Au început înscrierile la filmele documentare ce analizează fenomenul fake news
Articol de bucurestifm, 16 octombrie 2020, 14:17
Profesorii de liceu din toată ţara se pot înscrie pe luna.doc7 pentru a viziona, alături de elevii lor, o selecţie de opt filme documentare recente care analizează, din diferite unghiuri, fenomenul fake news şi ramificaţiile lui.
În perioada 19 octombrie – 10 noiembrie, filmele vor fi disponibile gratuit, pe platforma kinoteca.bloczero.ro, în secţiunea destinată festivalului luna.doc, în baza unui cont de profesor. Profesorii vor avea ocazia să îşi aleagă direct din interfaţa platformei documentarele pe care doresc să le vizioneze alături de elevii lor, iar acestea vor putea fi proiectate atât fizic, în spaţiul şcoli, cât şi în cadrul cursurilor online, în funcţie de varianta aleasă de fiecare cadru didactic.
Pentru a simplifica organizarea de proiecţii în mediul online, platforma permite profesorilor să distribuie elevilor un link de vizionare securizat, accesibil timp de 24 de ore, fără necesitatea creării unui cont suplimentar de către aceştia.
Înscrierile pentru participarea la proiecţii de film în cadrul luna.doc se fac prin intermediul formularului https://forms.gle/4fczr22xc3tePrXM6.
În programul festivalului luna.doc vor putea fi văzute documentarele „Un basm cu ştiri false”, „Noul nostru preşedinte” şi „Adevăr personal”, care abordează direct fenomenul, concentrându-se pe teoriile conspiraţiei şi dezinformările apărute înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016. Filmele ilustrează situaţiile apărute în trei ţări diferite – Macedonia, Rusia şi Marea Britanie – pentru a explora impactul global al informaţiilor transmise de mass-media.
Peliculele „Anas împotriva Gigantului” şi „Gunoierii digitali” analizează problema conţinutului fals sau inadecvat prezent pe reţelele de socializare şi încearcă să răspundă unor întrebări precum: Cine este responsabil pentru informaţiile false diseminate prin social media? Cât de greu este să ştergi conţinutul fals şi unde se trasează graniţa dintre dezinformare şi cenzură?
Nu în ultimul rând, oferind perspective diferite asupra presei, documentarele „Slow News”, „Bellingcat – Adevărul într-o lume a post-adevărului” şi „Nellie Bly face ştirile” se concentrează pe aspectele pozitive ale jurnalismului şi moduri de a reinventa instituţiile media.
De asemenea, din dorinţa de a oferi cât mai multe informaţii şi resurse care să îi ajute pe liceeni în lupta cu ştirile false, programul festivalului luna.doc va include şi 10 ateliere online de educaţie media în cadrul cărora adolescenţii vor putea discuta liber cu jurnalişti români şi experţi media despre principiile de urmat pentru o informare corectă, despre jurnalism etic şi deontologie profesională, precum şi despre ramificaţiile şi consecinţele ştirilor false în realitate. Discuţiile vor avea loc pe Zoom şi vor dura două ore.
Liceenii care îşi doresc să intre în legătură directă cu jurnaliştii se pot înscrie, până la data de 23 octombrie, completând formularul https://forms.gle/FATBLDMHGFxZcgVo6.
luna.doc – Festival online de film documentar pentru liceeni este organizat de Asociaţia Bloc Zero în parteneriat cu One World România, prin programul One World România la Şcoală.