Deficitul de vitamina D, un posibil factor în apariţia bolilor grave!

Oamenii de ştiinţă belgieni de la Spitalul Universitar din Leuven au demonstrat că nivelurile scăzute de vitamina D din sânge reprezintă un posibil factor în apariţia bolilor grave şi chiar a decesului, în special la bărbaţi. Studiul belgian a implicat 1.970 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani.

Experţii au comparat nivelurile de metaboliţi ai vitaminei D cu indicatori actuali de sănătate pentru vârstă, indice de masă corporală, fumat şi bunăstare generală. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cercetările lor au confirmat că deficienţa de vitamina D afectează negativ sănătatea generală a unei persoane şi poate fi simptom al unui risc crescut de deces prematur.

Relaţiile clare de cauzalitate şi mecanismele principale încă fac obiectul studiului cercetătorilor. Deficitul de vitamina D este răspândit în Europa, în special la vârstnici.

Deficienţa sa este asociată cu un risc mai mare de afecţiuni legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza şi cancerul. Vitamina D este adesea numită „vitamina soarelui”, deoarece se formează atunci când pielea este expusă la soare. În lunile întunecate de iarnă, cu zile mai scurte, oamenii dezvoltă de obicei o formă uşoară de deficit de vitamine.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.