Ascultă Radio București FM Live

Copiii din țările cele mai sărace au pierdut aproape patru luni de școală de la începutul pandemiei!

Copiii din țările cele mai sărace au pierdut aproape patru luni de școală de la începutul pandemiei!

Articol de bucurestifm, 2 noiembrie 2020, 14:27

Elevii din țările cu venituri mici și din cele cu venituri medii inferioare au pierdut deja aproape patru luni de școală de la începutul pandemiei, comparativ cu șase săptămâni în țările cu venituri mari, potrivit unui nou raport publicat de UNESCO, UNICEF și Banca Mondială.

„Nu trebuie să privim prea departe pentru a vedea dezastrul provocat de pandemie în educația copiilor din lumea întreagă. În țările cu venituri mici și cele cu venituri medii inferioare, acest dezastru este amplificat de accesul limitat la învățământul la distanță, riscul crescut de tăieri bugetare și întârzierea redeschiderii școlilor, care împiedică orice șansă la normalitate pentru elevi”, a afirmat Robert Jenkins, coordonator educație în cadrul UNICEF. „Prioritizarea redeschiderii școlilor și atât de necesara recuperare a lecțiilor sunt critice”.

Raportul centralizează rezultatele anchetelor privind răspunsul țărilor la COVID-19 în domeniul educației, anchete desfășurate în aproape 150 de țări în perioada iunie-octombrie.

Potrivit raportului, elevii din țările cu venituri mici și din cele cu venituri medii inferioare au fost cei mai defavorizați în ceea ce privește accesul la educația la distanță și monitorizarea pierderilor de învățare, prezentând totodată cel mai mare risc de a se confrunta cu întârzieri în redeschiderea școlilor și de a frecventa școli lipsite de resursele necesare pentru funcționarea în siguranță.

• Deși peste două treimi dintre țări și-au redeschis școlile complet sau parțial, una din patru a ratat data stabilită pentru redeschiderea școlilor sau nu a stabilit încă o dată, majoritatea acestora fiind țări cu venituri mici și țări cu venituri medii inferioare.

• Doar una din cinci țări cu venituri mici a raportat că zilele în care se face educație la distanță reprezintă zile de școală oficiale, recunoscând impactul redus al măsurilor legate de învățământul la distanță, comparativ cu trei sferturi dintre țări la nivel mondial.

• Dintre cele 79 de state care au răspuns la întrebările referitoare la finanțare, aproape 40% dintre țările cu venituri mici și venituri medii inferioare au redus sau intenționează să reducă bugetul educației în actualul sau următorul an financiar.

• Deși majoritatea țărilor au raportat că procesul de învățare al elevilor este monitorizat de către profesori, un sfert dintre țările cu venituri mici și venituri medii inferioare nu monitorizează procesul de învățare al copiilor.

• Jumătate dintre respondenții din țările cu venituri mici au raportat că nu dețin fonduri adecvate pentru măsurile de siguranță, precum dotări pentru spălarea mâinilor, măsuri de distanțare socială și echipament de protecție pentru elevi și profesori, comparativ cu 5% dintre țările cu venituri mari.

• Aproximativ două din trei țări cu venituri mici au introdus măsuri în sprijinul accesului sau incluziunii celor expuși riscului de excluziune.

• Peste 90% dintre țările cu venituri mari și venituri medii superioare care au răspuns în cadrul anchetei le-au cerut profesorilor să continue să predea în perioada în care au fost închise școlile, în comparație cu mai puțin de 40% dintre țările participante cu venituri mici.

„Pandemia va adânci decalajul legat de finanțarea educației în cazul țărilor cu venituri mici și medii. Dacă se investește corespunzător acum, fără a mai aștepta, acest decalaj s-ar putea reduce semnificativ”, a declarat Stefania Giannini, Directorul general adjunct pentru educație al UNESCO.

„În cadrul Reuniunii globale privind educația organizate de UNESCO, împreună cu Ghana, Norvegia și Regatul Unit, în data de 22 octombrie, în jur de 15 șefi de stat și de guvern, aproximativ 70 de miniștri ai educației și parteneri din domeniul dezvoltării s-au angajat să protejeze fondurile dedicate educației și să acționeze în sensul redeschiderii în siguranță a școlilor, sprijinirii tuturor cadrelor didactice care sunt în linia întâi și reducerii decalajului digital. Sunt demersuri ce ne responsabilizează pe toți”.

Alte constatări sunt:

• Aproape toate statele au inclus învățământul la distanță în răspunsul lor din domeniul educației, sub forma platformelor online, a programelor TV și radiofonice și a pachetelor dedicate învățării acasă.

• Nouă din zece țări au facilitat accesul la educația online, cel mai des prin intermediul telefoanelor mobile sau oferind acces la Internet la un tarif subvenționat ori gratuit, însă gradul de acoperire a variat semnificativ.

• Șase din zece țări au furnizat materiale care să îi ghideze pe părinți pentru realizarea lecțiilor acasă, în timp ce patru din zece țări au oferit consiliere psihosocială copiilor și persoanelor responsabile de copii pe durata închiderii școlilor. Astfel de demersuri au fost mai des întâlnite în rândul țărilor cu venituri mari și în mediile în care existau deja resurse.

„În ciuda numeroaselor eforturi, există diferențe importante între țări la nivelul capacității de a oferi copiilor și tinerilor programe eficiente de educație. Și probabil sunt diferențe și mai mari la nivelul țărilor în ceea ce privește stimularea educațională de care beneficiază copiii și tinerii.

Înainte de pandemie, ne îngrijoram de sărăcia educațională și de inegalitatea oportunităților de învățare. Acum baza educațională este și mai scăzută, iar creșterea inegalității oportunităților ar putea fi catastrofală. Reluarea procesului de învățare constituie o sarcină extrem de stringentă”, a afirmat Jaime Saavedra, Directorul global pentru educație al Băncii Mondiale.

Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 18:50

Mașină care abandona deșeuri pe câmp, confiscata de polițiștii locali din Sectorul 1!

Poliția Locală Sector 1 își intensifică acțiunile împotriva persoanelor care poluează grav mediul și sănătatea comunității noastre prin...

Mașină care abandona deșeuri pe câmp, confiscata de polițiștii locali din Sectorul 1!
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 17:33

Vanzarea articolelor pirotehnice din categoria artificiilor de joasa intensitate, catre persoane care au sunt 16 ani, constituie infractiune!

Vanzarea articolelor pirotehnice din categoria artificiilor de joasa intensitate catre persoane care nu au implinit varsta de 16 ani constituie...

Vanzarea articolelor pirotehnice din categoria artificiilor de joasa intensitate, catre persoane care au sunt 16 ani, constituie infractiune!
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 17:26

Deprecierea monedei nationale in raport cu cea europeana se afla la un nou maxim istoric

Deprecierea monedei nationale in raport cu cea europeana a atins, astazi, un nou maxim istoric, Banca Nationala anuntand un curs de 5,10 lei pentru...

Deprecierea monedei nationale in raport cu cea europeana se afla la un nou maxim istoric
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 17:17

PS6 organizează o dezbatere publică pentru înființarea Parcului Serelor Militare

Primarul Ciprian Ciucu îi invită pe toți locuitorii din zona Serelor Militare să participe la o discuție despre parcul pe care și-a propus să...

PS6 organizează o dezbatere publică pentru înființarea Parcului Serelor Militare
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 17:06

PMB: Mai multe imobile din Municipiul București vor beneficia de expertizare tehnică

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a semnat contractul pentru prestarea serviciilor de expertizare tehnică a...

PMB: Mai multe imobile din Municipiul București vor beneficia de expertizare tehnică
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 16:33

Dâmbovița Apă Dulce – proiect urban 2025 – dialog, artă și reconectare cu orașul

Am discutat despre cum Dâmbovița poate deveni un loc viu, curat și deschis ideilor tale cu Tamina Lolev – Nod Markerspace și Teodor Frolu...

Dâmbovița Apă Dulce – proiect urban 2025 – dialog, artă și reconectare cu orașul
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 13:45

Break the fake: Community Notes – utilizatorii verifică faptele. Cu ce rezultat?

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în...

Break the fake: Community Notes – utilizatorii verifică faptele. Cu ce rezultat?
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 12:02

Vatican: a început conclavul care va alege noul papă

La peste două săptămâni de la moartea Papei Francisc, 133 de cardinali electori se reunesc in Capela Sixtina pentru un conclav care se anunţă...

Vatican: a început conclavul care va alege noul papă