Psihicul copiilor în vreme de pandemie!

Pandemia nu i-a afectat doar pe adulti care se confruntă cu o multime de probleme de la cele economice la cele de sănătate în unele cazuri ci și pe copii. Aceștia din urmă, în funție si de vârsta lor, fie înteleg ce se întâmplă, fie nu dar își dau seama că ceva nu este în regulă si intră în panică, au stări de nervozitate si de anxietate iar părintii nu știu ce să le mai facă. Însă există ajutor, chiar gratuit, pentru aceste probleme.

Tocmai de aceea, pentru a vorbi despre copii si copilărie pe timp de pandemie invitata lui Răzvan Ursuleanu în editia de astăzi a emisiunii ”În Comunitate”  a fost Mihaela Dinu, psiholog la Asociatia Salvati Copiii.

Una dintre primele observații ale invitatei a fost aceea că întotdeauna copiii se adapteaza foarte repede la situații noi. Ei doar vor vedea că adultii se comportă altfel si la fel vor face si ei. Insă în vreme de pandemie adulții sunt panicați, nu știu ce va urma în plan medical, financiar și economic iar ei fără să vrea transmit aceste anxietăți și copiilor. De altfel, se spune că in spatele unui copil anxios se ascunde un adult și mai anxios. De aceea adulții trebuie să își controleze emoțiile, mai ales pe cele negative pentru a nu le transmite copiilor.

Ce-i drept cu toții cunoaștem pe cineva care a supraviețuit unui război, unui cutremur sau altor evenimente neplăcute și periculoase dar nu cunoaștem pe cineva care să mai fi trecut printr-o pandemie chiar dacă ultima – cea de gripă spaniolă – nu a fost decât în urmă cu o 100 de ani.

Însă, ne-a precizat, Mihaela Dinu, oamenii și-au revenit după fiecare pandemie, au învățat unele lucruri, și-au refăcut viețile și au mers mai departe. Si chiar dacă nimeni nu a mai trecut printr-o pandemie trebuie să ne străduim să ne gestionăm emoțiile și să ne gândim că această situație este una trecătoare.

La centrul de resurse psihologice dar și la linia telefonică gratuită vin și sună în fiecare zi părinți care sunt depășiți de stările emoționale ale copiilor alături de care în ultimele luni au stat mai mult. Insă nu odată părinții realizează că nu copiii au o problemă ci ei însuși au unele anxietăți pe care nu le-au rezolvat.  Copilul era ca un barometru care reda cu fidelitate starea sufletească a părinților.

În timpul vacanței de vară ”Salvați Copiii” a organizat grădinițe sociale unde copiii au socializat, au învățat lucruri noi respectând însă cu strictețe regulile impuse de prevenirea infectării cu coronavirus.

Datorită pandemiei multe afaceri s-au închis și mulți părinți au început să aibă probleme economice, de aici au apărut situații tensionate în familie și copiii au resimtit aceste lucruri din plin.

In această situație, psihologii îi sfătuiesc pe părinti să nu ascundă adevărul copiilor dar să le spună că această situație este pentru moment și că atunci când va înceta pandemia situația se va schimba.

Însă nu doar problemele economice și financiare ale familiei i-au afectat pe copii in timpul carantinei ci și altele precum faptul că nu au mai mers la școală sau la gradiniță și nu și-au  mai întâlnit colegii, că nu au mai iesit din casă decât foarte puțin, dar și alte probleme. De exemplu, unii părinti care erau departe de copii nu i-au mai putut vizita, alți copii au trebuit să își întrerupă terapiile pe care le urmau.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.