Drepturi pentru copiii vulnerabili!
Articol de dianamatei, 22 octombrie 2020, 10:54
Copiii vulnerabili se pot confrunta cu riscuri multiple.
În România trăiesc aproape 4 milioane de copii. Deși am facut pasi inainte, multi continua insa sa fie afectati de sărăcie și de lipsa serviciilor medicale la nivel local și a educației de calitate.
Un proiect UNICEF, un real succes, poate sa ii ajute.
Pentru el s-a batut deputatul Adriana Saftoiu.
„Se bazeaza pe o idee a UNICEF, un proiect pe care l-a derulat cu succes in zone defavorizate din Bacau; un pachet de servicii, o inovatie din punctul mu de vedere in care copiilor si familiilor li se da un pachet de servicii de educatie si sanatate. De exemplu, un asistent maternal sau nu neaparat, un membru al consiliului, urmareste sa vada dacă un copil face vaccinurile la timp, este inscris la scoala…o monitorizare care vine in spijinul copilului si familiei”
Ne-am putea pune intrebarea: avem oameni?
„Nu este imposibil de gasit oameni. Totul e sa sa se aloce bani. Se vor gasi metode de implementare, chiar si in aceasta perioada pentru ca sunt copii nevaccinati si care nu merg la scoala”, spune deputatul.
Apare insa o alta problema. Cine ne garanteaza ca acest proiect se va implementa cu adevarat?
Pentru ca avem puzderie de legi, bine puse la punct, care au ramas o poveste frumoasa.
Motivul?
„Legile nu prevad sanctiuni inclusiv pentru institutiile statului. Relatia dintre Parlament si Guvern este deficitara din cauza regulamentelor celor 2 camere. Legile sunt sfidate. Exista o lege a surzilor au dreptul ca au dreptul la limbajul semnelor. Iar televiziunile trebuie sa subtitreze documentarele in limba romana. Legea este in vigoare dar nu se aplica”, spuen initiatoarea proiectului.
Casigam si financiar din toata aceasta poveste. Investim putin si castiga mai mult. E testat. Proiectul s-a inplementat in Bacau.
Adriana Saftoiu a mai avut un succes. Ce-i drept dupa doi ani!
S-a modificat Codul penal in ceea ce priveste abuzul in familie.
Pentru ca ACASA, pentru multe femei, inseamna abuz repetat. Iar casa se transforma intr-un cosmar.
„De cele mai multe ori agresorul scapa dupa ce victima isi retragea plangerea. O victima depune plangere dupa mute batai. Pentru ca legea spunea ca impacarea excludea raspunderea penala. Aceasta impacare il salva pe agresor. Acum dispare in acest articol definitiv impacarea. Daca vrei sa te impaci, te impacuâi, insa fapta ramane. Nu anuleaza inceperea cercetarii”, explica deputatul.
Insa acesta e un pas. Mic!
„Nu avem case in care victimele abuzului domestic sa se refugieze. Mai ales ca abuzul este in toate paturile sociale. La noi educatia spune ca trebuie sa ne fie rusine ca am luat bataie. Nu trebuie sa ne fie rusine. Ar trebui ca la fiecare jurnal sa se semnaleze aceasta problema. Sa reclamam”, atarge atentia Adriana Saftoiu.
Nici comunitatea nu prea ajuta. Oamenii sunt inchistati si acuza, de multe ori, victimele abuzurilor. „Victima e vinovata. Toata lumea greseste. Iar legislatia ajuta agresorul, nu victima”.
Doua proiecte cu succes in forul cel mai de sus al tarii!
Despre ele ne-a vorbit In Comunitate, deputatul Adriana Saftoiu.