Cinema, Muzică şi Expoziţii, evenimente de astăzi, 3 noiembrie

CINEMA

* În cadrul programului Fiction Tuesdays, Centrul Ceh vă invită să vizionaţi gratuit online „Rozmarné léto / Vară capricioasă, comedie considerată a fi una din cele mai idilice poveşti ale Noului Val Cehoslovac, ecranizare a romanului scris de Vladislav Vancura regizată de Jiří Menzel, care şi joacă în acest film despre Antonin (Rudolf Hrusínský),– încearcă să se relaxeze la casa lui de vacanţă împreună cu doi prieteni – un fost militar şi un preot. Atmosfera verii se regăseşte şi în aerul celor trei, care, resemnaţi cu monotonia activităţilor şi rutina anostă a vârstei mijlocii, îşi petrec zilele înotând în râul din apropierea casei şi dezbătând diverse teme filosofice, fără a ajunge la vreo concluzie clară. La scurt timp însă, un circar şi frumoasa sa asistentă îşi instalează caravana în piaţa din sat, pentru a distra locuitorii. Prezenţa tinerei asistente stârneşte un adevărat haos în universul până nu demult parcă blocat în timp al satului, iar protagonistul împreună cu cei doi prieteni sunt tulburaţi de amintirile propriilor tinereţi. Pentru a urmări filmul, este nevoie să vă creaţi un cont de utilizator pe platforma DAFilms.

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 18:00 este programată o proiecţie în aer liber cu drama „Boze Cialo / Corpus Christi”, în regia polonezului Jan Komasa, cu Bartosz Bielenia în rolul unui fost condamnat care, în urma unei revelaţii avută în penitenciar, doreşte să se înscrie la seminar şi să devină preot după ce este eliberat, însă societatea nu îi permite.

* Până Duminică 8 noiembrie, Cinema Arta din Cluj-Napoca postează cinci filme pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare, valabile 24 de ore din momentul achiziţionării lor.

˟ Două dintre acestea sunt drame prezentate în cadrul unui focus Mircea Săucan, ambele scrise de Horia Lovinescu:

– „Meandre”, din 1967, ce are ca personaje principale doi arhitecţi, foşti colegi de facultate, Petru (Mihai Pălădescu) şi Constantin (Ernest Maftei), primul având o imaginaţie bogată, dublată de îndrăzneală şi febră creatoare, cel de-al doilea ţintind numai confortul personal şi bunăstarea materială; ei îşi vor disputa aceeaşi femeie (Margareta Pogonat), care, deşi îl iubeşte pe Petru, pentru a obţine siguranţa materială de care are nevoie, se va căsători cu Constantin;

– „100 de Lei”, din 1973, în care Dan Nuţu interpretează pe adolescentul Petre, care, neînţelegându-se cu părinţii, pleacă de la aceştia la fratele său mai mare, Andrei, un actor de succes jucat de Ion Dichiseanu, cu a cărui tânără admiratoare Dora (Ileana Popovici) se împrieteneşte; când Andrei îi acordă atenţie fetei, Petre se simte trădat şi pleacă şi de la acesta, refuzând până şi suta de lei pe care i-o dăduse fratele lui, însă este accidentat grav de o maşină; anunţat despre tragicul eveniment Andrei realizează, în timp ce-şi priveşte pe televizor figura zâmbitoare într-un show muzical, că, sub aparenţa succesului, duce o existenţă vidă.

˟ Se adaugă două filme maghiare „în dialog”:

– „A tolonc / Escortata”, din 1914, unul dintre cele aproximativ 50 de pelicule realizate de Kertész Mihály înainte de a pleca spre America şi deveni influentul cineast Michael Curtiz, celebru mai târziu pentru „Casablanca”, considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile;

– „A sárga csikó nyomában / Pe urmele mânzului şarg”, documentar realizat în 2016 de Zágoni Bálint ce descrie pe larg anii de funcţionare a „fabricii de film” din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai prolifice ateliere din epoca filmului mut, care, la mijlocul anilor 1910 sub conducerea directorului de teatru Jenő Janovics, a prezentat publicului larg peste 60 de filme cu participarea a celor mai cunoscuţi actori maghiari îndrumaţi de regizori celebri din epocă, precum Michael Curtiz / Kertész Mihály şi Alexander Korda / Sándor László (Kellner); după Primul Război Mondial, şi-a închis porţile, iar în deceniile următoare aproape toate producţiile sale au fost distruse în diferite moduri.

˟ Al cincilea film este scurtmetrajul „Privát Kolozsvár / Clujul privat”, filmat între 1920-1930 de Lajos Orbán, personalitate activă în perioada interbelică a metropolei transilvane, probabil, primul cetăţean din Ardeal care folosea o cameră de filmat pentru amatori, înregistrând viaţa de zi cu zi din acest oraş.

 

MUZICĂ

* În cadrul primei părţi a Festivalului SoNoRo, intitulată „Pasărea Măiastră”, de la ora 19:00, are loc în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu are loc concertul intitulat „Zborul lui Nils Holgersson” transmis gratuit aici.

* Şase concerte de jazz preluate din ediţia a VIII-a a Braşov Jazz & Blues Festival, ce desfăşurată între 4 şi 6 septembrie 2020, sunt oferite melomanilor de platforma culturală Stagiune Virtuală, unde, până pe 16 noiembrie puteţi urmări, pe cel dat de  Ana-Cristina Leonte Quartet (România).

 

EXPOZIŢII

* Salonul de Pictură Bucureşti este vernisat de la ora 18:00, la Centrul Artelor Vizuale / Căminul Artei (Str. Biserica Enei, nr. 16) unde poate fi vizitată în până pe 16 noiembrie, de luni până vineri între orele 11:00 – 19:00. Curatori: Marius Barbone Barb  şi Mircea Mureşan.

* Cea de-a III-a ediţie a Made in RO: muzeu pop-up de publicitate şi branduri româneşti organizată de Asociaţia Escu se desfăşoară de astăzo până pe 18 noiembrie, la Galeria Senat din Combinatul Fondului Plastic (Str. Băiculeşti, nr. 29), unde această expoziţie cu peste 2500 de exponate ce reprezintă povestea unor branduri celebre din viaţa cotidiană, poate fi vizitată zilnic, orele 12:00 şi 20:00, iar în weekend până la ora 21:00, accesul fiind cu intrare gratuită, dar cu stricta respectare a măsurilor impuse de pandemie.

* Asociația Culturală Control N a lansat www.acsinte100.ro, album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoţite de clipuri audio şi video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 – 1960.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.