Românii se pot racorda gratis la reţeaua de gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat regulamentul care obligă distribuitorii să finanţele lucrările de racordare la reţeaua de gaze a viitorilor clienţi. Acest lucru nu se va face totuşi gratis, pentru că toate costurile operaţiunii de racordare, vor fi eşalonate şi plătite în timp o dată cu factura lunară de gaze.

Un lucru foarte important, este acela că operatorul de distribuţie nu poate refuza racordarea la sistem şi este obligat să finanţeze lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării consumatorilor aflaţi în perimetrul unităţii administrativ-teritoriale pentru care a fost concesionat serviciul public de distribuţie. Termenul de extindere şi/sau branşare a consumatorilor nu poate depăşi termenul de 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire.

Lucrările necesare racordării vor fi realizate de către firme autorizate de ANRE şi selectate prin proceduri concurenţiale, transparente şi nediscriminatorii de către operatorul de distribuţie.

De asemenea, noul Regulament permite accesul la gaze naturale unui număr sporit de utilizatori şi, în acelaşi timp, vine în sprijinul viitorilor clienţi finali casnici cu venituri reduse, spun reprezentanţii ANRE.

Având în vedere faptul că prevederile Legii nr. 155/2020 au intrat în vigoare la data de 30 iulie 2020, tarifele de racordare încasate de către operatorii de distribuţie ulterior acestei date, în situaţia în care nu există un contract de racordare semnat, se vor returna în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al prezentului Ordin de aprobare al Regulamentului.

Cererile de racordare depuse anterior datei de 30 iulie 2020 îşi menţin valabilitatea fără a putea fi prelungite, urmând ca procesul de racordare să decurgă conform Regulamentului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.