Raed Arafat: Noi reglementări privind desfăşurarea unor activităţi în spaţii publice deschise sau închise
Articol de arionmihaela, 6 noiembrie 2020, 13:32
În şedinţa de guvern de aseară, s-a propus adoptarea unor măsuri pentru limitarea răspândirii epidemiei în ţara noastră.
În acest context, au fost decise noi reglementări privind desfăşurarea unor activităţi în spaţii publice deschise sau închise.
Ce restricţii noi intră în vigoare de luni, 9 noiembrie:
-obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoare ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile;
-activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se desfăşoare în sistem online;
-interzicerea desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private;
-suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor;
-obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 21.00, cu excepţia unităţilor farmaceutice, benzinăriilor şi operatorilor economici cu activitate de livrare la domiciliu;
-interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-5.00, în toate localităţile din România, cu unele excepţii: deplasarea în interes profesional;
-deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată;
-deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
-deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei.
Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
Raed Arafat: “Ne aflăm într-o situaţie dificilă şi unde este nevoie de implicarea noastră a tuturor. Deci, aici deznodământul va depinde în următoarea perioadă de implicarea fiecăruia dintre noi şi la nivel instituţional, şi la nivel individual. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii şi la limitarea impactului acestui virus. Fiecare dintre noi, numai prin gesturi simple, poate să ajute şi să fie parte din acest efort major pe care încercăm să-l facem ca să limităm impactul virusului care cauzează boala COVID-19.
Cum s-a zis, ieri au fost adoptate la guvern un proiect de hotărâre de guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului – bineînţeles, sub rezerva observaţiilor care urmează să vină, dacă vor fi observaţii; dacă nu, atunci ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni şi efectul lor – cel puţin al măsurilor naţionale, pe care urmează să le număr – va avea o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare şi, bineînţeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea la evaluarea după 30 de zile”.
La finalul celor 30 de zile urmeaza sa se faca o noua evaluare si, bineinteles, sa fie adaptate masurile in baza rezultatelor pe care le vom avea la evaluarea dupa 30 de zile.
Astfel, masurile care sunt propuse la nivel national sunt menite sa reduca impactul raspandirii virusului si vorbim aici, prima masura, una dintre cele mai eficiente masuri daca este respectata, portul mastii generalizat in spatiile deschise, indiferent de incidenta. Daca pana acum am avut portul mastii in spatiile deschise reglementat dupa incidente de 1.5 de 3 si in spatiile inchise, bineinteles, ramane in vigoare obligativitatea, in spatiile deschise acum va fi generalizat indiferent de incidente. Inseamna ca oriunde suntem in spatiu deschis trebuie sa fim cu masca si sa respectam aceasta regula. Credeti-ma ca asta este, poate, masura care va duce cel mai mult la limitarea raspandirii viruslui, daca este respectata si sunt convins ca va fi respectata avand in vedere ca toata lumea stie deja in ce situatie ne aflam din punct de vedere al raspandirii virusului si vedem si in alte state, chiar daca nu suntem in topul statelor ca si impact la acest moment, sunte locul 16, 17, totusi, se impun aceste masuri.
A doua masura nationala este inchiderea magazinelor la ora 21.00. Menirea, iarasi, este limitarea mobilitatii si a contactului si reducerea riscului de raspandire.
Sunt exceptii, totusi, livrarea la domiciliu poate sa ramana deschisa, farmacii si benzinarii care raman deschise.
Limitarea deplasarilor intre orele 23.00 si 05.00. Si aici sunt exceptii dar toata lumea spune de ce acest interval?! Pentru ca asta este intervalul in care tinerii se deplaseaza sa se viziteze, petreceri chiar, inclusiv, stau pe afara. Deci, sunt studii facute si in alte state si care au aratat ca exista impact si aici ati vazut ca sunt mai multe state care au luat masuri de restrictionare noaptea a mobilitatii si aici va fi restrictionarea intre 23.00 si 05.00 cu exceptii in baza unor documente justificative, fie bilet de calatorie, fie legitimatie de serviciu, fie adeverinta de la angajator sau declaratie pe propria raspundere care va fi pusa la dispozitia dvs, modelul ca sa il vedeti. Exceptiile includ deplasarile in interes profesional, pentru asistenta medicala ce nu poate fi amanata, pentru procurarea de medicamente, pentru ingrijire sau insotire copil, persoane varstnice, persoane cu dizabilitati, persoane bolnave sau in cazul unui deces suferit.
Deplasarea in afara localitatii ce poate sa se suprapuna cu perioada de 23.00 – 05.00, de exemplu un avion care aterizeaza la 01.00 si trebuie sa ajungi acasa, daca este persoana intrebata este dovada calatoriei, biletul de avion, asta e un exemplu.
Interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor, aniversarilor, sarbatorilor in spatii deschise sau inchise.
Aici nu vorbim de membrii unei familii care se intalnesc intre ei, in casa, dar petreceri, sarbatori, onomastici, etc, asta se interzic tot pentru reducerea impactului si limitarea mobilitatii.
A mai fost introdusa o clarificare, ce intelegem prin terase. Ati observat, poate, in ultima perioada cu temperaturile care au inceput sa scada, unele terase chiar daca ele sunt in afara spatiului inchis al unui restaurant au devenit si ele inchise. Deci, s-a pus sticla, diferiti pereti pentru a pastra caldura dar ele devin spatii inchise. Astfel, definirea clara incat acelea care se incadreaza in definirea spatiilor inchise din Legea 349/2002, este legea cu produsele de tutun, este acolo o definite foarte clara, nu trebuia sa aducem o alta definitie, un spatiu inchis este cel care are un acoperis si doua laturi, indiferent daca sunt permanente sau temporare. Deci, orice spatiu care are astfel de descriere se trateaza ca spatiu inchis si atunci se aplica regula spatiilor inchise din restaurante, dupa incidente, care raman valabile, capacitatea redusa, dupa incidenta daca este intre 1.5 si 3 sau peste 3 la mie. Si atunci aceste spatii nu pot fi tratate ca terase sau spatii deschise.
Interzicerea functionarii pietelor, targurilor, balciurilor, exceptie fiind pietele agroalimentare in spatii deschise care raman functionale cu respectarea regulilor de distantare, de purtare a mastii si regulilor de igiena.
Decalarea obligatorie a programului de munca in cel putin doua grupe la interval de cel putin o ora urmand sa se efectueze verificari din partea Ministerului Muncii. Aici, din nou, noi am mai zis unde e posibil sa se faca, acum, chiar devine obligatoriu acest lucru sa se faca unde angajatii sunt peste 50 la numar. Sub 50 la numar, nu, peste 50 la numar trebuie facut acest lucru si asta inseamna sa reducem impactul asupra transportului public in comun si din nou, asupra contactului intre persoane si raspandirea virusului.
A fost emisa un OUG privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemunca la activitatile unde este posibil acest lucru. Este obligatoriu ca orice instituie publica sau privata sa faca analiza si orice activitate ce poate fi desfasurata prin telemunca sau la domiciliu sa se desfasoare in acest fel.
Crearea posibilitatii ca prin ordin al ministrului Educatiei, tot prin OUG, sa poata dispune suspedarea activitatii scolare care presupun prezenta fizica si continuarea lor in sistem online.
Cresele si afterschool-urile raman deschise chiar daca in CNSU propunerea a fost generala, in cadrul Sedintei de Guvern au fost discutii asupra acestei teme si a ramas ca afterschool-urile si cresele raman deschise, in rest, ministrul Educatiei in urma iesirii Ordonantei va emite Ordinul general de trecerea scolilor la invatamant, clase online. De ce a fost necesar acest lucru?! Pana acum am avut un mecanism dar mecanismul era pentru scolile individuale, adica Consiliul de administratie constata impreuna cu DSP, cu ISJ, propun la Comitetul pentru Situatii de Urgenta, dar asta era pentru luarea unor decizii la nivel local. Acum fiind o decizie generala de trecerea la pregatire online atunci este necesa sa se ia o masura nationala si aici se creeaza mecanismul prin care ministrul Educatiei poate, pe baza unei Ordonante, sa emita acest ordin si sa treaca in invatamanul online.
Totodata, ieri s-a aprobat OUG privind stocurile strategice, modificarea anexei lor si a echipamentelor care se achizitioneaza prin ONAC pentru stocurile strategice si prin IGSU.
S-au adaugat urmatoarele tipuri de echipamente:
Ventilatoare pentru ventilatie non-invaziva. Ce inseamna asta? La acest moment avem ventilatoare performante care pot sa faca ca si ventilatie invaziva, adica persoane intubate sau non-invaziva pe baza de masca. Ca sa crestem capacitatea, exista tipuri de ventilatoare care fac doar ventilatie non-invaziva. Si cu asta nu mai trebuie sa ocup un ventilator ultra-performant cu un pacient care are nevoie doar de ventilatie non-invaziva. Aici vorbim de 1.500 de bucăți la aceasta fază.
Sisteme de livrare oxigenoterapie în flux mare – 1.000 de bucăți.
Concentratoare de oxigen, care ne permit să creștem capacitatea de oxigen în spitale, fie prin achizitia de concentratoare de oxigen individuale care concentrează oxigenul din atmosfera si il livreaza pacientului sau concentratoare mari care pot fi conectate la mai multe paturi și se asigură oxigenarea pacienților într-un salon care nu aveau oxigen.
Vorbim aici de 3.000 concentratoare de oxigen individuale și 50 de mare capacitate în faza asta.
Analizoare portabile pentru gaze sanguine și electroliti – 500. Si aici cum avem unități mobile, modulare, care s-au înființat, le trebuie inclusiv aparatura pentru analize foarte importante pentru terapie intensivă, care analizeaza concentratia de oxigen, nu numai pulsoximetrul și mai mult, să zicem mai profund, pentru colegii de la terapie intensivă, sunt foarte importante importante – presiunea parțială de oxigen, statusul electroliților, echilibrului acidobazic, nu intru in aceste amănunte, dar vreau să se înțeleagă că aceste analizoare sunt foarte importante pentru colegi și în loc să fugă cu analizele în spital și contextul epidemiologic care ingreuneaza acest lucru, se iau astfel de echipamente care să le folosească în unitatile portabile.
Aspiratoare portabile de secreții – 500 de bucăți, teste rapid antigen care urmează să fie folosite conform indicațiilor, care sunt în mod deosebit pentru persoanele simptomatice – 3 milioane de bucăți de teste.
Măști chirurgicale, pentru că in stocurile strategice aveam doar pe FFP2, FFP3 și este necesar să includem și măștile chirurgicale pentru anumite categorii de personal din structurile noastre – 50 de milioane.
Seringi – 10 milioane de bucăți și asta motivația lor, pregătirea pentru campania de vaccinare oricând ea va fi, în cazul în care începem bineînțeles vaccinarea pentru SARSCOV-2 și atunci o cantitate de seringi va trebui să fie disponibilă pentru că e posibil ca aceste vaccinuri să nu vină cu doze unice, să vină multi-doze și să trebuiască să tragi pentru fiecare pacient, sa administrezi și se înlocuiesc seringile și așa mai departe așa, ca să nu ajungem să confruntam o criză de achiziții pe seringi la momentul respectiv.
Total suma preconizată necesară pentru aceste cantități este de 67 de milioane de euro, dar bineînțeles, asta este doar o estimă și urmează să vedem care vor fi prețurile în urma negocierilor.
A mai fost aprobată Hotărâre de Guvern pentru contribuția României la Coalitia pentru Inovarea Pregătirii Epidemiologice din cadrul Comisiei Europene, pentru dezvoltarea și achiziția anticipata de vaccin anti-COVID. Este o tranșă din suma cu care România participă cu alte state membre ale Uniunii Europene și este în valoare de 200.000 de euro, care a fost aprobata ieri.
Deci, ca sa concluzionez, insist ca măsurile nu putem să le luăm de unii singur și să le aplicăm fara participarea tuturor și avem nevoie de dumneavoastră, toti sa fiti alături de noi, in echipă, sa putem implementa aceste masuri în mod corect. Stiu că vor fi poate comentarii, vor fi nemulțumiri, vor fi oameni care spun: De ce ati luat masura asta? De ce nu ati luat masura asta? Trebuia deja sa implementăm astfel de măsuri la acest moment ca sa putem limita răspândirea si să nu ajungem intr-o situație în care să fie prea târziu să facem acest lucru.
Din nou, mulțumesc tuturor celor care înțeleg aceste măsuri și care sunt alături de noi și va invit pe toți, nu ascultați știrile care poate că vor veni să vă spuna că aceste lucruri nu sunt ok și nu trebuie să purtăm mască. Nu lăsați urechile la campaniile împotriva purtării măștii!
Nu accesati site-urile care nu știti daca stirea este corectă sau nu. Accesati și alte site-uri să verificați dacă știrea este corectă sau nu. Deci e foarte important sa verificat de unde luați informația, sa vedeti daca este corectă sau nu.
Și vă stăm la dispoziție pentru orice clarificări, orice întrebări în viitor. Mulțumesc!”