Cinema, Muzică şi alte evenimente de astăzi, 4 noiembrie
Articol de , 4 noiembrie 2020, 13:26
CINEMA
* De astăzi, până Duminică 8 noiembrie, se desfăşoară cea de-a şaptea ediţiei a Festivalului de Film UrbanEye, care aduce online publicului din toată ţara, documentare despre oraşe, clădiri sau comunităţi, reunite anul acesta sub tema „Împreună în izolare”, ce oferă perspective diferite asupra locuirii în comun, dar şi a segregării şi a efectelor pe care aceasta le poate avea pentru societate. De astă-seară, la ora 19:00, timp de 24 de ore sunt postate trei filme pe platforma Eventobook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare:
– producţia suedeză „Push” de Fredrik Gertten, care o urmează pe Leilani Farha, raportor special al ONU pentru locuinţe adecvate, într-o călătorie prin lume, în care încearcă să înţeleagă cine este scos din oraş şi de ce;
– „Povestiri din balcon” scurtmetraj regizat de Helle Windeløv-Lidzélius în Havana, unde e mai bine să mergi pe mijlocul străzii şi nu pe trotuar ca să nu fi lovit de o bucată din balcoanele care se sfărâmă, deşi acestea conectează pe oameni cu vecinii lor, cu vânzătorii ambulanţi, cu zgomotul şi mirosul străzilor, acest component al casei fiind foarte important şi pentru personajul principal, bătrânul orb Ceci;
– scurtmetrajul „Prin balcoane” de Roman Blazhan, care explorează balconul ca formă arhitecturală informală specifică Ucrainei şi examinează şi pe proprietarii acestora, dezvăluind istoria post-sovietică a acestei ţări cu vieţile oamenilor, cultura şi relaţia dintre spaţiul personal şi cel public din oraşe;
– scurtmetrajele sunt urmate, de la ora 20:30, de o discuţie deschisă „Despre balcoane” pe pagina de Facebook a festivalului la care participă: arhitecţii Alex Axinte şi Tudor Elian, şi antropologi Bogdan Iancu şi Ruxandra Păduraru.
* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 18:00 este programată o proiecţie în aer liber cu drama „Martin Eden”, o adaptare modernă a romanului omonim al lui Jack London realizată de Pietro Marcello, cu Luca Marinelli, Jessica Cressy, Denise Sardisco, Vincenzo Nemolato.
MUZICĂ
* Orchestra de Cameră Radio susţine un concert fără public, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, transmis în direct la Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe site-urile celor 2 posturi de radio. În program: Concertul nr. 3 în Sol pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, solist – Alexandru Tomescu şi Simfonia I în Do de Ludwig van Beethoven.
* În cadrul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului SoNoRo, intitulată „Pasărea Măiastră”, de la ora 19:00 are loc, în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, concertul intitulat „Night Owls / Păsări de noapte” transmis gratuit aici. În program lucrări de: Franz Schubert, George Enescu, Claude Debussy, Frederick Chopin / Nathan Milstein, Jean Sibelius, Maurice Ravel, Edward Elgar, Olivier Messiaen şi Wolfgang Amadeus Mozart.
ALTE EVENIMENTE
* Expoziţia „Dramatis Persona”, instalaţie a artistei Nadia Ioan ce constă din 400 de măşti ce vizualizează ce se ascunde dincolo de „portretele” cotidiene, vorbeşte despre chipurile interioare, despre imaginile nevăzute pe care le purtăm în mintea şi în sufletul nostru, este vernisată, de la ora 19:00, la Galateca (Str. C.A. Rosetti, nr. 2- 4), unde poate fi vizionată până pe 16 noiembrie.
* Teatrul Naţional din Timişoara transmite în direct, de la ora 19:00, pe site-ul, canalul YouTube, şi pagina de Facebook ale sale, spectacolul „Sunt o babă comunistă”, regizat de Antoanella Cornici după scenariul lui Călin Ciobotari bazat pe romanul omonim al lui Dan Lungu ce a inspirat şi filmul cu acelaşi titlu al lui Stere Gulea. Din distribuţia show-ului timişorean fac parte: Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Iuliana Crăescu, Roberta Popa Ionescu, Călin Stanciu jr., Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Romeo Ioan, Ionuţ Iova, Raul Lăzărescu, Răzvan Ciocoi şi Marin Lupanciuc.