VIDEO: Dr. Chadi Muheidli – „Bărbatul e din start o categorie de risc pentru coronavirus la nivelul reproductiv sau al sănătății în general, din cauza testosteronului din sânge”!
Articol de , 19 octombrie 2020, 13:47
Despre transmiterea COVID-19 pe cale sexuală și riscul de a porovoca infertilitate masculină, despre riscul asupra fătului și trasmiterea de la mama la copil în sarcină au aflat Andreea și Alex de la Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitatea în cuplu și fertilizare în vitro, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!” pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.
Studiile făcute în America, Israel și Rusia au explicat riscul infertilității asupra bărbaților care se îmbolnăvesc de coronavirus. Medicul spune: „Acele studii specifică, dar fiind studii recente și pe număr mic, nu avem probative. Vorbim de persoane care au 30 de zile de la vindecare. Nu știm dacă peste 1 an de zile vom avea încă efectele COVID-19. Nu știm încă efectul pe termen lung. E o infecție foarte recentă.”
„Studiile nu au fost defalcate pe vârstă, dar pot să vă spun ceva, extrapolând puțin. Există o enzimă descoperită, care este activată de testosteron, și ea permite virusului să intre mai ușor în celule. Practic, fiind activată această enizmă de către testosteron se explică o morbiditate și o slăbiciune mai mare a bărbaților în fața COVID-19. Bărbatul e din start o categorie de risc pentru coronavirus la nivelul reproductiv sau al sănătății în general, din cauza testosteronului din sânge”, punctează medicul.
Referitor la riscul de transmitere în sarcină sau de afectare a fătului, Dr. Chadi Muheidli explică: „Placenta formează o barieră cumva, permite schimburile de oxigen și de nutrienți. Paractic, ar trebui să fie o barieră. Dar nu e chiar așa. După cum știm, acest virus poate să ajungă de la mamă la făt. Au fost studii făcute în Italia pe 30 -31 de femeie infectate și care au născut. S-au luat probe și au văzut prezența COVID-19 la circa 10% din copiii născuți din mame cu coronavirus. La alt copil exista prezența de anticorpi în sânge. Placenta nu protejează 100% copiii de COVID-19. E un virus recent, înca nu avem foarte multe mame, deci trebuie să așteptăm undeva spre sfârșitul anului ca să avem primele mame infectate care au născut și să vedem dacă există anomalii congenitale.”
„Fertizlizarea în vitro nu s-a schimbat ca și manevră în ultimele 6 luni, dar există o categorie de pacienți care au amânat din cauza fricii. Nu avem un studiu care să arate dacă e safe să faci această boală în primul trimiestru de sarcină. Nu știm 100% că nu produce malformații la copil, deci avem cupluri care au amânat procedura”, afirmă specialistul.