Școala online, o premieră pentru învățământul românesc!

Școala s-a mutat online în perioada pandemiei. Este o premieră pentru învățământul românesc și ne-a cam luat pe nepregătite pentru că aici intrăm toți: părinți, profesori și elevi. Unii nu pot, alții nu știu, iar alții nu au pe ce să lucreze.

Autoritățile au promis ajutor, și cele locale și cele centrale. Ajutorul a venit sau nu, însă cert este că au…venit cazuri de Covid-19 care au impus diferite scenarii: roșu, galben și verde.

„Grupele se stabilesc la nivel de unitate, în funcție de infrastructura pe care o au. Pe 14 septembrie toate școlile au pornit pe scenariul aprobat. Fiecare unitate a transmis dosarul cu scenariul și cu situația pe care o au. În funcție de cazurile de COVID-19 care apar, ni se transmite situația și schimbăm scenariul. Sunt doua școli, de exemplu, relocate. Însă  nicio școală nu este într-o situație care să pună viața copiilor în pericol”, spune Roxana Cercel, purtătorul de cuvânt al ISMB.

Și, cum era de așteptat, pentru copii situația este mai simplă.

„Pentru copii a fost mai simplu, iar profesorii au experința de anul trecut, însă a trebuit să se adapteze și ei. Echipamentele sunt primite în custodie, iar pentru copii bucuria este să se uite la jocuri; însă sunt blocate pentru tot ceea ce ar distrage atenția”, spune dascălul.

Ne trebuie măști, ne trebuie dezinfectanți! Auzim asta tot timpul. Puțin, puțin dar există.

„Școlile au bugete drămuite, cât să le ajungă banii pentru întregul an școlar. Iar copilul trebuie să știe totul despre aceste măsuri de protecție. I se explică faptul că luptăm cu o boală nouă. Că este de doua ori avantajos să purtăm mască: ne protejăm pe noi și pe ceilalți”, spune Cercel.

În toată această poveste nouă, există și părinții. Un pion important în primul rând pentru copii.

„Părinții sunt prezenți prin reprezentantul comitetului de părinți și același lucru se întâmplă în fiecare școală. De asemenea, la nivel de clasă, există comitetele de părinți. Prin ei se păstrează legătura și merg la discuții cu autoritățile”.

Totul pare că decurge normal, însă, jos, la cald, în discuții mai puțin elevate decât cele de la radio și televizor, există și nemulțumiri din partea celor trei părți.

Școala online, premiera din învățământul românesc, a fost subiectul emisiunii „În Comunitate”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.