așteptat ca Bucureștiul să fie într-o astfel de situație.”

”Din 2016 se tot schimbă programele, dar în acest context ar trebui actualizată programa. Ea trebuie să lase loc actualizării permanente. La 2 ani să poți interveni și să aduci în actualitate cunoștiințele. Este un lucru absolut normal, mai ales în contextul dinamicii mondiale. Altfel nu putem vorbi despre un profil al absolventului pentru piața muncii viitoare. Insist asupra formării permanente a profesorilor. Trebuie să ai un feed-back permanent din piață. Nu numai infrastructura este de maximă importanță, ci și redimensionarea orei. Specialiștii atrag atenția asupra timpului petrecut în fața calculatorului”, a explicat Corelia Popa Stavri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.