Muzică şi alte evenimente de astăzi, 5 noiembrie
Articol de , 5 noiembrie 2020, 17:26
MUZICĂ
* Stagiunea pe calea undelor de la Sala Radio continuă cu al doilea din 3 recitaluri cu Integrala celor zece sonate pentru vioară şi pian compuse de Beethoven transmis, de la ora 19:00 în direct, fără public, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi în streaming live pe site-urile celor 2 posturi de radio. Deseară violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, interpretează Sonatele nr. 1, nr. 5 – a „Primăverii” şi nr. 8.
* Filarmonica „George Enescu“ vă oferă, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online pe site-ul, pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale sale un concert susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Gian Luigi Zampieri, la Ateneul Român, avâns în program: Dansuri din Bihor de Constantin Silvestri; Simfonia nr. 4, în La – „Italiana“ de Felix Mendelssohn şi Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Do, op. 15 de Ludwig van Beethoven – solist Andrei Licareţ. Concertul este transmis şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.
* Concertul „Á Beethoven”, dedicat compozitorului Ludwig van Beethoven, susţinut la Reşedinţa Ambasadorului Republicii Federale Germania şi transmis gratuit aici, de la ora 19:30, prefaţează a doua parte a ediţiei a XV-a a Festivalului SoNoRo celebrată sub numele de „Pasărea Măiastră” ce va avea loc la Bucureşti între 2 – 9 decembrie. Programul serii cuprinde: Serenada în Re pentru flaut, vioară şi violă, op. 25 de Beethoven interpretată de Ion Bogdan Ştefănescu, Alissa Margulis şi Răzvan Popovici; „An einsamer Quelle din Stimmungsbilder” pentru pian solo op. 9, nr. 2 cu Diana Ketler; Sonata în Fa pentru violoncel şi pian, op. 6 de Richard Strauss interpretată de Justus Grimm şi Diana Ketler şi Trio de coarde în do, op. 9, nr. 3 cu Mihaela Martin, Răzvan Popovici şi Frans Helmerson.
ALTE EVENIMENTE
* Trei vă sunt propuse de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti:
– până la ora 18:00, vizitarea expoziţiei de bază a sa di, sediul din Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8 este gratuită, în prima săptămână din lună, un obiect din arhiva MNLR fiind expus şi prezentat vizitatorilor de către muzeografi, împreună cu povestea sa;
– o nouă întâlnire a scriitoarei Doina Ruşti are loc, de la ora 20:00 aici, în cadrul proiectului „Literei Mov” – creatori de ficţiune;
– proiectul „De la case adunate… şi iarăşi la lume date”, iniţiat şi realizat de Secţia „Case Memoriale” a MNLR vă invită, începând cu ora 21:00 să faceţi o vizită virtuală pe culturaindirect.ro şi pe pagina de Facebook a instituţiei la Casa Memorială „Anton Pann” (Str. Anton Pann, nr. 20).
* Vernisajul expoziţiei „Adverbe”, a artiştilor vizuali Florin Ciubotaru şi Andrei Ciubotaru are loc, de la ora 17:00, la Sala „Irina Nicolau” din Muzeul Naţional al Ţăranului Român unde poate fi vizitată până pe 29 noiembrie, de marţi până Duminică, între orele 10:00 şi 18:00.
* Tot până atunci poate fi vizionată la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) expoziţia dedicată celei mai importante pictoriţe din Basarabia, Valentina Rusu Ciobanu care, pe data de 28 octombrie, a împlinit 100 de ani. De astăzi poate fi accesat şi atelierul Valentinei Rusu Ciobanu realizat în „realitate virtuală” (VR), o reconstrucţie identică cu realitatea pe baza materialelor documentare din anul 1985, găzduit de prima platformă de expoziţii de artă VR din România şi Republica Moldova, https://www.theopen-art.com/. Este primul atelier VR al unui artist român, asemenea reconstrucţii virtuale fiind deja realizate de către cele mai importante instituţii muzeale din lume.
* Seria Portret de artist, derulată de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, continuă cu artista israeliană de origine română Bella Rosenbaum cu un material video transmis, de la ora 18:00, pe pagina Facebook şi pe canalul de YouTube ale instituţiei, ce include un dialog al acesteia cu Cleopatra Lorinţiu şi prezentări susţinute de Yael Ben-Shaul, curator al Galeriei Municipale din Hertzlyia, Andy Ceauşu, scriitor şi grafician.