Orban anunță noi măsuri în Capitală: se închid școlile, teatrele, restaurantele, masca devine obligatorie

Foto: GRIGORE POPESCU/AGERPRES

Premierul Ludovic Orban a anunțat măsurile care se impun în contextul în care în București s-a depășit pragul de 3 cazuri de îmbolnăviri la mia de locuitori. Printre acestea se numără: obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, suspendarea cursurilor școlare și organizarea orelor în sistem online, suspendarea activităților în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele în spații închise.

”Intrarea în vigoare a măsurilor aferente depăşirii pragului de 3 la mie se face după ce CMSU va face constatarea depăşirii pragului. Acestea sunt prevederile legale. Prevederile legale au stabilit un termen de 24 de ore de transmitere a datelor de la DSP către prefecturi şi 48 de ore către prefectură. (…) După părerea mea, odată ce DSP a transmis către Centrul de Comandă a Intervenţiei şi către Prefectura data de 3,02 nu se mai poate întoarce situaţia. Nu văd un motiv prin care s-ar putea întoarce. De regulă, raportările duminică de la 10 până luni la 10 cuprind mai puţine cazuri din cauză că se efectuează mai puţin teste, dar odată indicele depăşit cred că trebuie adoptate măsurile”, e declarat Orban.

Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va trebui să gândească un plan de implementare a acestor măsuri.

Premierul a mai spus că există o ordonanță de urgență care va fi adoptată săptămâna viitoare și care prevede asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte care stă acasă cu copilul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.