Sclavia nu a murit, sclavia se reformeaza!
Articol de dianamatei, 29 octombrie 2020, 16:28
Romania exceleaza din nou! Este lider european la traficul de persoane. Asa arata un raport oficial al Comisiei Europene. Iar in aceasta perioada fenomenul se amplifica. Infractorii profită de epidemie și caută victime pe care să le exploateze sexual sau prin muncă.
Și tot mai mulți adulți ori copii vor fi vulnerabili, din cauza recesiunii, a sărăciei și a lipsei locurilor de muncă. „Fenomenul este complex. Iar ca sa fie eradicat trebuie sa se lucreze in parteneriat: politia, autoritati, ong-uri. O data ce o victima este traficata este greu sa oprim retraficarea. Oamenii de la nivel local sa citeasca semnele in comunitate si sa semnaleze potentiale cazuri. Trebuie sa ne concentram pe preventie si pe recuperarea victimei”, spune Loredana Urzica, reprezentantul asociatiei eLiberare.
Situatia in care suntem acum a amplificat fenomenul. Iar pragul este extrem de fragil. „Oferetele sunt peste tot, chiar si in agentile de recrutare. Trebuie sa stim cateva lucruri simple: sa ai un contract de munca, sa verifici firma, sa stii un numar de telefon din tara, oamenii trebuie sa stie ca sunt drepturi cand plecam intr-o tara UE; sa stii o parola de siguranta in cazul traficului sexual. Fetele sunt lasate sa vorbeasca o data pe saptamana la telefon. Cele mai multe dintre victime provin din mediile sarace mai ales acum in pandemie. Oamenii si-au pierdut joburile si spun da la orice oferta de munca”, explica Loredana Urzica.
Si traficul sexual ia amploare iar metoda este simpla: „Lover Boy este metoda de trafic sexual. Apoi figura materna in reteaua de trafic. Asa victimele accepta mai usor”.
In Romania lupta impotriva traficului de persoane face progrese timide. Insa se pot face mai multe lucruri. „Probleme e sa tinem traficantii in inchisori. Sa avem judecatori si procurori care inteleg dramele. Adica te uiti per ansamblu si vezi ca drama i-a afectat viata. Aparam infractorii nu victimele. Iar victimele au senzatia ca au facut ele ceva gresit si ascund adevaratul Asta-i o bariera pentru autoritati. Exista solutii de repatriere, pot lua legatura cu consulate si ambasade.”, explica reprezentantul asociatiei.
Iar eLiberare se implica activ. „Suntem in legatura cu institutiile publice, ajutam la repatriere, la spijin pentru transport si la partea de asistenta la revenirea in tara. Multe victime traiesc anumite drame. Ii conectam cu organizatii care sa ii ajute sa se integreze in societate din nou”.
Mai apare insa un fenome. Pare o derivatie puternica a traficului mare. Nu mai vorbim despre retele. Sunt persoane mai ales in comunitatile mici care dezvolta: mici „afaceri” de acest gen. Gasesc oameni saraci, le promit un job in strainatate, la ferme sau constructii…„Ca in orice program de ajutor, banii sunt esentiali. Sunt, insa, putini. Iar ajutorul, la fel. Multe ong-uri se autofinanteaza din tara sau strainatate. Iar acum numarul victimelor va creste foarte tare. E nevoie de bani pentru programe, pentru reintrarea in comunitate, pentru asistenta si sprijin, asta ca sa prevenim retraficarea”, conchide Loredana Urzica.
Despre traficul de persoane in pandemie, si nu numai, am vorbit astazi, In Comunitate cu Loredana Urzica-Mirea de la Asociatia eLiberare.