Digitalizarea și robotizarea vor aduce peste un milion de locuri noi de muncă în România!

Digitalizarea și robotizarea vor aduce peste un milion de locuri noi de muncă în România în următorii 10 ani, pe fondul apariției noilor tehnologii care aduc schimbări majore în economie și în condițiile în care școala românească trebuie reformată, estimează specialiștii.

„2030 va aduce, în România, peste un milion de locuri de muncă în zona digitală. Fie că vorbim de cei care lucrează în domeniile tehnice, asociate dezvoltării de aplicații, suport și dezvoltare de tehnologie, fie că vorbim de servicii și suport dedicate populației și firmelor (inclusiv zona de administrație publică) sau de zona creativă, acolo unde creația umană, fie că este vorba de cultură, activități sportive va fi mai susținută și valorificată ca oricând”, susțin realizatorii analizei.

Printre locurile de muncă din sistemul de stat care sunt vizate de digitalizare se numără cele din sistemul serviciilor de taxe și impozite. În general, relația statului cu cetățeanul va fi gestionată prin aplicații online. Conform analizei, tehnologia a adus schimbări semnificative în economie.

„România are șansa de a-și crește competitivitatea economică într-un termen relativ scurt, dacă se va focusa pe accelerarea digitalizării și convergența spre o economie bazată pe tehnologie”, afirmă specialiștii.

Totodată, economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puțin 20% din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.