Raed Arafat si Nelu Tataru: Noi restrictii, la nivel national!
Articol de arionmihaela, 5 octombrie 2020, 21:32
Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit astazi în ședință, pe fondul creșterii alarmante și repetate a numărului de infectări cu COVID-19.
Astfel, persoanele care vin în România pentru cel mult 3 zile pot evita carantina dacă dispun de un test COVID negativ realizat în ultimele 48 de ore înaintea sosirii.
Nelu Tataru, ministrul sanatatii:
“A fost analizată evoluţia din ultima lună şi evoluţia de la nivel european a pandemiei cu SARS-CoV-2. În urma acestei şedinţe, s-au luat o serie de decizii, o serie de decizii care includ, dincolo de urmărirea şi evaluarea respectării regulilor – şi aici, mă repet, sunt aceleaşi reguli pe care le-am impus la început acestei pandemii odată cu relaxările sau odată cu evoluţia. Ţin să menţionez că în toată această perioadă şi evoluţia, dar şi analiza au arătat că unii dintre noi nu au realizat încă că portul unei măşti poate să ne aducă într-o stare de linişte şi nu în faţa unei măşti a unui aparat de respirat. Cred că acele reguli care se impun sau s-au impus în a fi respectate, în a limita transmiterea în comunitate şi efectiv a numărului de îmbolnăviri trebuie să revină în actualitate. Evoluţia la nivel european şi la nivel naţional ne-a arătat că suntem pe un trend ascendent într-un context al unei luni septembrie grevată de reveniri la o posibilă normalitate, revenirea din concedii, redeschiderea restaurantelor, redeschiderea teatrelor, redeschiderea cinematografelor, începerea şcolii, campania electorală şi alegerile locale de pe 27.
Evaluarea Institutul Naţional de Sănătate Publică a arătat că în această perioadă am avut o creştere a numărului de localităţi cu un indice peste 3, cumulat la 14 zile, raportat la mia de locuitori, precum şi a celor care au trecut într-un scenariu galben între 1 şi 3.
În acest context s-au făcut evaluări la tot ce înseamnă activităţi relaxate sau cu revenire la normal, s-au făcute valori şi actualizări ale listelor ţărilor care au un indice ridicat.
Ca urmare a acestei actualizări, s-au luat în seara aceasta şi anumite decizii.
Astfel pentru cetăţenii care vin din aceste ţări cu un indice ridicat, mai ridicat decât al ţării noastre, se impun şi o serie de reguli. Pentru cei care vin să stea pentru trei zile în România din aceste ţări, pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Pentru cei care vin să stea pentru o perioadă mai lungă, intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca în a 8-a zi să efectueze, la cerere, un test, testul fiind negativ şi asimptomatic la 10 zile pot ieşi din carantină. Ceilalţi rămân în continuare pentru cele 14 zile în carantină. Evaluarea fiecărui caz, fiecărui focar, se va face în continuare prin anchete epidemiologice de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului respectiv, precum şi avizele care vor fi date tot de Direcţia de Sănătate Publică.
Contextul evaluării fiecărei localităţi se referă la acel indice cumulat a cazurilor noi în ultimele 14 zile la mia de locuitori. Pentru un indice, să spunem de trei, dar acolo unde vom avea focare constituite, limităm doar la acele focare, urmând a evalua fiecare transmitere comunitară în localitatea respectivă.
La fel, rămân valabile acele evaluări pe care DSP-uul şi INSP-ul le fac în ce priveşte acel indice de 1,5 potrivit cărora restaurantele, teatrele şi cinematografele rămân deschise sau nu. “
Raed Arafat, secretar de stat, MAI:
“Controalele vor fi intensificate, vor fi făcute verificări, verificări de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punct de vedere al limitării răspândirii virusului.
Dar, la ce ne aşteptăm mai mult este colaborarea dvs, colaborarea populaţiei cu noi, cum zicea domnul ministru înainte, gestul este foarte simplu: purtarea măştii, distanţarea, respectarea regulilor de interacţiune, dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea suprafeţelor. Pot aceste măsuri simple să ducă la controlul situaţiei şi la începerea unui trend descendent, în loc să continuăm pe un trend ascendent.
S-a mai luat încă o decizie, şi aceasta o să o menţionez, şi anume persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie pentru alegerea primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ fără prezenţă fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanţă atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină în condiţiile legii.
Bineînţeles, aceasta este o propunere aprobată la nivelul Comitetului şi urmează după asta să se emită un act normativ, o hotărâre de guvern care să stabilească acest lucru, ca să nu punem în dificultate procesul respectiv. Deci, cam asta este situaţia.
Şi, în sfârşit, o întrebare pe care astăzi am primit-o de la mai mulţi jurnalişti referitoare la terapia intensivă de la Spitalul Witting, deci, primii doi pacienţi au ajuns în seara asta la terapie intensivă de la Sptalul Witting, în urma detaşării medicilor anestezişti, care deja vor activa acolo. Deci, acesta este un punct pe care am vrut să-l subliniez şi vreau să spun că presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. Nu este neglijabilă, este o presiune care a dus ieri, numai ca exemple să dau, 94 de cereri de transfer de pacienţi către alte unităţi sanitare în sudul ţării, mai multe transferuri pe calea aerului din sudul ţării către Mureş, Bihor, Arad, Timişoara, chiar către Botoşani. Deci, asta arată că sistemul începe să aibă un impact serios, şi de aici, măsurile pe care le luăm devin extrem de importante şi colaborarea dvs extrem de importantă astfel încât să limităm acest impact asupra sistemului. ”