Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor

Sursa foto: youtube

La 5 noiembrie, în fiecare an, începând din 2016, este marcată Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor.

Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor încurajează, în 2020, dezvoltarea unor strategii locale de reducere a riscurilor de dezastre la nivel naţional şi comunitar pentru a salva cât mai multe vieţi.

Această zi susţine Obiectivul „E”, în cadrul „Sendai Seven Campaign”. Până în 2030, aproximativ 50 la sută din populaţia globului va locui în zone de coastă expuse inundaţiilor, furtunilor şi tsunami-urilor.

Punerea în aplicare a unor planuri şi politici în vederea reducerii impactului tsunami-urilor va contribui la consolidarea şi la protejarea populaţiilor expuse riscului.

În decembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a hotărât ca data de 5 noiembrie să fie cunoscută drept Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor, potrivit www.un.org.

Cu acest prilej, s-a făcut un apel către toate statele lumii, către organismele internaţionale şi către societatea civilă să marcheze această zi, crescând gradul de conştientizare a acestui fenomen natural, dar, totodată, să facă schimb de noi abordări de reducere a acestui risc. Marcarea acestei zile se axează pe programe educaţionale şi pe antrenamente de evacuare.

Iniţiativa acestei zile a aparţinut Japoniei, care, datorită experienţei sale repetate, a acumulat de-a lungul anilor expertiză majoră în domenii precum avertizarea timpurie a tsunami-urilor, acţiunea publică şi o reconstrucţie mai bună după un dezastru pentru a reduce un impact viitor.

Organizaţia ONU privind reducerea riscului de dezastru (UNDRR) facilitează respectarea Zilei mondiale de conştientizare a tsunami-urilor în colaborare cu restul sistemului Naţiunilor Unite, potrivit https://www.un.org/.

Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor a susţinut, în 2019, Obiectivul „D” parte a „Sendai Seven Campaign”, care se concentrează pe reducerea daunelor provocate asupra unei infrastructuri critice şi a întreruperii serviciilor de bază.

În 2018, Ziua mondială de conştientizare a tsunami-urilor s-a aliniat Zilei internaţionale pentru reducerea dezastrelor şi „Sendai Seven Campaign” susţinând Obiectivul „C” privind reducerea pierderilor economice directe în caz de dezastru în raport cu PIB.

Cadrul de Acţiune Sendai 2015-2030 pentru reducerea riscului de dezastre a fost stabilit la cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre (WCDRR), care a avut loc la Sendai, Japonia, în perioada 14-18 martie 2015. A fost primul acord major al agendei de dezvoltare post-2015, cu şapte obiective şi patru priorităţi de acţiune. Cadrul de la Sendai a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU, care a urmat conferinţei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.