Festivalul Național de Teatru începe pe 22 noiembrie, în format multimedia

Credit foto. Lucian Muntean

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 22-29 noiembrie, în format multimedia (online, tv, radio), având ca motto FNT 30 / FNT ALTFEL. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, pe site-ul evenimentului.

Direcţia artistică şi alcătuirea programului sunt asigurate de criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu şi Călin Ciobotari.

”Actuala ediție a FNT oglindește involuntar încă o replică din Hamlet: „c-un ochi râzând, cu celălalt în lacrimi”; o mască râde, alta plânge… Acest străvechi principiu dual de reprezentare a teatrului nu mai e acum doar o formă de coexistență a comicului și tragicului, ci a speranței și neliniștii, a seninului și a înnegurărilor de tot felul. Neliniștea și neuitarea sunt polaritățile ce definesc FNT 2020. Substanţa lor se regăseşte în obligatorii meditații asupra prezentului şi viitorului: esteticile pandemiei, dialoguri, conferinţe, expoziții”. – spun cei trei critici, în comunicatul publicat în astăzi.

Ei vorbesc despre problemele pe care le-au întâmpinat în realizarea acestei edițiii online, de la calitatea tehnică a filmărilor spectacolelor de arhivă, până la cele privind  drepturile de difuzare. Toate aceste dificultăți au transformat structura acestei ediții video.

”FNT 30 urma să fie o secțiune dintr-un program mai amplu, o „revizitare” entuziastă, dar și onestă a trecutului Festivalului Naţional de Teatru, menită a furniza nostalgie, dar și posibile răspunsuri la întrebarea: ce am fost și ce am devenit în teatrul românesc?”

”Selecția a trebuit să îmbine rigorile estetice cu cele tehnice, înălțimile spectacologice cu acuratețea înregistrării, persistența în memorie cu persistența în suport material. O gamă diversă de sentimente contradictorii au însoțit această furibundă căutare a video-trecutului nostru teatral: uimirea că din multe spectacole fanion nu au mai rămas decât frânturi de nereprodus, spaima că identitatea noastră teatrală din ultimele decenii este, vai!, atât de fragilă, apoi bucuria fără de margini a spectacolului salvat, entuziasmul unei noi piste (l-a filmat Televiziunea Română, sau îl are teatrul în arhivă!), agonia și extazul unui joc de-a viața și de-a moartea artei…”, mărturisesc cei trei selecționeri.

Totuși, vom vedea în acestă ediție aniversară câteva dintre spectacolele reper ale acestor trei decenii, reunite în Secțiunea FNeuitareT și 
Secțiunea arta ACTORULUI mare și
 Secțiunea FNelinișteT.

Olga Tudorache, Radu Beligan și Ion Lucian, Valeria Seciu, Tamara Bucuiceanu, Maia Morgenstern, Marcel Iureș și George Mihăiță, Marius Manole, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr. sau Anca Hanu sunt doar o parte dintre numele regăsite în Secțiunea arta ACTORULUI mare.

”Danaidele”, celebrul spectacol al lui Silviu Purcărete, zguduitorul ”Unchiul Vanea”, montat de Andrei Șerban cu trupa teatrului maghiar clujean, sau ”Hamlet”-ul lui Vlad Mugur sunt trei dintre titulrile din lista mult prea scurtă a secțiunii FNeuitareT. ”Regele moare”, spectacolul de la TNB, cu Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, este înclus, însă, în  FNelinișteT, probabil datorită celor doi regizori tineri, Andrei și Andreea Grosu. Aici sunt și ”Deșteptarea primăverii, în regia lui Vlad Cristache, și montarea lui Bobi Pricop, ”Profu de religie”.

Trecând peste acest aspect al încadrării în secțiuni, FNT 30 va putea fi urmărit de iubitorii de teatru din toată țara, pe platforma https://fnt.ro/. Aici găsiți și programul detaliat al spectacolelor.

Evenimentul este organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.