Pădure urbană în București cu fonduri europene
Articol de eugenvrabie, 24 octombrie 2020, 16:55
Eugen Vrabie, realizator al emisiunii ,,Sens Unic”, a avut-o invitată pe Liuba Iacoblev, membru al grupului Inițiativa Civică Bucureștii Noi.
Grupul are în desfășurare o campanie intitulată Alegem viața – Vrem pădure Urbană în București – pentru a se crea o pădure în București cu ajutorul fondurilor europene.
Liuba Iacoblev i-a povestit lui Eugen despre un proiect prin care se poate realiza o pădure urbană în Capitala României pe un spațiu viran de 100 ha prin fonduri europene: ,,În primul rând avem nevoie de o pădure urbană în București pentru a evita pădurile de beton. Avem nevoie de aer, avem nevoie de zone în care să simțim că trăim, nu să fim în permanență în stresul poluării, al zgomotului produs de trafic.”
Grupul civic solicită autorităților să folosească oportunitatea pe care Pactul Ecologic European o oferă. UE alocă României 700 mil de euro până în 2050, fonduri pentru măsuri care vizează neutralitatea climatică și care să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară, mai curată, care să refacă biodiversitatea și să reducă poluarea. Autoritățile locale pot beneficia de 100 mil de euro din toată această sumă.
Petiție: https://campaniamea.declic.ro/petitions/alegem-viata-vrem-padure-urbana-tn-bucuresti
,,Terenul pentru această pădure este în cartierul nostru, Bucureștii Noi, mai exact în Nord-Vestul cartierului, în zona terminalului în care nu sunt mașini deocamdată, Carrefour și alte două străzi. Acesta este perimetrul, în jur de 100 de hectare. Acest teren este o pârloagă acum, cu mulți câini, deșeuri din construcții dar și alte tipuri de deșeuri, bineînțeles depozitate de noi, vecinii.”
Invitata lui Eugen a vorbit și despre poluarea din Capitală: ,,Din nefericire există unele statistici care spun clar că aproximativ 4 ani din viața noastră este redusă din cauza poluării care este într-o continuă creștere în contextul în care spațiul verde se reduce. Este o urgență maximă ca autoritățile locale sau autoritatea Municipală să investească rapid în astfel de păduri și zone.”
Petiția poate fi găsită și semnată pe www.campaniamea.declic.ro dar și pe pagina de Facebook a Inițiativei Civice Bucureștii Noi.