Studenții de la Medicină vor putea lucra în spitalele COVID!

Foto: Biroul de presa al PMB

Studenții de la facultățile de medicină înscrisi la rezidentiat vor putea lucra în spitalele cu pacienţi bolnavi de COVID-19, potrivit unei Ordonanțe de Urgență ce va fi adoptată de Guvern. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

”Ordonanţa este gata pentru adoptare astăzi. Noi, de altfel, în colaborare cu universităţile, am început să creăm listele, deci au început universităţile să creeze listele. În secunda în care este publicată, o să începem să preluăm studenţii care s-au înscris şi să îi repartizăm. (…) Nu am aşteptat adoptarea, ştiind că a fost în primă lectură şi am început deja să ne mobilizăm. Când se publică, sperăm mâine, deja începem să o implementăm”, a afirmat Raed Arafat.

De asemenea, studentii la Medicină vor putea participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe baza de recrutare ca voluntari.

La fiecare lună, după o activitate de aproximativ 120 de ore, studenții vor primi un premiu în cuantum de 2.500 de lei.

„Totodată, în colaborare cu Consiliul Rectorilor şi cu rectorii universităţilor care pregătesc studenţi în medicină şi studenţii din Asistenţă Medicală Generală, asistenţi cu studii superioare, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat, unde studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe bază de recrutare ca voluntari. Vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară. La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar la finalul fiecărei luni studentul va primi un premiu de în cuantum de 2.500 de lei, plus cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a explicat Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a mai spus că aceste măsuri sunt extrem de importante, pentru că pot creste capacitatea sistemului. El a precizat că studenții vor ajuta ca personal mediu. Ei vor lucra alături de asistenți și medici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.