Cinema, Muzică, Literatură, evenimente de astăzi, 19 octombrie

CINEMA

* La Cinema Muzeul Ţăranului, sunt programate două proiecţii:

– de la ora 19:00 „Sorry we missed you / În absenţa dvs.”, dramă scrisă de Paul Laverty şi regizată de Ken Loach în care Kris Hitchen interpretează pe Ricky, care, deşi lucrează ca şi soţia sa, este excedat de datorii şi crede că a dat peste o şansă formidabilă când i se iveşte ocazia să fie curier şi şofer pe propria sa maşină, însă trebuie să dea socoteală firmei de transport care îi repartizează cursele şi îi controlează munca şi, în final, viaţa sa şi pe cea a familiei;

– de la ora 21:00, drama „Boze Cialo / Corpus Christi”, în regia polonezului Jan Komasa, cu Bartosz Bielenia în rolul unui fost condamnat care, în urma unei revelaţii avută în penitenciar, doreşte să se înscrie la seminar şi să devină preot după ce este eliberat, însă societatea nu îi permite.

* Itinerama Travel Film Festival vă propune gratuit online, două documentare:

– doar astăzi mai puteţi viziona, „Le Rêve de Nikolay” de Maria Karaguiozova, ce are ca personaj titular pe un simplu muncitor ca atâţia alţii din Bulgaria comunistă a anilor 1970, care îşi petrecea nopţile construind un velier şi, după 11 ani de muncă grea, reuşeşte să îşi împlinească visul, şi anume să facă înconjurul lumii cu această ambarcaţiune făcută chiar de el, o modalitatea prin care reuşeşte să treacă de Cortina de Fier şi să arătate calea spre libertate unei întregi generaţii de tineri bulgari;

– până pe 24 octombrie este postat filmul biografic „Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin”, de Werner Herzog care dezvăluie poveşti ale unor triburi pierdute, ale unor rătăcitori şi visători în timp ce îşi urmează propria călătorie prin America de Sud, Australia şi Marea Britanie, inspirată de pasiunea pentru viaţa nomadă împărtăşită cu legendarul scriitor şi aventurier Bruce Chatwin, prietenul său ucis de SIDA.

* CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez se desfăşoară online, pe unlimited.tiff.ro, unde până pe 22 octombrie puteţi viziona gratuit patru dintre cele mai importante producţii din ultimul an:

– drama „Şarlatanul”, film pasionant regizat de Agnieszka Holland, propus de Cehia la Oscar, despre vindecătorul ceh Jan Mikolášek, născut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi cunoscut drept Znachor, care timp de 60 de ani a tratat artişti, oameni de afaceri, politicieni, iar figura sa a fost înconjurată de mister şi controverse;

– „Supernova”, thriller dramatic de Bartosz Kruhlik ce spune o poveste aparent simplă, dar plină de suspans şi de consecinţe neaşteptate: un cunoscut politician provoacă un accident de circulaţie pe un drum de ţară, în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască;

– drama „Totul pentru mama mea” realizată de Małgorzata Imielska despre relaţiile de familie din Polonia contemporană, denaturate şi idealizate de social media, care în film se dovedesc a fi o mare traumă;

– „Icar. Legenda lui Mieczyslaw Kosz”, o biografie emoţionantă realizată de Maciej Pieprzyca a genialului pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz, de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, care-şi pierde vederea la o vârstă fragedă, până la momentul în care, prin propriile forţe, devine un artist remarcabil.

* Până pe 25 octombrie are loc a doua parte online a Astra Film Festival (AFF) de la Sibiu ce propune publicului documentare postate aici. Dintre acestea 10 concurează în competiţia „Voci emergente ale documentarului”, iar alte 10 în competiţia „Europa centrală şi de Est”. Publicul poate alege să vizioneze 10 dintre cele mai apreciate filme ale ediţiei Astra Film Festival 2020 Open Air şi alte 11 filme din Arhiva de aur AFF. Filmele pot fi accesate contra cost şi numai de pe teritoriul României.

MUZICĂ

* Institutul Cultural Maghiar / Balassi (Str. Gina Patrichi, nr. 8) organizează, de la ora 19:00, al doilea recital cameral al seriei „Bartók în repertoriul violoniştilor români”, susţinut de Natalia Pancec, acompaniată la pian de Adriana Toacsen. În program: Sonata pentru vioară şi pian de Claude Debussy, Adagio pentru vioară şi pian de Zoltán Kodály. Sonata a doua pentru vioară şi pian de Béla Bartók, Impromptu concertant de George Enescu şi Sonatina pentru vioară şi pian de Paul Constantinescu. Concertul poate fi urmărit în curtea institutului, unde este proiectat în direct, sau online, accesând linkul youtube ce va fi publicat pe pagina de Facebook a Institutului înainte de începerea recitalului.

* Athenaeum Brass Quintet lansează albumul “Classical Treasures”, tot de la ora 19:00, într-un concert susţinut la Sala George Enescu a Universităţii de Muzică din Bucureşti transmis online, pe YouTube.

LITERATURĂ

* Editura Polirom lansează LIVE, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Librăriei Humanitas de la Cişmigiu, volumul de povestiri „Despre iubire şi (alte) ispite”, de Dragoş Ghiţulete, recent apărut în colecţia Ego. Invitat, alături de autor, este Radu Paraschivescu. Fragmentele din volum sunt citite de actriţa Nicoleta Lefter. Exemplare cu autograf vor fi disponibile în librărie, după lansare.

* Ediţia internaţională online a Festivalului de literatură de la Timişoara debutează astăzi, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a acestuia, unde se desfăşoară până pe 23 octombrie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.