Ascultă Radio București FM Live

eXplore festival #15 continuă online!

eXplore festival #15 continuă online!

Articol de Andra Radu, 20 octombrie 2020, 13:59

eXplore festival #15 – Bucharest International Dance and Performance Festival continuă în această săptămână în online și FM cu performance-uri, discuții și video-instalații. Lucrările artiștilor Eszter Salamon, Manuel Pelmuș, Roel Heremans, Ilinca Păun Constantinescu, Micheline Dufert vor fi prezentate până pe 25 octombrie 2020, pe pagina de facebook a festivalului.

eXplore festival #15 propune publicului o serie de incursiuni-eseu asupra relației dintre mișcare, spațiu și timp, din perspectiva unui dialog între corp-imagine-sunet.

Ce alt moment ar fi mai potrivit pentru a experimenta noi moduri de existență artistică, reală, autentică? Ce alt moment mai bun decât cel de acum pentru a fi (și altfel) împreună?

PROGRAM:
► joi, 22.10.2020 // 15:00 // online // eXplore festival // https://fb.me/e/3hhcFg8Aq
Being together (in between disciplines) / Dialog și video-prezentare cu Roel Heremans (Belgia)

Roel Heremans este un artist conceptual ce lucrează preponderent cu sunetul și tehnologia. În majoritatea creațiilor sale compune fragmente sonore ce declanșează imaginația vizitatorilor pentru a crea experiențe de grup imersive.

Astfel, vizitatorii devin simultan actori, martori, interpreți și reconstituitori ai proceselor mentale și fizice ale gândirii și mișcării, unde experiențele colective întâlnesc reacții individuale și invers.

Heremans generează o simulare a lumii contemporane, una în care fiecare individ face parte din propria sa bulă de auto-oglindire, una în care vizitatorul, cu experiența sa, rămâne singura pânză metaforică a artistului.

Roel Heremans a prezentat în cadrul eXplore festival #15 DUET-C ELIADE – o experiență interactivă pentru 2 până la 8 vizitatori. Această lucrare a fost dezvoltată în timpul unei rezidențe la WASP Working Art Space and Production, București, în urma cercetării teoriilor și filosofiei lui Mircea Eliade.

În „Duet-C Eliade”, artistul belgian creează adevărate experiențe mentale coregrafice. Heremans folosește modele arhitecturale specifice pentru a crea spații temporare în care sunetul stimulează procesele gândirii și schimbă percepția vizuală. Heremans investigheză opera filozofică târzie a lui Mircea Eliade, dezvoltând o coregrafie imaginară interactivă participativă.

► joi, 22.10.2020 // vineri, 23.10.2020 // sâmbătă, 24.10.2020 // 18:30
Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Muzeul Theodor Aman, Palatul Suţu // on air Radio Guerrilla // https://fb.me/e/4BTee5Aqp
FĂRĂ TITLU (2020) – expoziție colectivă de Manuel Pelmuș
cu: Rolando Matsangos, Diana Spiridon, Cristina Toma
expoziție colectivă, acțiune continuă (ro)

Evenimentul se va desfășura în trei spații: Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Muzeul Theodor Aman, Palatul Suţu, fără participarea publicului. Publicul va putea trăi experiența acestui performance în FM, la Radio Guerrilla, acolo unde Manuel Pelmuș va nara acțiunea performerilor.

Manuel Pelmuș (n. 1974, București) trăiește și lucrează în Oslo și București. Este unul din artiștii cei mai influenți ai „noului performance”, fiind interesat în ultimul deceniu să reimagineze rolul performance-ului în contextul artelor vizuale.

În ultimii ani, proiectele sale au fost prezentate la Para Site, Hong Kong (2017 – 2018), Tate Modern, Londra și Tate Liverpool (2016); Ludwig Museum, Köln (2016); Off-Biennale Budapesta (2015 și 2017); Kiev Biennale (2015); Centre Pompidou, Paris (2014); Van Abbemuseum, Eindhoven (2014); Muzeul de Artă Modernă, Varșovia (2014); Para Site, Hong Kong (2014); Bienala de la Veneția (2013), printre altele.

În 2012 i s-a decernat Berlin Art Prize pentru arte performative, iar în 2014 a primit Premiul de Excelență decernat de Centrul Național al Dansului din București. Începând cu octombrie 2019, Manuel Pelmuș este “research fellow” la Academia de Arte din Oslo (KHIO).

Lucrarea estompează granițele dintre o instalație de sunet și un live performance. Se întâmplă simultan, în diferite spații, prin intermediul sunetului live și al mișcării, și imaginează apropierea, folosindu-se de timp și de spațiu ca principal suport dramaturgic, în aceste vremuri când noțiunile de a fi împreună și a împărți același spațiu fizic, sunt supuse unui test radical.

Este o colecție permanentă de gesturi produse printr-o practică live, asociată de regulă cu impermanența. Oamenii și locurile se mișcă împreună, de la distanță, uniți prin sunet și mișcare, propunând noi forme de încredere, grijă și solidaritate.

► vineri, 23.10.2020//15:00 //online// eXplore festival // https://fb.me/e/6AOvCGES6
Being together (in between disciplines) / discuție cu Ilinca Păun Constantinescu & Micheline Dufert, moderată de Andreea Căpitănescu

Micheline Dufert – explorator urban în compania partenerului său Francis Pourcel parcurg împreună trasee care depășesc barierele teritoriale din orașul lor, Charleroi (Belgia). Prin intermediul blogului lor, cheminsdesterrils.be, și al vizitelor ghidate de explorare, Micheline investighează relația de iubire / ură față de peisaj. Micheline încearcă relatarea unei povești despre peisaj și împreună au „făcut” Bucla neagră.

Bucla neagră: prin peisaje industriale, post-industriale, zone urbane și semi-rustice din Charleroi, un traseu marcat și conectat la rute complexe de drumeții europene de-a lungul cursurilor de apă pe care a fost fondat orașul, alături de castele, catedrale industriale și străduțe vechi, se strecoară printr-un parc englez, traversează vechile linii de cale ferată reabilitate pentru plimbare, invită oamenii într-un tunel albastru-verzui, explorează rămășițele unui sit minier, un drum într-o pădure reinventată, escaladează multitudinea balcoanelor deasupra orașului și traversează teritoriile de zgură.

Micheline și Francis sunt muzicieni, muzica lor fiind legată de peisajul industrial al orașului Charleroi din anii 1975-1982.

Născută la București în 1982, Ilinca Păun Constantinescu și-a obținut diploma de doctor în arhitectură în anul 2013. În prezent, practică arhitectura la Ideogram Studio, predă teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și conduce proiecte culturale în cadrul Asociației IDEILAGRAM.

Împreună cu echipa de la IDEILAGRAM, a condus două mari cercetări și expoziții: Shrinking Cities in Romania (MNAC București, 2016), On Housing (Timco Halls Timișoara, 2018), și a editat Shrinking Cities in Romania. Orașe românești în declin (DOM publishers & MNAC Press 2019).

► vineri, 23.10.2020 // 19:00 // online // eXplore festival // https://fb.me/e/6hfE7arnq
MONUMENT 0.7: M/OTHERS de Eszter Salamon / performance
urmat de dialog între Eszter Salamon și Andreea Căpitănescu

Eszter Salamon este o artistă și interpretă care locuiește și lucrează în Paris, Berlin și Bruxelles. Din 2001 creează lucrări solo și colective ce au fost prezentate în spații și festivaluri destinate artei spectacolului din întreaga lume, inclusiv Centre Pompidou, Centre Pompidou Metz, Festival dʼAutomne, Avignon Festival, Ruhrtriennale, Holland Festival, The Kitchen New York, HU Berlin, Berlin Documentary Forum, Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater Brussels, Tanzquartier Wien, Kampnagel Hamburg, steirischer herbst, Dance Triennale Tokyo, Manchester International Festival, Nanterre-Amandiers, FTA Montreal.

Este frecvent invitată să își prezinte lucrările în muzee, inclusiv MoMa, Witte de With, Fondation Cartier, Serralves, Museum der Moderne Salzburg, Akademie der Künste Berlin, Museo Reina Sofia. Expoziția sa, Eszter Salamon 1949, a fost prezentată în 2015 la Jeu de Paume ca parte din proiectul ›Satellite‹, curatoriat de Nataša Petrešin-Bachelez.

Opera lui Eszter Salamon are în centrul său coregrafia utilizată ca mijloc de navigare între diferite suporturi media, precum sunet, text, voce, imagine, mișcări corporale și acțiuni. În 2014, a inițiat o serie de lucrări ce explorează atât noțiunea de monument, cât și practica speculării asupra modului în care istoria e creată.

Eszter Salamon este laureată a Premiului Evens Art 2019.

► duminică, 25.10.2020//15:00//online//eXplore festival https://fb.me/e/cRwhwHbhb
Zoom in/out // lucrări video-art (premieră) urmat de dialog între Emil Ivănescu, curator Anuala de Arhitectură București, președinte OAR București și Andreea Căpitănescu, director artistic eXplore festival

Emil Ivănescu este arhitect, președinte al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România. În 2004, a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” iar din 2011 este doctor în arhitectură, cu lucrarea: „Corpul postorganic și arhitectura ambiguității”.

În 2012, a câștigat concursul pentru amenajarea Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția. În 2014, a câștigat concursul pentru amenajarea Pavilionului ICR la Bienala de Arhitectură de la Veneția.

Din anul 2010 este curatorul și organizatorul „Anualei de Arhitectură București”, un eveniment de arhitectură cu scopul de a mediatiza cele mai bune producții de arhitectură din București.

4Culture, WASP și OAR București / Anuala de Arhitectura au colaborat în anii anteriori, în cadrul proiectelor Ergonomica (2017) și Performance, Architecture and Landscape (2019).

Andreea Căpitănescu este doctorand al Universității Naționale de Arte București, artist, coregraf și performer, președinte și membru co-fondator al Asociației 4Culture.

A initiat și dezvoltat numeroase proiecte internaționale, în calitate de fondator, manager cultural, curator și artist: eXplore festival – International Contemporary Dance and Performance Festival (eveniment anual din 2005), proiectele europene Life Long Burning (20013-2018, 2018-2022) și Jardin d’Europe (2008-2013), Foreign bodies (2014-2016), proiect EEA Grants (dans contemporan / performance, film documentar, ateliere și schimburi culturale), WASP – Working Art Space and Production, București (spațiu independent de artă contemporană, fondat în anul 2012), curator și director artistic al WASP Studios, Europalia Arts Festival – curator program artele spectacolului (2019-2020).

Această prezentare necesită JavaScript.

Au început reducerile de iarnă! AUDIO
Timp Liber vineri, 17 ianuarie 2025, 10:55

Au început reducerile de iarnă! AUDIO

Îmbrăcămintea, încălțămintea, accesoriile și produsele de îngrijire personală costă acum mai puțin. Reporterul BucurestiFM Olga Stancu a...

Au început reducerile de iarnă! AUDIO
Facebook Teatrul Masca
Timp Liber joi, 16 ianuarie 2025, 09:43

”Jurnal de România”, premieră la Teatrul Masca

”Jurnal de România”, scenariu și regia: Carmen Lidia Vidu, este premiera începutului de an  la Teatrul Masca, care va avea locpe 17 și 18...

”Jurnal de România”, premieră la Teatrul Masca
Literatură nepaleză, la Biblioteca Metropolitană din București
Timp Liber miercuri, 15 ianuarie 2025, 19:57

Literatură nepaleză, la Biblioteca Metropolitană din București

Biblioteca Metropolitană din București, filiala Dimitrie Cantemir, va fi prima bibliotecă din România care va lansa un colț dedicat literaturii...

Literatură nepaleză, la Biblioteca Metropolitană din București
Ia tradițională, parte a sărbătorii Zile Culturii Naționale
Timp Liber miercuri, 15 ianuarie 2025, 16:12

Ia tradițională, parte a sărbătorii Zile Culturii Naționale

Ziua de 15 ianuarie are o profundă însemnătate pentru cultura românească, fiind desemnată Ziua Culturii Naționale începând cu anul 2010....

Ia tradițională, parte a sărbătorii Zile Culturii Naționale
Timp Liber miercuri, 15 ianuarie 2025, 13:12

Ziua Culturii Naționale, celebrată de ARCUB prin magie, poezie și povești fermecate

Miercuri, 15 ianuarie 2025, începând cu ora 17:30, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București marchează Ziua Culturii Naționale prin...

Ziua Culturii Naționale, celebrată de ARCUB prin magie, poezie și povești fermecate
Timp Liber miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:58

Cum evoluează CONSUMUL CULTURAL în România? | AUDIO

Pentru instituțiile culturale, factorii decidenti și cei care crează proiecte culturale, se impune o evidență a tipului și cantității de...

Cum evoluează CONSUMUL CULTURAL în România? | AUDIO
Timp Liber miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:12

Cum a reușit artistul Eliana Bogdan trecerea la Inteligența Artificială | AUDIO

Am avut carte, acum avem cărți digitale și audiobook-uri, avem muzee fizice, obiective de patrimoniu acum sunt și în virtual la un click...

Cum a reușit artistul Eliana Bogdan trecerea la Inteligența Artificială | AUDIO
Timp Liber miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:36

ANALIA SELIS prezintă turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”

Programul turneului cuprinde recitaluri în formulă de trio și concerte simfonice, derulate în peste 15 orașe din România: București, Oradea,...

ANALIA SELIS prezintă turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”