Cele șapte surori – o carte ca un joc de puzzle

Dacă vă plac povestile cu familii neobisnuite, miliardari excentrici si generoși si enigme atunci nu ar trebui să lăsați necitită cartea ”Cele sapte surori” scrisa de Lucinda Riley si apărută in traducere românească la editura Litera.

Un miliardar excentric, necăsătorit, pasionat de astronomie infiază sapte fetițe din mai toate colturile lumii și le dă numele după stelele ce alcătuiesc constelatia Pleiadele. In resedința lui somptoasă din Elveția prima adoptată este Maia pe care tatăl o lasă in grija unei bone plătite în vreme ce el călătorește cu afaceri prin toată lumea. Când este acasă o ia cu el în micul lui Observator Astronomic si îi arată steaua ce poartă numele ei într-o constelatie aflată undeva departe și ale carei stele nu se pot zări decât cu ajutorul unui telescop.

Micuța Maia care încă nu vorbea bine îi dă si ea tatălui său un nume, nu îl strigă ”tata” ca alti copii ci, Pa Salt. Deși este mai mereu plecat, atunci când se întoarce el îi aduce daruri frumoase. Însă într-o zi alături de un căluț de lemn ”cumpărat direct din atelierul lui moș Crăciun” îi mai aduce un dar: o surioară mică, un bebe care dormea într-un coșulet și îi spune că în lipsa lui nu va mai fi singură ci, de acum încolo va avea cu cine să se joace când el va fi plecat. Sigur, bebelușul nu este chiar o jucărie și la început nu este prea simpatic. Este tot o fetiță care primește numele Alcycone după cea de a doua stea a constelatiei preferate a lui Pa Salt. Si cam la doi-trei ani tot mai apare câte o fetiță care primește nume de stea. Fetele sunt crescute de o bonă profesionistă și nu seamănă una cu cealaltă. Fiecare provine de pe un alt continent. Toate cresc, învață, iși construiesc cariere de succes și trăiesc pe mai toate continentele.

Însă tatăl lor adoptiv moare pe neașteptate si ele trebuie să se întoarcă la reședința somptoasă unde crescuseră. Prima ajunge Maia iar apoi, si celelalte, una după alta. Plecarea lui lăsase un gol imens in sufletele lor.

Insă fiecare soră primește un indiciu cu privire la adevărata ei moștenire – un indiciu care o va purta pe Maia tocmai la Rio de Janeiro, în Brazilia. Odată ajunsă acolo, ea începe să pună cap la cap piesele propriei povești.

Cu optzeci de ani în urmă, în orașul Rio, în anii 1920, tatăl Izabelei Bonifacio aspiră ca fiica lui să se căsătorească cu un aristocrat. Între timp, arhitectul Heitor da Silva Costa plănuiește crearea unei statui uriașe, numite Hristos Mântuitorul, și va călători la Paris pentru a găsi sculptorul potrivit pentru a-și finaliza viziunea.

Izabela – pasionată și dornică să vadă lumea – îl convinge pe tatăl ei să-i permită să-l însoțească în Europa înainte de a se căsători. Acolo, la studioul lui Paul Landowski și în cafenelele din Montparnasse, îl întâlnește pe tânărul sculptor Laurent Brouilly și își dă seama imediat că viața ei nu va mai fi niciodată la fel…

Dar care este această schimbare și unde va duce ea? Si mai ales ce s-a intamplat cu celelate surori?

Autoarea afirma într-un interviu că ideea acestei cărți i-a venit odată când se uita la cerul înstelat și a dorit ca prin povestile celor sapte fete să aducă un omagiu culturilor lumii care pe cât de diferite, pe atât de extraordinare sunt.

Se pot spune multe despre cartea Lucindei Riley dar nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.