În București colectarea selectivă este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire!

arhiva

După întâlnirea cu Primarul General Nicușor Dan, ministrul Mediului, Mircea Fechet spunea că, la nivelul Capitalei, colectarea selectivă este în impas.

Deși Bucureștiul generează aproape 25% din cantitatea de deșeuri produsă în România, managementul deșeurilor, colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor se situează sub media națională, care și ea este departe de target-ul de reducere cu 50% a cantității de deșeuri depozitate la gropile de gunoi, obligație asumată de România față de partenerii europeni.

Ministru Fechet promitea, vineri, că, împreună cu autoritățile locale din București și Ilfov, va găsi soluții pentru problema managementului deșeurilor.

Nu a precizat, însă, domnul ministru și nici nu a fost întrebat dacă are în vedere construcția de acum celebrului incinerator de deșeuri.

Pe de altă parte, colectarea selectivă se află la un nivel atât de scăzut în București nu neapărat pentru că marea masă a cetățenilor ar fi inconștienți și ar refuza să colecteze separat deșeurile reciclabile.

Există foarte multe cazuri în care deșeurile reciclabile colectate separat de către cetățeni, cu ajutorul facilităților puse la dispoziție de către operatorul de salubritate nu mai ajung în posesia operatorului respectiv. Iar acesta nu le mai poate valorifica și, fără dovada valorificării lor nu poate raporta aceste cantități de deșeuri colectate selectiv.

Iată ce se întâmpla duminică seara, pe unul dintre bulevardele mari din Sectorul 1.

Un grup de indivizi, dotați cu un camion de 3,5 tone și cu lopeți, ridicau clopotele de colectare selectivă și luau deșeurile de sticlă.

Operațiunea este bine gândită, fiindcă, duminică seară, recolta este bogată, după șprițurile din weekend.

În egală măsură, furtul deșeurilor din sticlă nu este riscant. Deși întreprinzătorii respectivi făceau un zgomot de vuia tot Bulevardul Ion Mihalache, deși au luat la rând punctele de colectare de pe tot bulevardul, de la Piața Victoriei până la Chibrit, nu au fost deranjați de nici o patrulă de Poliție, Poliție Locală sau Jandarmerie.

Exact la fel se întâmplă și cu deșeurile din plastic, așa-numitele PET-uri, și cu cele de carton și cu dozele de aluminiu.

Văzând această colectare a deșeurilor deja colectate selectiv nu poți să nu te întrebi cât ar fi de greu, ca un prim pas, până vor găsi acele soluții salvatoare, autoritățile locale, în speță Primăria Sectorului 1, și centrale, adică Ministerul de Interne, să pună la treabă organele de ordine, astfel încât măcar cantitățile de deșeuri pe care noi cetățenii le colectăm separat să nu mai fie furate și să poată fi raportate de către operatorul de salubritate?!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.