Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între grupa de sânge şi riscul infectării cu noul coronavirus

Foto: Belova59/Pixabay

Grupa sanguină poate afecta modul în care boala COVID-19 se dezvoltă în organism, potrivit rezultatelor unui studiu care au fost publicate în revista „Blood Advances”, relatează Medikforum.

Cercetătorii au comparat peste 473.000 de persoane cu COVID-19 din Danemarca cu mai mult de 2,2 milioane din totalul populaţiei. Printre pacienţii cu COVID-19 a existat un procent mai redus de persoane cu grupa sanguină 0 şi un procent mai ridicat de persoane cu grupe de sânge A, B şi AB, care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

Rezultatele studiului mai arată că persoanele cu grupe de sânge A, B sau AB pot fi mai expuse la COVID-19, faţă de persoanele cu grupa de sânge de tip 0. Rata de infecţie cu coronavirus a fost similară în rândul persoanelor cu grupele de sânge A, B şi AB.

La un alt studiu au luat parte 95 de pacienţi în stare critică, care sufereau de COVID-19, internaţi în spitalele din Canada. Pacienţii cu grupele de sânge A sau AB au avut nevoie de ventilaţie mecanică. Cercetătorii au sugerat că ei aveau o rată mult mai mare de leziuni pulmonare, cauzate de COVID-19. Studiul a adăugat că mai mulţi pacienţi cu grupe de sânge A şi AB necesită dializă, din cauza insuficienţei renale.

Autorii studiului susţin că pacienţii cu coronavirus care au grupe sanguine A şi AB pot avea un risc crescut de disfuncţii ale organelor interne, comparativ cu pacienţii cu grupe de sânge 0 sau B.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.