VIDEO: Despre anxietate și solidaritate în timp de pandemie!

Sursa foto: Adrian-Florin Socol/Facebook

Pandemia ne face mai fragili sufletește și cel mai pregnant sentiment în această perioadă este frica. Aceasta are multe cauze dar și multe fețe: frica de boală, frica de ziua de mâine, frica de a nu îi îmbolnăvi pe alții.

Despre boala provocată de coronavirus medicii, biologii și cercetătorii în microbiologie află în fiecare zi câte ceva nou. Însă nu doar acest dușman mic, perfid și crud ne face probleme, ci și unele măsuri pe care trebuie să le luăm, cum ar fi distanțarea fizică față de colegi, de prieteni și chiar membri din familie aflați în grupa de risc pentru această boală.

În unele situații, micile dispute sau contradicții care apar în orice cuplu, în condițiile de izolare la domiciliu se transformă în certuri și chiar tensiuni, nu odată ducând chiar la situații și mai complicate. Tocmai de aceea invitatul emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost psihologul Adi Socol de la Fundația Estuar

În această situație, psihologul Adi Socol ne sfătuiește să nu căutăm să evităm în mod forțat aceste contradicții dar nici să nu ripostăm la furie.

Dacă ceva ni se pare neplăcut la comportamentul celuilalt nu trebuie să faceți reproșuri la nervi. Sigur, nu este ușor să ne abținem, dar totuși să încercăm să ne calmăm, să scriem pe o foaie de hârtie ce anume ne supără, iar reproșurile, dacă trebuie neapărat făcute, să fie făcute la adresa comportamentului, a unei fapte care nu ne-a plăcut la celălalt dar niciodată să criticăm persoana. Mai ales, trebuie să fim atenți la formulele folosite. De exemplu, să nu începem cu „Tu întotdeauna….”

Adesea, chiar și lipsa socializării, nu mai mergem la spectacole, la concerte, în mall-uri dar și în alte locuri pe care obișnuiam să le frecventăm, ne poate duce către depresie. Sigur, sunt alte mijloace de a lua și menține legătura unii cu alții : internet, telefon…

La regulile noi de viață, oamenii nu se adaptează la fel de ușor sau de greu. De altfel, nici înainte de pandemie nu toți respectau toate regulile care le erau impuse fie de lege, fie de obiceiurile comunitații în care trăiau, dar parcă nici încălcarea acelor restrictii nu avea urmări atât de grave.

Cel mai ușor par a se adapta adolescenții și copiii, dar adulții trebuie să se adapteze la un număr mai mare de situații noi și tot ei trebuie să întrețină în continuare familia.

Nici adaptabilitatea nu este la fel pentru toți: unii au învățat obiceiuri noi foarte repede, le aplică și respectă ca și cum aceasta ar fi fost realitatea, în vreme ce alții clachează sau sunt aproape de acest moment.

În astfel de situații trebuie să cerem neapărat ajutorul unui psiholog înainte de a ne afla într-o situație dificilă, iar acum o putem face chiar și online și nu mai trebuie să fim prezenți de fiecare dată în cabinetul psihologului.

Chiar dacă este pandemie, să nu uităm că aceasta a scos la suprafață tot ce este mai bun în noi, ca solidaritatea și empatia dar și neliniștile pe care le aveam.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.