Cinema şi Muzică, evenimente de astăzi, 29 octombrie

CINEMA

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00 este programată o proiecţie în aer liber cu documentarul „Profu’ ” de Alex Brendea ce ne prezintă pe Dorin Ioniţă, un profesor de matematică din Bistriţa care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditaţii în propriul apartament, unde, de-a lungul unui an şcolar, face efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învăţătură, oferindu-le nu doar lecţii de matematică, ci şi lecţii de viaţă.

* Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest are în program doar o proiecţie: de la ora 19:00, în grădina Librăriei Cărtureşti Verona, se reia „Sweat”, dramă realizată de Magnus von Horn ce prezintă trei zile din viaţa antrenoarei de fitness Sylwia Zajac, celebritate a reţelelor de socializare înconjurată de angajaţi şi admiratori fideli interpretată de Magdalena Kolesnik, dar care îşi doreşte doar linişte şi intimitate.

* În cadrul programului Giovedì al Cinema / Joia la film, Institutul Italian de Cultură vă propune spre vizionare pe platforma www.mymovies.it/live/truecolours/, în intervalul orar 20.00 – 24.00, drama „Il ladro di giorni” realizată de Guido Lombardi, în care Augusto Zazzaro interpretează pe Salvo care are unsprezece ani şi locuieşte cu unchii săi în Trentino. În ziua primei împărtăşanii, în timp ce joacă fotbal cu prietenii săi, apare în mod neaşteptat un bărbat la marginea terenului. Este Vincenzo, tatăl său interpretat de Riccardo Scamarcio pe care îl recunoaşte cu greu întrucât nu l-a mai văzut de şapte ani, de când doi poliţişti îl luaseră de acasă în Puglia. Acum, Vincenzo a ieşit din închisoare, spune că vrea să petreacă cu fiul său câteva zile şi pleacă cu el spre sud. În timpul acestei călătorii prin Italia, presărată cu numeroase întâlniri şi amintiri, Salvo va învăţa să-şi cunoască tatăl, dar va trebui să se confrunte şi cu secretele şi trecutul lui.

* Canalul History marchează 145 de ani de la naşterea Reginei Maria a României, unul dintre cei mai influenţi monarhi ai istoriei noastre, prin transmiterea, de la ora 20:00, a documentarului istoric de succes „Maria, Inima României” regizat de Trevor Poots şi produs de John Florescu în 2018. Filmul, realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 ţări şi cu o documentare în 14 arhive naţionale, prezintă povestea rolului politic şi a vieţii private a Reginei Maria a României.

MUZICĂ

* Astăzi şi mâine, în intervalul orar 15:00-18:30, atât pe paginile de Facebook ale asociaţiei culturale ARPRO din Roma şi a Accademia di Romania in Roma se desfăşoară cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Corală Roots Fest cu patronajul Asociaţiei Naţionale Corale din România (ANCR). Corurile prezente la Roots Fest 2020, vor fi: Corala feminină Arpeggio – dirijată de Simona Vasile (Roma), Corul de cameră Preludiu – dirijat de Voicu Enăchescu (Bucureşti), Corala Voci Transilvane – dirijat de Adrian Corojan (Cluj), Corul Gaudium Poloniae – dirijat de Suor Martina (Roma); Corala Sfântul Roman Melodul – dirijat de Pr. Popa Gavrilă (Roma); Corul Schola Cantorum dirijat de Giovanni Gava (Roma), Corala Divina Armonie dirijată de Cristian Marius Firca (Bucureşti) şi Corul Bărbătesc Cantus Domini dirijat de arhidiacon prof. Răzvan Constantin Ştefan (Bucureşti).

* Concertul fără public susţinut de Nadia Trohin şi Irina Sîrbu, alături de Big Band-ul Radio, de la ora 19:00 la Sala Radio, este fi transmis în direct pe posturile Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

* Filarmonica „George Enescu” aniversează centenarul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, înfiinţată în toamna anului 1920 George Enescu fiind numit preşedintele acesteia, printr-un concert omagial ce cuprinde înregistrări de muzică românească, care au fost interpretate la Ateneul Român în cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi, ediţiile 2018, respectiv 2015. Înregistrările postate de la ora 19:00, pe site-ul, pe pagina de (Facebook) şi pe canalul YouTube ale Filarmonicii bucureştene sunt: Suita „Mircea, bătrânul înţelept” de Adrian Enescu, dirijată de Horia Andreescu; Concertul pentru două violoncele şi orchestră de Anatol Vieru, dirijată de Camil Marinescu şi având ca solişti pe Marin Cazacu şi Mirel Iancovici; precum şi Poemul simfonic „Acteon”, dirijat de Christian Badea şi compus de Alfred Alessandrescu, unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români.

* Staţiunea muzicală Brukenthal se mută online pe site-ul, pe paginile de Facebook şi Instagram, pe canalul de YouTube ale Filarmonicii de Stat din Sibiu precum şi pe aplicaţia Filarmonica Sibiu App, unde sunt difuzate zilnic selecţii din cele mai importante evenimente muzicale care au fost organizate lunile trecute, prefaţate de expoziţii foto virtuale cu imagini surprinse din fiecare concert. Astă-seară, de la ora 19:00 puteţi viziona înregistrarea Galei Extraordinare de operă Ruxandra Donose ce a avut loc pe 10.09.2020 în cadrul Sibiu Opera Festival.

* Aproape 70 de tineri pianişti din România şi alte patru ţări (Franţa, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova) participă, de astăzi până Duminică 1 noiembrie, la „Constanţa International Competition – Festival for Young Pianists”, ce se desfăşoară online pe pagina de Facebook a proiectului, dar şi pe canalul de YouTube al Asociaţiei Nihil Sine Arte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.