Dr. Adriana Nae, Medic Nutriționist: ”Ar trebui să mâncăm echilibrat și variat”
Articol de , 7 octombrie 2020, 10:33 / actualizat: 7 octombrie 2020, 12:14
Matinalii Andreea și Alex au spus prezent la lecția despre o alimentație corectă, despre pregătirea organismului pentru sezonul rece și un stil de viață sănătos. Le-a fost profesor dr. Adriana Nae, Medic Nutriționist, invitată în matinalul ”Bună dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skype.
”Ar fi important să înțelegem de ce avem predispoziția de a ne îngrășa și de a face schimbări în alimentație. Strămoșii noștri tindeau să își facă rezerve. Azi nu mai este cazul să facem asta. Există o serie de modificări fiziologice care ne duce în tendința de a mânca mai mult, mai gras, mai dulce. Când lumina soarelui nu mai e prezentă scade nivelul de vitamina D din corp. Când scade serotonina, tindem să ne alintăm cu ciocolată. Deci, există un trend care ne-ar putea duce în direcția asta. Ca să ne ferim de viroze, e important să ne pregătim organismul și să ne asigurăm că avem vitamine și minerale: vitamina C, D, Zinc, Seleniu”, punctează dr. Nae.
Primii pași pentru a ne pregăti organismul pentru sezonul rece este să ne asigurăm vitaminele și mineralele: ”Mâncăm legume și fructe, ne asigurăm că avem suficientă vitamina C. Să mâncăm variat. Nu doar lămâia conține vitamina C. Kiwi, portocala ne asigură suficientă vitamina C pentru ziua respectivă. Există și în cimbru și pătrunjel. Majoritatea dintre noi are un deficit de vitamina D din cauză că stăm mai mult în birouri, iar iarna, chiar dacă ieșim în aer liber, suntem destul de îmbrăcați și atunci putem să încercăm să mâncăm ceva mai mult pește gras – scrumbie, macrou, sardine, hering, somon, astfel încât să ne asiguram aportul de vitamina D. Ar trebui să mâncăm echilibrat și variat”, explică medicul nutriționist Adriana Nae.
”Problema obezității la copii este foarte importantă. Nu trebuie să ne simțim puși la colț, pentru că este o problemă globală. Ideea este nu să îndopi copilul, ci să îi înțelegi nevoile. Nu e ușor de gestionat, pentru că ține și de colectivitatea în care ei stau. Puterea exemplului și ceea ce vede un copil la părinți contează. Discuția este amplă, iar educația părinților din punctul de vedere al alimentației este foarte important. De exemplu, să știm că celula adipoasă crește în copilărie până la maturitate, adică în jurul vârstei de 18 ani. După, nu ne îngrășăm pentru că ne crește numărul de celule adipoase, ci pentru că celula adipoasă își mărește volumul. Dacă un copil până la maturitate este obez, atunci îi va fi mai greu să slăbească. Eu nu recomand dietele restrictive. Ca sa slăbești nu e nevoie să renunți la anumite alimente, ci să ajustezi porțiile”, punctează medicul nutriționist.